1 AV 4
Stor & liten. Ryggsäckar från Fjällräven - Kånken, 699 kronor, Kånken Mini, 499 kronor.
2 AV 4
Saker att lägga i Mini-Kånken: Barntäcke Orpine i linne och bomull dekorerat med fina band att pilla med, cirka 1 000 kronor, stureandfolke.com.
Foto: Ylwa Yngvesson
3 AV 4
Saker att lägga i Mini-Kånken: Små träbilar i olika modeller, 29 kronor styck, Åhléns.
4 AV 4
Saker att lägga i Mini-Kånken: Barnboks­klassikern Historien om någon, från 1951, Rabén & Sjögren,­ nu med tillhörande­ cd-skiva,­ 93 kronor, adlibris.com.

70-tals-ryggan som räddade barnryggarna

Från trogen följeslagare i Mulleskogen till laptopväska.

Svenska succén Kånken har hängt med sedan 1978 och säljs i dag över hela världen!

Mot slutet av sjuttiotalet visade statistik­ att 80 procent av Sveriges befolkning­ någon gång drabbats av ryggont.­

Axelremsväskor var trendiga och några skol­ryggsäckar­ fanns knappt. Barn och ungdomar­ började­ få ryggproblem­ av att släpa skolböcker och gymnastikkläder.­ Överläkare och fritidskonstulenter var oroade.

Kånken naturligt vattentät

Fjällrävens grundare Åke Nordin funderade över problemet­ och i augusti 1978 lanserade han Kånken i samarbete med Svenska scoutförbundet.

En enkel ryggsäck anpassad efter skolbarns behov, sydd i slitstarka Vinylon F. Materialet absorberar fukt och sväller när det regnar vilket gör Kånken naturligt vattentät.

Ryggsäcken har ett stort huvudfack, tre extrafack,­ ett uttagbart sittunderlag längs med ryggpartiet, två smala axelremmar, ett bärhandtag upptill samt en stor reflexlogga.­

Finns i massa färger

Första året såldes 400 stycken Kånken - följande år 30 000. I dag tillverkas den klassiska ryggan i över 20 000 exemplar­ per år och säljs över hela världen. Modellen­ är densamma som för över trettio år sedan, men ett par uppdateringar har gjorts.

Kånken finns i en mängd färgställningar från solgult till knalligt grönt och pastellrosa. En modern väska med plats för en laptop har tagits fram, liksom ett par större ryggsäckar­ och en mindre som passar de minsta ryggarna.

Åke Nordin

Föddes 1936 i Örnsköldsvik. Utvecklade sin första ryggsäck som 14-åring inför en fjällsemester­ i Dikanäs.
En same som han mötte på resan blev så imponerad av den revolutionerande modellen med träramen att han ville köpa ryggsäcken, så Åke Nordin fortsatte tillverkningen när han kom hem. 1960 grundade han Fjällräven och fortsatte att ta fram ny friluftsutrustning.
I dag är Åke Nordins idé standard i större ryggsäckar även om ramarna tillverkas i andra material än trä.