Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 15
På 90-talet kom en mer stram inredningsstil. Plötsligt gillade vi rena linjer och runda mattor. I många hem syntes Ikeas trärena bokhylla Ivar. En "lagerhylla" i vardagsrummet! Stolarna på väggen heter Måns. Bild ur Ikea-katalogen 1999.
2 AV 15
Sofforna fick gärna vara gula, buteljgröna och blå. Eller röd som schäslongen Haparanda från Ikea. Vi gillade också gigantiska soffor och fåtöljer med extra djup, drömmen var en svindyr soffa från R.O.O.M.
3 AV 15
Tulpanfrossa! I bokhyllan hade vi träankor och vaser av Ulrica Hydman-Vallien med tulpanmönster.
4 AV 15
Vi suktade efter Nobelservisen som kom 1991 och som belönades med Utmärkt svensk form 1992. Här snapsglas av Gunnar Cyrén för Orrefors.
5 AV 15
Plötsligt skulle alla ha en manuell juicepress, en sådan där de hade på kaféerna.
6 AV 15
Eftertraktad! Hetaste citruspressen var Juicy Salif formgiven av Philippe Starck 1990 för Alessi.
7 AV 15
En inredningsdetalj som hängde med länge var hängmattan för bananer. Den var Sagaforms första produkt och är en riktig 90-talsklassiker!
Foto: Björn Oso Andersson
8 AV 15
Populärt på väggen var planscher med motiv av Henri Matisse.
9 AV 15
En känd lampa från 1994 är Tom Dixons Jack light. En stapelbar lampa av plast med dimmigt ljus. Den fanns även i vitt och svart.
10 AV 15
1995 lanserade Ikea den första PS-kollektionen i samband med möbelmässan i Milano. Med möbler och prylar av bland annat Thomas Sandell så gjorde den succé. Här syns bland annat Thomas Erikssons fåtölj ur 1995-års PS-kollektion.
11 AV 15
Klocka med förvaring. Thomas Erikssons populära klocka från Ikeas PS-kollektion 1995.
12 AV 15
Bänk på hjul. Designad av Thomas Sandell för Ikea PS 1995.
13 AV 15
Högt på önskelistan hamnade runda mattor. Poppis var Eva Lilja Löwenhiems blodröda handtuftade matta från Ikea PS 1999.
14 AV 15
Mot slutet av 90-talet kom det svenska designspråk som vi är internationellt kända för. 1996 kom till exempel Gunilla Allard med sin stilrena och skinnklädda fåtölj Cinema.
15 AV 15
En lampa från 1996 som det regnade priser över var Block lamp av Harri Koskinen för Design house Stockholm. Som en glödande isbit!

90-talets inredning – tapetbårder & träankor

Fondväggar i starka färger, tapetbårder, ljuskronor av järnsmide, torkade blommor, träankor och trärena lagerhyllan Ivar i vardagsrummet.

Kolla in bilderna och se om du minns 90-talets inredning.

Du hittar fler roliga och inspirerande artiklar på vår sida om inredning.

Susanne Ellingsworth

Lite av 90-talets inredning finns säkert kvar i många hem. Det var ju inte alltför länge sedan vi hade en fäbless för takfläktar, rumsavdelare och draperade aprikosfärgade gardiner som gärna fick ha plastpåsar i sig för att bli extra fluffiga.

Ni som var med minns säkert att väggarna svampmålades eller tapetserades i blått, grönt, gult, rött och aprikos.

Var man trendig hade man tapetbårder, gärna med solar och månar i guld. Guldspeglar var också populärt.

Hängmatta för bananer

I bokhyllan hade vi träankor och vaser med Ulrica Hydman-Valliens tulpanmönster.

Hetaste badrumsmodet var att ha kakelbård med snäckor. Hetast i köket var inredning av bok och björk. Och att ha en manuell citruspress av stål på diskbänken var ett måste. Eller ett kornblått fat med citroner! Eller hängmattan för bananer! Vi inredde också med vinställ. Vi hängde vinflaskor i hållare på väggen eller förvarade dem i enkla träställ från Ikea.

Många inredde bondromantiskt med volanger, vitrinskåp av furu, terrakottakrukor och trärena möbler.

Eller så valde man den mer strama inredningsstilen som nu tog över efter 80-talets fluff-fluff. Plötsligt gillade vi rena linjer, runda mattor, stålrörsben och kubformade bokhyllor som rumsavdelare.

Mot slutet av 90-talet kom det svenska designspråk som vi är internationellt kända för. 1996 kom till exempel Gunilla Allard med sin stilrena och skinnklädda fåtölj Cinema.