Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

8 oväntade städknep – allt finns i ditt skafferi!

Städning kan vara ett rent nöje – när du vet vilka knep du kan ta till.

Här är de bästa städknepen som snabbt och utan minsta krångel gör ditt hem skinande rent.

Foto: Gugge Zelander

1. Fixa avloppen med bakpulver och vinäger

Åh nej, vattnet rinner inte längre ner lika lätt i handfatet eller i avloppet i duschen. Rensa avlopp är kanske inte det roligaste som finns. Men det finns ett superknep för att snabbt få bukt med igentäppta avlopp. Häll ner bakpulver (snåla inte) i avloppet och toppa med lite vinäger. Låt det vara i 15-30 minuter. Häll sedan över kokande vatten – det kommer bubbla till ordentligt och avloppet har plötsligt rensat sig själv. Luktar det äckligt från diskhon eller handfatet – droppa ner en skvätt citron.

 

 

Foto: Thomas Engström

2. Coca cola som toalettrengöring

Häll i en liter Coca cola eller någon annan cola-dryck i toaletten. Låt  det vara där i någon timme. Spola sedan och du har en ren toalett.  Svårare än så behöver det inte vara.

 

 

Foto: Christer Wahlgren

3. Lite sprit fräschar upp madrassen

Vi sover i samma madrass i våra sängar natt efter natt efter natt. Ändå är det nog inte så många av oss som gör rent madrassen lika ofta som vi rengör andra ytor i hemmet. Det är ganska lätt att få rent den. Använd sprit, förslagsvis vodka, som dödar de illaluktande bakterierna och samtidigt desinficerar madrassen. Häll vodka i en sprayflaska och spreja lätt och jämnt över madrassen. Var noga med att inte spreja för mycket, du vill inte att madrassen ska dränkas i det. Låt det lufttorka innan du bäddar sängen igen.

 

 

 

 

4. Bli av med kvalster

Forskare på Alexandria University i Egypten har upptäckt att vissa oljor är effektiva för att döda kvalster, de mikroskopiska små varelserna som gärna lever i våra sängar, mattor och soffor. Eukalyptusolja visade sig vara mest effektivt. Om du vill bli av med kvalster kan du tillsätta ungefär tio droppar av eukalyptusolja i tvättmedlet när du ska tvätta lakanen. Vill du fräscha upp soffan från kvalster kan du fylla en sprayflaska med vatten och olja (en fjärdedels olja av andelen vattnet) och spreja det lätt på soffan.

 

 

5. Fräscha upp mikrovågsugnen

Dela en citron, kör den i mikron i ungefär en minut, torka av. Så lätt är det att få det fräscht i mikron. Alla matrester som sitter fast i mikron släpper nämligen väldigt lätt med det här tricket. Dessutom luktar mikron fräscht av citronen. Vill du bara få bort otrevlig lukt i mikron kan du ställa in en skål med vitvinsvinäger, och stänga luckan. Du behöver inte ens starta mikron, utan låt bara vinägern stå där i någon timme. Då försvinner lukten.

 

 

Foto: Christer Wahlgren

6. Vodka-knepen

Sprit behöver inte drickas – det kan användas i städningen. Visste du att du kan rengöra kristall- och porslinsprydnader med Vodka? Fukta en trasa och putsa, bara Du kan också ta bort hårspray på spegeln på exakt samma sätt, liksom att rengöra takkronan, smycken och bestick.

 

 

7. Få bort eländiga kaffe- och tefläckar

Har du också koppar som är fula av te- och kaffeavlagringar som aldrig verkar vilja försvinna? Då kan du gnida dem rena med hjälp av vanligt koksalt. Blanda ihop saltet med lite vatten och putsa på avlagringarna. Efteråt kan du skölja och diska som vanligt och kopparna är som nya.

 

 

Foto: Sven Lindwall

8. Fixa kristallklara fönster

När du putsat dina fönster men känner att du vill få till en ännu mer kristallklar glans – då kan du ta till lite ättika. Blanda 1-2 korkar ättika med en ungefär liter vatten och putsa. Dina fönster blir renare än någonsin.