Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stökigt hemma. Suck. Varför blir det stökigt så fort? Att lägga var sak på sin plats är ett smart sätt för att ändra på detta.Stökigt hemma. Suck. Varför blir det stökigt så fort? Att lägga var sak på sin plats är ett smart sätt för att ändra på detta.Stökigt hemma. Suck. Varför blir det stökigt så fort? Att lägga var sak på sin plats är ett smart sätt för att ändra på detta.
Ge alla familjemedlemmar en uppsamlingslåda. I stället för att bara lägga saker lite var som helst kan sakerna läggas ner i varje familjemedlems låda. Dels ser det mer städat ut, dels är det lättare att hitta sakerna.Ge alla familjemedlemmar en uppsamlingslåda. I stället för att bara lägga saker lite var som helst kan sakerna läggas ner i varje familjemedlems låda. Dels ser det mer städat ut, dels är det lättare att hitta sakerna.Ge alla familjemedlemmar en uppsamlingslåda. I stället för att bara lägga saker lite var som helst kan sakerna läggas ner i varje familjemedlems låda. Dels ser det mer städat ut, dels är det lättare att hitta sakerna.
Dammsugandet kommer du inte ifrån. Men du kan slippa den stökiga känslan hemma genom små, enkla knep.Dammsugandet kommer du inte ifrån. Men du kan slippa den stökiga känslan hemma genom små, enkla knep.Dammsugandet kommer du inte ifrån. Men du kan slippa den stökiga känslan hemma genom små, enkla knep.
1 AV 3
Stökigt hemma. Suck. Varför blir det stökigt så fort? Att lägga var sak på sin plats är ett smart sätt för att ändra på detta.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Ge alla familjemedlemmar en uppsamlingslåda. I stället för att bara lägga saker lite var som helst kan sakerna läggas ner i varje familjemedlems låda. Dels ser det mer städat ut, dels är det lättare att hitta sakerna.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Dammsugandet kommer du inte ifrån. Men du kan slippa den stökiga känslan hemma genom små, enkla knep.
Foto: Colourbox

8 tips för att aldrig mer ha det stökigt hemma

Hur fort blir det inte stökigt hemma? Enbart för att prylar läggs på fel plats.…

Men det finns enkla lösningar. Nyckeln heter organisering.

Här får du 8 tips som gör att du aldrig behöver ”plocka” mer!

Det är nog ingen som vill ha stökigt hemma. Ordning och reda med alla saker på ”rätt” plats tycker de flesta är skönt. Men att rensa upp hemma kan ta mot, speciellt om man inte gjort det på länge. Och en hög skapar snabbt nya och större. Men gör du det på rätt sätt från början så ska du inte behöva rensa igen.

Nyckeln heter organisering.

Följ våra tips så sköter allt sig själv framöver.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

 

1. Märk alla saker

Om dina ansträngningar med organisering inte överförs hos övriga familjemedlemmar, då måste man vara tydlig. Sätt snygga etiketter på lådor, korgar och liknande med vad de innehåller. Väsk-taggar kan vara snygga på till exempel korgar som man inte kan skriva på.

 

2. Skapa vanor

Om du till exempel alltid går i väg med soporna på tisdagskvällar, se då till att plocka lite innan eller efter. Till slut kommer det att vara sammankopplat med soplämningen och kännas konstigt om du inte gör det ihop.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tips som gör att du inte slipper städa så ofta

 

3. Skaffa en avlastnings-zon

Att ha ett område där manfår lämna/släppa saker som man inte hinner ta reda på just då eller inte vet var man ska göra av är mycket bra. Hellre ett stökställe än ett helt hem som är i kaos. Där kan du till exempel ha en låda för papper, brev och tidningar och en annan låda för ”övriga prylar”.

 

Foto: Colourbox

4. Snygga boxar vid högarna

Allt stök kommer aldrig att försvinna helt, det är bara att inse. Men där det ofta bildas högar, bör det också finnas en snygg låda eller liknande. Det får det åtminstone att ”se” mer organiserat ut. Och även så kallade skräplådor behöver struktur, med avdelare inuti kan du inte bara kasta in saker längre.

 

5. Blockera potentiella stökplatser

Eftersom det är så enkelt att bara lägga ifrån sig saker på ställen de inte hör hemma är detta ett bra tips. Placera en växt, foto, prydnadssak eller fin duk på ställen där du vet att det lätt ”samlas” högar. När det enda stället att lägga saken på är dess rätta plats sker ”städningen” automatiskt.

 

LÄS OCKSÅ: Trött på strumpor som försvinner? Se smarta lösningen

 

6. Ge varje familjemedlem en låda

När du städar och rensar upp hemma är det enklaste att sortera efter person i stället för att lägga tid på att fundera ut exakt var de ska ligga. Ge alla familjemedlemmar en egen uppsamlingslåda. Det gör att det går fort och sen vet alla var de ska leta efter sina saker och får själva lägga dem på rätt plats.

 

7. Fler krokar för en städad känsla

Krokar är alla professionella organiserares favoritpryl. De är enkla att ”använda” eftersom de är så lättillgängliga. När du ska lägga ifrån dig något är en krok lika enkelt som att hänga på en stol eller lägga på golvet, men ser mycket mer ”städat” ut.

 

8. Gör det enkelt

Faktum är att garderober oftast är placerade i slutet av hallen, hyllor staplade i källaren och förråd utanför boendet, alla förvaringsställen är ofta långt ifrån där vi använder det som är där i. Lagringssystemet måste vara praktiskt och logiskt, som att ha skolmaterial (tejp, pennor, sax, papper) i närheten av där barnen gör sina läxor, annars kommer det inte att läggas tillbaka. Liksom att förvara tallrikar, skålar och glas i skåpet ovanför diskmaskinen så du kan tömma maskinen snabbt och enkelt.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ:

 10 oslagbara husmorstips du kommer älska
 

 Fuskstäda och få skinande rent ändå
 

 12 problem du lätt löser med lite nagellack