Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 apr 2013 16:58

70-tals-ryggan som räddade barnryggarna

Stor & liten. Ryggsäckar från Fjällräven - Kånken, 699 kronor, Kånken Mini, 499 kronor.

Stor & liten. Ryggsäckar från Fjällräven - Kånken, 699 kronor, Kånken Mini, 499 kronor.

1/4

<strong>Saker att lägga i Mini-Kånken: </strong><br>Barntäcke Orpine i linne och bomull dekorerat med fina band att pilla med, cirka 1 000 kronor, stureandfolke.com.

Saker att lägga i Mini-Kånken:
Barntäcke Orpine i linne och bomull dekorerat med fina band att pilla med, cirka 1 000 kronor, stureandfolke.com.

2/4

Foto: Ylwa Yngvesson

<strong>Saker att lägga i Mini-Kånken: </strong>Små träbilar i olika modeller, 29 kronor styck, Åhléns.

Saker att lägga i Mini-Kånken: Små träbilar i olika modeller, 29 kronor styck, Åhléns.

3/4

<strong>Saker att lägga i Mini-Kånken: </strong>Barnboks­klassikern Historien om någon, från 1951, Rabén &amp; Sjögren,­ nu med tillhörande­ cd-skiva,­ 93 kronor, adlibris.com.

Saker att lägga i Mini-Kånken: Barnboks­klassikern Historien om någon, från 1951, Rabén & Sjögren,­ nu med tillhörande­ cd-skiva,­ 93 kronor, adlibris.com.

4/4

Från trogen följeslagare i Mulleskogen till laptopväska.

Svenska succén Kånken har hängt med sedan 1978 och säljs i dag över hela världen!

Mot slutet av sjuttiotalet visade statistik­ att 80 procent av Sveriges befolkning­ någon gång drabbats av ryggont.­

Axelremsväskor var trendiga och några skol­ryggsäckar­ fanns knappt. Barn och ungdomar­ började­ få ryggproblem­ av att släpa skolböcker och gymnastikkläder.­ Överläkare och fritidskonstulenter var oroade.

Kånken naturligt vattentät

Fjällrävens grundare Åke Nordin funderade över problemet­ och i augusti 1978 lanserade han Kånken i samarbete med Svenska scoutförbundet.

En enkel ryggsäck anpassad efter skolbarns behov, sydd i slitstarka Vinylon F. Materialet absorberar fukt och sväller när det regnar vilket gör Kånken naturligt vattentät.

Ryggsäcken har ett stort huvudfack, tre extrafack,­ ett uttagbart sittunderlag längs med ryggpartiet, två smala axelremmar, ett bärhandtag upptill samt en stor reflexlogga.­

Finns i massa färger

Första året såldes 400 stycken Kånken - följande år 30 000. I dag tillverkas den klassiska ryggan i över 20 000 exemplar­ per år och säljs över hela världen. Modellen­ är densamma som för över trettio år sedan, men ett par uppdateringar har gjorts.

Kånken finns i en mängd färgställningar från solgult till knalligt grönt och pastellrosa. En modern väska med plats för en laptop har tagits fram, liksom ett par större ryggsäckar­ och en mindre som passar de minsta ryggarna.