Magdalena Ribbing förstår inte vad det är som är så katastrofalt med att ha julbelysning framme hela året.
1 av 3: Magdalena Ribbing förstår inte vad det är som är så katastrofalt med att ha julbelysning framme hela året. Foto: Tommy Pedersen
Att ha adventsljusstaken hela året är helt okej, enligt etikettexperten Magdalene Ribbing. Just nu är metall och mässing modernt. Här är adventsljusstaken Gustavo av metall med sju ljus, 549 kronor, Ellos.
2 av 3: Att ha adventsljusstaken hela året är helt okej, enligt etikettexperten Magdalene Ribbing. Just nu är metall och mässing modernt. Här är adventsljusstaken Gustavo av metall med sju ljus, 549 kronor, Ellos.
Ljusstake i rå mässing, 3 250 kronor, Konsthantverk.
3 av 3: Ljusstake i rå mässing, 3 250 kronor, Konsthantverk.

Adventsljusstake året runt – visst är det okej!

Julen är elljusstakarnas högtid.

Våra fönster har börjat fyllas av den svenska uppfinningen som motar bort vintermörkret. Och var inte rädd för att lämna den framme ända till påsk, enligt etikettexperten.

Det säljs mängder med elljusstakar vid den här tiden – både i butik och på nätet.

– Vi ökar försäljningen av julbelysning varje år, säger Barbro Sjöberg, vd på ljusbutiken lampan.se.

Koppar och mässing trendigt i år

Den klassiska v-formade elljusstaken i trä är fortfarande en favorit, men i år är det metall som gäller.

– Koppar och mässing är den stora trenden i år för både ljusstakar och stjärnor, säger hon.

Väljer du en ljusstake med led-lampor slipper du eländet med att lista ut vilken glödlampa som är trasig. Det är också bättre för miljön och för plånboken – vanliga glödlampor drar omkring tjugo gånger mer el.

Okej att julbelysning året runt

Men hur länge får ljusstaken stå kvar?

DN:s folkvettsexpert Magdalena Ribbing slår fast att du får göra som du vill.

– Det intressanta är ju varför man inte skulle kunna få ha julbelysning året runt om man vill det. Vad är det som är så katastrofalt? säger hon.

– Inget av julpyntandet har ju några åldersbundna traditioner i Sverige, det är rätt nytt alltihop. Som det ser ut i världen just nu så behöver man något som muntrar upp och lyser lite extra.

TT

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!