ELDORADO. Björn Lundblad, 50, och Veronica akobsson, 42, njuter vid brasan - som inte bara är mysig utan också elsnål. Familjen har dessutom investerat i bergvärme och lågenergilampor - samt försöker släcka när de går ut. Foto: DAN LINDBERG

9 enkla tips: Så klarar du elchocken

Nu stiger elpriset rejält igen. 

Vinterns priser kan klättra över förra årets extrema nivåer. 

Veronica Jacobsson har bytt till bergvärme. 

- Vi tjänar nästan 50 000 kronor om året, säger hon.

Vintern ser ut att bli kall, torr och lång. Det finns mindre snö och vatten än förra året, och kärnkraftverken Ringhals 1 och Oskarshamn 3 står stilla efter starten i förra veckan. I dag går det så kallade spotpriset på el upp med 10 öre till 78,6 öre per kwh på den nordiska elbörsen Nordpool, vilketi sig påverkar de kunder som har rörliga avtal.

"Mycket stor ökning"

 - Det är en mycket stor ökning. Om kärnkraftverken fortsätter att inte fungera kommer elpriserna fortsätta att höjas kraftigt. Läget är egentligen värre än förra året eftersom det finns så lite vatten och snöi magasinen, säger Marianne Cederwall, finansanalytiker vid Sweco.

 Det finns en mängd enklare knep att ta till för att få ner elkostnaden. Äldre vitvaror drar till exempel mer än dubbelt så mycket som nyare versioner. De senaste åren har energirådgivarna rekommenderat rörlig elavtal.

Fast avtal bäst just nu

 - Med den senaste tidens prishöjningar rekommenderar vi ett fast avtal. Man brukar ge rådet att ha rörligt avtal när det är gott om vatten i magasinen, men nu gäller det omvända,säger Björn Armand på Energirådgivningen.se

 Det är viktigt att också göra ett aktivt elval. Tillsvidareavtalet som finns när du flyttar in ligger ofta 20 öre högre per kilowatttimme.

Skaffade bergvärme

 FyrabarnsmammanVeronica Jakobsson gjorde en stor investering i jakten på en billigare elräkning. För fyra år sedan installerade familjen bergvärmei stället för oljepanna. För att minska sin elförbrukning ytterligare använder familjen Jakobsson lågenergilampor och försöker också släcka när de inte är hemma.

 - Men det finns saker som bara inte går att genomföra. Som att säga åt en tonåring att inte duscha så länge. Där har jag gett upp, säger Veronica Jakobsson.

FAKTA

9 ENKLA TIPS - SÅ SPARAR DU TUSENLAPPAR PÅ ELEN

1 UPPVÄRMNING
Genom att sänka inomhustemperaturen en grad så minskas uppvärmningskostnaden med 5 procent. Man räknar med att det går åt 20 000 kwh per år för att värma upp en villa. Flytta möbler som blockerar värmen vid element Med dagens genomsnittspris sparar du 1 120 kr. Med 2009 års toppnotering sparar du 1 700 kr.

2 STÄNG AV APPARATER Varje apparat som du har på standby drar onödig ström som kostar dig. Om du har ett grenuttag kan du koppla alla apparater till en strömbrytare och lätt stänga av allihopa när du inte använder dem.
SÅ MYCKET TJÄNAR DU PER ÅRTV-standby: Med dagens genomsnittspris: 86 kr Med 2009 års toppnotering: 130 kr
Dator standby: Med dagens genomsnittspris: 141 kr Med 2009 års toppnotering: 214 kr
Skrivare standby: Med dagens genomsnittspris: 98 kr Med 2009 års toppnotering: 149 kr
Video standby: Med dagens genomsnittspris: 94 kr Med 2009 års toppnotering: 143 kr
Stereo standby: Med dagens genomsnittspris: 47 kr Med 2009 års toppnotering: 71 kr

3 KYL & FRYS Kyl och frys är några av hemmets största energislukare. Om du behöver byta dem lönar det sig att köpa energisnåla A-klass. För att hålla energiförbrukningen låg ska de vara inställda på +5° (kyl) och -18° (frys) och vitvarorna ska vara avdammade på baksidan.
SÅ MYCKET TJÄNAR DU PER ÅR
Äldre frys: Med dagens genomsnittspris: 1 120 kr
Med 2009 års toppnotering: 1 700 kr
Ny frys: Med dagens genomsnittspris: 444 kr
Med 2009 års toppnotering: 673 kr
Äldre kyl: Med dagens genomsnittspris: 588 kr
Med 2009 års toppnotering: 892
Ny kyl: Med dagens genomsnittspris: 190 kr
Med 2009 års toppnotering: 289 kr

4 VARMVATTEN Duschar du tio minuter om dagen kostar det runt 2 000 kronor per år. Genom att använda ett snålspolande duschmunstycke kan du halvera din vattenanvändning. Sätt din varmvattenberedare på 60 grader.

5 MATLAGNING Det finns flera sätt att dra ner på energikostnaden när det gäller matlagningen. Du kan spara ungefär 30 procent av energin om du kokar vatten med lock till exempel. Det energisnålaste sättet att koka vatten är i en vattenkokare. Att tina maten i kylen i stället för i mikrovågsugn är ett annat sätt att spara energi.

6 BELYSNING Lågenergi-lampor är fem gånger effektivare än en vanlig glödlampa och håller dessutom tio gånger längre. Du sparar ungefär 600 kronor för varje lampa som du byter mot en lågenergilampa.

7 DISK & TVÄTT
Fyll disk och tvättmaskinerna och kör dem på en låg temperatur för att energiförbrukningen ska bli så låg som möjligt. Nyare diskmaskiner drar ungefär hälftenså mycket el som äldre. Centrifugera tvätten på högt varvtal så torkar tvätten snabbare.

8 ELRÄKNINGEN Se över ditt elavtal och gör ett aktivt val. Du kan spara både pengar och minska mijöbelastningen. Dagens genomsnittspris med fast avtal är 1,12 kr/kwh. 2009 års toppnotering för fast avtal var 1,70 kr/kwh.

9 NY UPPVÄRMNING Om du värmer huset med el eller olja kan det vara värt att hitta andra sätt att värma huset. Både för miljön och plånboken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!