Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 goda vanor för ett ständigt fläckfritt hem

Sneglar du avundsjukt på de runt omkring dig som alltid tycks ha ett välstädat hem? Nu kan du sluta med det! Här är 11 goda vanor att ta efter från människor som alltid har det prydligt hemma. Vi lovar – det fungerar!

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

1. Undvik ökända klädhögen i sovrummet 

 

När du byter om till pyjamas är det kanske lockande att kasta kläderna på en stol, eller ännu värre, på golvet, men fall inte i denna lathets-fälla. Det tar bara några sekunder att lägga kläderna i tvättkorgen eller lägga tillbaks dem i garderoben om de kan användas igen. Du kommer tacka dig själv för att du inte behöver leta efter strumpor i hela rummet när det är dags att tvätta. Samma sak gäller sålkart om du har provat en outfit eller när du precis har tvättat. In med det i garderoben direkt!

LÄS MER: Så blir du av med ökända klädhögen för gott

 

 

Foto: Getty Images

2. Se till att hålla handfatet fräscht 

Att snabbt torka av handfatet i badrummet är något som med enkla medel direkt ger en mer inbjudande syn. Det tar inte mer än någon minut att fixa till. Ha som rutin att alltid fixa till så fort det syns lite hårrester eller tandkrämsspill.

 

Foto: Getty Images

3. Bädda sängen varje dag

 

En väldigt liten ansträngning – men som kan ge så mycket. Med en välbäddad säng kommer du långt! Sätt det i system och gör det till en vana, så kommer det ske av sig självt tillslut.
LÄS MER: Så ofta borde du egentligen tvätta lakan och handdukar

 

Foto: Getty Images

4. Plocka lite, lite oftare 

 

Om du gör detta så kommer du att slippa att ha gigantiska högar med böcker, tidningar, magasin och leksaker på ditt soffbord. Den här vanan gör den panikartade femminutersstädningen innan gästerna anländer lite enklare.

 

Foto: Getty Images

5. Tänk på att vädra 

Satsa på att vädra – både i rummet och i garderoben. Fräsch och frisk luft skadar aldrig. För att göra det extra effektivt är det bara att skapa korsdrag. Gör det minst en gång i veckan!

 

Foto: Getty Images

6. Inred städvänligt 

 

Visst är det fint med några extra kuddar och en pläd på sängen, men håll det till ett minimum. Ju enklare det är att bädda sängen desto troligare är det att du faktiskt kommer att göra det – varje morgon.

 

Foto: Getty Images

7. Lägg undan skor och ytterkläder

 

En vanlig syn i hallen är högar med skor och ytterkläder slängda på en bänk i hallen, men det ser allt annat än prydligt ut. Ställ dina skor i en garderob eller på ett skoställ. Häng undan din kappa eller jacka med en gång när du kommit innanför dörren.

 

Foto: Getty Images

8. Sätt upp "Ingen reklam, tack!" på ytterdörren 

 

Det är lätt att lämna pappersspår efter sig över hela huset. Skräppost, reklam och gratistidningar har en tendens att hamna på diverse lediga ytor i huset. Skapa ett ordentlig arkivsystem för viktiga papper och sätt upp en tydlig skylt om du inte vill ha reklam eller gratistidningar hem.

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Lämna aldrig disken till senare 

 

Det kanske låter som en självklarhet, men att ta ett par minuter för att diska upp och stoppa undan några tallrikar efter varje måltid är betydligt bättre än att samla ihop ett berg att ta tag i i slutet av veckan.
LÄS MER: Smarta knepet för att slippa mycket disk

 

Foto: Getty Images

10. Tänk minimalist 

 

Varför ska du egentligen ha ett dussin lakan eller fem parmesanostrivare? Om du inte verkligen behöver det – rensa, rensa, rensa. Du kommer att spara ordentligt med plats.
LÄS MER: 5 tips för att effektivt rensa ut prylar och få en nystart

 

Foto: GETTY IMAGES

11. Damma och dammsuga lite och ofta

 

Att damma och dammsuga några minuter, åtminstone två till tre gånger i veckan gör att du slipper ägna helgen åt att storstäda när du heller vill lägga tid på att koppla av och umgås.
LÄS MER: Smart! Därför ska du dammsuga med en toarulle