Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ska du gå på loppis eller auktion kan du med fördel förbereda dig lite. Då är chansen större att du gör en bra affär.
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 3
Det finns alltid en köpare till det du vill sälja, och vice versa.
Foto: GETTY IMAGES
3 AV 3
Lisa Larsons figurer är extremt populära i Japan.

9 tips du behöver inför auktioner och loppisar

Det finns alltid en köpare för saken du vill bli av med. Och det finns alltid en säljare för det du vill ha.

Det svåra är att hitta varandra.

Här är tipsen för dig som vill sälja och för dig som vill köpa.

1. Rätt timing

Regnar det vill vi ha ett paraply. Samma sak häller i loppisvärlden. Så har du saker till kräftskivan att sälja ska du slå till när det börjar bli dags för kräftskivor. Den som tjänar på dålig timing är köparen. Har du plats med trädgårdsmöblerna är det billigast strax efter säsongen är över.

LÄS OCKSÅ: Stor loppisguide – här kan du fynda i din del av landet

2. Rätt tid

Vi är flockdjur och är intresserade av ungefär samma saker. Det går mode i antikviteter, likaväl som i allting annat. Och det är de köpstarka kunderna på kvalitetsauktionerna som "bestämmer" vad som är mode.

Den hetaste trenden sedan ett tag tillbaka är figuriner med Lisa Larsons frejdiga kvinnor. De är dessutom extremt populära i Japan.

Foto: GETTY IMAGES

3. Rätt plats

Vet du vad din pryl är värd, sälj den för ett fast pris, exempelvis på Blocket eller på en lokal annonsmarknad. Om du är osäker kanske du ska hitta en auktionsfirma du litar på. Då prövas ditt föremål mot ett stort antal spekulanter.

Rådfråga gärna flera auktionshus. En stor firma i Stockholm är inte säkert den bästa för ditt föremål. Har du ett fint skåp från Hälsingland får du ett bättre pris där än om du säljer det i exempelvis Halland eller Skåne. Har du dyrbara vinylskivor kanske en skivmässa är rätt plats att sälja på.

LÄS OCKSÅ: 7 knep – så gör du en bra affär på Blocket

4. Men fel väder

Ska du köpa så passa på när det är uselt väder. Många besökare på sommarauktionerna tycker inte att det är så roligt att stå med vattnet upp till anklarna i gummistövlarna. Priserna har en förmåga att sjunka då. Är du sälajre så... sorry. Tänk på att du kanske får mer nästa gång, då vädret är mer gynnsamt.

5. Förbered dig

Gå på visningen. Är det runt 500 utrop räcker kanske inte en timme, men du får bra överblick, samt att du kan hitta prylarna du vill ha. Kontrollera om föremålet du vill ha är helt. En skadad pryl kan i princip vara helt obrukbar. En tallrik med krackelyr kommer bara att samla damm.

Foto: GETTY IMAGES

6. Kolla fyndlådor

"Antikrundan" är fylld med människor som hittat guldkorn i fyndlådor. Guld- och silverföremål kan smyga sig in bland krimskrams.

7. Auktionisten

Ta reda på i vilken ordning som föremålen ropas ut på auktionen så vet du om du hinner fika eller gå ett varv med hunden innan "din" sak säljs. Du kan också fråga vad de tror att ditt föremål säljs för.

8. Bjud tydligt

De flesta auktionsfirmor ­arbetar med givna budintervaller. En tia upp till hundralappen, 20 kronorssteg däröver, 100-kronorssteg över tusenlappen. Visa tydligt att du är med. Gör också klart i förväg hur långt du ska gå. Bjud om du verkligen vill köpa, sluta om det blir för dyrt.

9. Proffsens taktik

Många handlare lämnar anbud i förväg. Andra finns på plats, och bjuder flitigt och mycket. Det är mycket svårt att göra ett galet fynd när uppköparna är i gång, men å andra sidan ger sig proffsen långt före prylens verkliga värde. Det finns naturligtvis undantag mot uppköparregeln.

LÄS OCKSÅ: Övergivet och fallfärdigt ruckel för 5 miljoner

Tjäna på din garageförsäljning

 Hur du annonserar i lokaltidningen och sätter upp lappar på anslagstavlor är olika från plats till plats. Se bara till att allt är klart när du öppnar.
 

 Sätter du upp skyltar för att leda bilarna till dig, skriv även när du har öppet.
 

 Men det viktigaste är att du vet hur mycket du ska ta betalt. Den här guiden ger en finger­visning, men du kan också söka på nätet. Leta efter stämplar och signaturer på dina föremål, och ta reda på om ditt krimskrams är silver eller guld eller bara "pottebläck". En liten stämpel kan avgöra om smycket är värt 10 kronor eller 10 000 kronor.
 

 Se upp för handlare som kommer tidigt, ibland med släpkärra, och erbjuder sig att ta hand om "ditt skräp".
 

Hitta rätt auktion & loppis

Det finns en mängd sajter som hjälper dig att hitta köpställen. Här är några:

Auktioner & loppisar

 loppiskartan.se
svenskaloppisar.se
loppistajm.se
loppisar.com
auktion.se
auktioner.org
svenskaauktioner.se
barnebys.se
tradera.se
 

Kolla värde

 vadärdenvärd.se