1 av 2: Se upp för gifterna i plast! Foto: Colourbox
2 av 2: Det finns många anledningar att sluta med plast! Foto: Colourbox

8 anledningar att sluta använda plast – nu!

Flaskor, påsar, bestick, behållare, matlådor och till och med tandborstar.

Plasten är praktisk, men är den verkligen så bra egentligen?

Här listar vi åtta anledningar till att du borde sluta använda plast NU.

Om du är en av de som sorterar plast i hushållet har du troligen märkt hur mycket plast det blir. Vi plockar frukt och grönt i plastpåsar, andra grönsaker är redan från början plastförpackade, godis ligger i plastpåsar – och massor av hämtmat får vi i plastlådor. Plasten svämmar över i hemmen! Dessutom dricker vi ofta ur plastflaskor, vi lagar mat med plastredskap och vi tar med oss mat till jobbet i plastlådor.

Det finns många anledningar till att tänka till och försöka plastbanta.

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips på hur du plastbantar i köket

1. Gifter från plasten sprids

Ja, det är faktiskt sant. Enligt Naturskyddsföreningen "svettas" plastens byggstenar ut och och sprids under dess livstid. Bara i Sverige handlar det om många tusen ton tillsatsämnen om året – varav flera är farliga.  Farliga ämnen finns i allt från leksaker till skumgummi samt plasttallrikar, platsglas och nappflaskor.

2. Tillverkningen av plast är miljöfarlig

Processen att skapa plast kräver massor av energi och bidrar till både giftigt avfall och föroreningar, skriver Food matters.

3. Matlådan kan göra dig sjuk

Nämnde vi att plast är giftigt? Forskning har kunnat spåra allt från sterilitet till cancer till gifterna från plast som du riskerar att få i dig av din matlåda, enligt Food matters.

 

LÄS OCKSÅ: Så frostar du av frysen supersnabbt 

4. Matlådan kan göra dig tjock

När du exponeras för kemikalierna i plast kan din metabolism omprogrammeras. Det betyder att sannolikheten ökar för att du ska lagra kalorier istället för att förbränna dem. Det visar forskning som publicerats av Environmental health perspective.

5. Plast tar evigheter att bryta ned

En platspåse kan ta 1 000 år för naturen att bryta ned, skriver Daily Telegraph. Det är anledningen till att sopbergen är så stora.

 

LÄS OCKSÅ: Snabbaste sättet att rengöra diskhon 

6. Plast skadar djuren

Djur, fåglar och fiskar alla riskerar att skadas eller dödas av plast som lämnas i naturen, enligt Daily Telegraph. Djuren kan kvävas om de får i sig till exempel en plastpåse, dessutom kan deras ben eller huvuden trassla in sig och i värsta fall leda till en plågsam död.

Plast som hamnar i naturen riskerar att skada eller döda djur. Foto: Colourbox

7. Tillverkningen av plast använder begränsade resurser

Det går åt 100 miljoner tunnor olja varje år – bara för att tillverka världens platspåsar, skriver Daily Telegraph.

8. Återvinning hjälper bara lite

Återvinner du dina petflaskor? Bra! Men det undviker bara tio procent av utsläppen som orsakas av flaskan, skriver Huffington post. De mesta av utsläppen kommer nämligen från tillverkningen – oavsett om flaskorna görs av återvunnen plast eller inte. Dessutom kräver det mycket energi att samla in, strimla och tvätta flaskorna.

Tips! Det här kan du använda istället för plast

Det finns gott om alternativ till plast – ofta i form av glas eller metall. Börja med att prova glasflaskor, glasburkar eller matlådor i metall. Och när du handlar kan du satsa på pappers- eller tygpåsar.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid plantera vitlök intill rosorna 

Aktuellt just nu