1 av 2: Mikron är bra till mycket – men det finns några saker som absolut inte ska köras här. Foto: Shutterstock
2 av 2: Plastlådor ska absolut inte värmas i mikron, eftersom de avger farliga kemikalier. Undantag gäller för lådor som har beteckning att den är säker för mikrovågsugn. Foto: Cornelia Nordström

9 saker du aldrig ska köra i mikron

Mikrovågsugnen är bra till mycket.

Men det finns en hel del som inte har där att göra.

Här är nio saker du aldrig ska värma i din mikro!

1. Plastlådor

Om inte din låda har beteckningen att den är mikrougnssäker ska du inte värma den där. När plasten blir varm (och speciellt om den har fett i sig) avger den farliga kemikalier. Värm alltid på en tallrik.

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips på hur du plastbantar i köket

 

2. Metall

Stopp aldrig in något med metall i sig! När mikrougnen hettas upp kommer molekylerna i metallen att börja vibrera men inte ha någonstans att ta vägen vilket kan starta en eld, samt förstöra mikron. Exempelvis termosmuggar som vi använder oss av på väg till jobbet är gjorda av rostfritt stål. Så om inte tillverkaren skriver att den är mikrougnssäker, stoppa inte in den! Vill du återvärma vätskan inuti, häll över till en annan kopp först.

 

3. Ägg med skal

Försök inte att hårdkoka äggen i mikron. När skalen är intakta har ångan ingenstans att ta vägen, vilket slutar med att hela ägget exploderar där inne. Knacka ägget först så går det bättre.

 

4. Foliepapper

Aluminiumfolie innehåller ju också metaller och blockerar därmed mikrons energi. Dock kan man använda små bitar till hörnor eller sektioner av maten som man inte vill ska bli överkokt. Se bara till att folien är slät. Skrynklig folie kan orsaka gnistor och förstöra mikron.

 

LÄS OCKSÅ: 12 anledningar till att alltid ha folie hemma

 

5. Torka örter

Har du köpt för mycket örter och vill snabba på torkningsprocessen? Vad du än gör, stoppa inte in det i mikron. Eftersom örter inte har så mycket vätska i sig, torkar de snabbt, och kan fatta eld.

 

6. Disksvampar/trasor

Foto: Julija Sapic, Colourbox

Många som vill bli av med bakterierna i kökssvampen eller disktrasan kör den i mikrovågsugnen. Ska du göra det måste du se till att den är blöt först. Mikrovågor attraheras nämligen av vatten, får det och molekylerna att röra på sig, och bli varma av friktionen. Är svampen torr finns det inget vatten för att skapa energi, och då kommer svampen/trasan själv att göra det, och kan börja brinna.

 

LÄS OCKSÅ: 5 smarta saker du kan göra med en kökssvamp

7. Vintage-porslin

De tillåtna gränserna för bly i porslin sattes för 40 år sedan. Har du vintage-porslin som dessutom visar tecken på skador eller sprickor kan det betyda att glasyren har börjat luckras upp och göra så att bly kommer in i maten, om du värmer den. För att vara på den säkra sidan, värm aldrig gammalt porslin i mikron.

 

8. Utsmyckat porslin

Kanske du har vackra fat med metallfärgade utsmyckningar. Och som du redan vet är metall en brandstartare i mikrougnen. Då det är svårt att veta vilka färger som innehäller metall kan det vara dumt att chansa. Spara både ditt porslin och mikrougnen genom att värma på mikrosäkert porslin i stället.

 

9. Kläder

Det finns faktiskt vissa som värmer exempelvis sina sockor i mikron under kalla morgnar, men det avråder vi starkt ifrån! De kan lätt börja brinna.

 

Källa: Housebeautiful.com

 

LÄS OCKSÅ: Så rengör du din gjutjärnspanna som ny

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!