9 förberedande tips för total avkoppling på semestern

Semestern närmar sig och du kan knappt bärga dig tills att du äntligen ska få koppla av.

För att optimera chansen till en rofylld semester kan det underlätta om en del måsten och åtaganden betas av innan.

Bocka av de här sakerna och du bäddar för lugn och ro!

vem kan tänka sig vattna dina blommor? Foto: GETTY IMAGES

1. Fixa blomvakt

Det är aldrig kul att komma hem och mötas av trötta, vissna blommor. Anlita därför någon i din närhet som har tid att titta till och vattna växterna lite då och då. I annat fall går det ju att på egen hand konstruera självvattningssystem med hjälp av petflaskor.

LÄS OCKSÅ: Så överlever dina växter semestern

 

Berätta gärna för grannarna om du ska iväg Foto: GETTY IMAGES

2. Alliera med grannarna

Det är ofta en fördel om grannarna är informerade om att din bostad kommer stå tom under en period. Kanske kan de slänga ett extra öga och hålla koll så att saker och ting är i sin rätta ordning. Vetskapen om att grannarna är där skapar trygghet hos dig. 

LÄS OCKSÅ: Erik åkte på semester – kom hem till det här

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Gör det svårare för inbrottstjuvar

Förutom att låta grannarna hålla ett getöga, så finns det flera trix som kan hålla tjuvarna borta från dina saker. För det första är det en bra idé att gömma smycken och andra värdefulla föremål, alternativt låsa in i kassaskåp. Att sätta timers på lampor som lyser vid vissa tider på dygnet är ytterliga knep som kan stoppa tjuvarna. Och glöm inte låsa dörrar och fönster ordentligt!

LÄS OCKSÅ: Högsäsong för inbrott – så skyddar du ditt hem

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Ordna med posten

Ska du befinna dig på samma plats under längre tid kan du alltid eftersända posten. Det kan vara skönt att veta att inget viktigt ligger där hemma och väntar. Dock är minimigränsen 14 dagar. Tjänsten startar tidigast fyra arbetsdagar efter att du signerat beställningen. Om det handlar om kortare period iväg kanske någon granne kan hjälpa till. 

LÄS OCKSÅ: Snygga till din brevlåda

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Betala räkningar

Att betala räkningar ser nog få som det primära nöjet i livet. Därför är det lika bra att få det överstökat och lägga det bakom dig innan semesteravgång. Ledigheten går ju att ägna åt annat än pappersarbete!

LÄS OCKSÅ: Räkningar – 6 tips på hur du slipper högen

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Rensa kyl och skafferi

Ett stinkande kylskåp fullt med rutten mat kan göra vem som helst less. Det är verkligen ingenting man ska behöva komma hem till. Förebygg därför risken genom att rensa ut sådant som lätt blir gammalt. Passa på att damma av i skafferiet och rengör kylskåpet om du har tid och ändå är i farten.

LÄS OCKSÅ: Dags att rensa hemma? Här är prylarna du kan slänga direkt!

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Råttsäkra hemmet

Undvik att råttorna flytta in hos dig genom att vara noga med soporna. Allt ska ut. Glöm heller ingen mat framme och stäng toalettlocket. Man vet aldrig med de små liven.

LÄS OCKSÅ: Bli av med råttor – här är 16 bra knep att ta till

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Vaccinera dig

Att vaccinera sig enligt rekommendationer inför utlandssemestern är ett bra sätt att skydda sig mot sjukdomar och att få semestern förstörd. Även vaccin mot fästingar är att rekommendera då krypen kan ställa till med riktigt allvarliga problem om det vill sig illa.

LÄS OCKSÅ: Fästingar – här är allt du behöver veta om dem

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Sist men inte minst - PASSET!

Det är aldrig roligt att börja utlandssemestern med insikten om att passet gått ut. Pengarna det kostar att göra ett provisoriskt på flygplatsen går ju definitivt att lägga på roligare saker. Var ute i god tid för väntetiderna kan vara långa. 

LÄS OCKSÅ: 5 stressfällor som kan förstöra din semester