Handen på hjärtat – hur länge har du använt din tandborste? Den bör bytas ut åtminstone var tredje månad.
1 av 3: Handen på hjärtat – hur länge har du använt din tandborste? Den bör bytas ut åtminstone var tredje månad. Foto: Colourbox
När kökssvampen börjar se sliten ut är det dags att säga tack och adjö till den. En kökssvamp håller mellan två och åtta veckor.
2 av 3: När kökssvampen börjar se sliten ut är det dags att säga tack och adjö till den. En kökssvamp håller mellan två och åtta veckor. Foto: Julija Sapic/Colourbox
Din brandvarnare blir mindre känslig med tiden. Rekommendationrn är att byta ut den var 8-10 år. Tänk på att då och då kontrollera batterierna.
3 av 3: Din brandvarnare blir mindre känslig med tiden. Rekommendationrn är att byta ut den var 8-10 år. Tänk på att då och då kontrollera batterierna. Foto: Colourbox

7 snuskiga saker i ditt hem du måste kasta

Några av våra mest använda vardagsföremål tappar i funktion efter ett tag. De kan till och med bli bakteriehärdar med tiden.

Här är sju vanliga prylar du bör byta ut.

1. Madrassen

En vanlig rekommendation är att man byter ut sin madrass var åttonde år. Även en madrass av bra kvalitet blir sämre med tiden. Så för att undvika dålig sömn och ryggproblem – byt ut din gamla madrass!

 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga fel du gör med dina lakan

2. Stekpanna i teflon

När teflonpannan har blivit sliten är det läge att göra sig av med den. Sprickor och flagor i teflonet kan nämligen släppa ut giftiga föreningar i maten.

3. Tandborste

Du bör byta ut din tandborste var tredje månad. Stråna på borsten slits med tiden och rengör då inte tänderna lika effektivt.

 

LÄS OCKSÅ: 12 oväntade saker du kan göra med en tandborste

4. Kökssvamp

När kökssvampen börjar se sliten ut är det dags att säga tack och adjö. En kökssvamp håller mellan två och åtta veckor.

5. Brandvarnare och brandsläckare

Brandvarnare blir mindre känsliga med tiden och rekommendationen är att byta ut dem var 8-10 år. Kolla också en gång i kvartalet att brandvarnaren fungerar som den ska. Tänk också på att byta batterier i tid, vissa batterier har en livslängd på mindre än ett år. Handbrandsläckare ska kontrolleras var femte år.

 

LÄS OCKSÅ: Brandvarnaren – allt du måste ha koll på

6. Kudde

Precis som med madrasser tappar kuddar i komfort med tiden. Dessutom samlas död hy och dammkvalster i kudden - för en fräsch sömn bör du byta din kudde vartannat år.

 

LÄS OCKSÅ: Så snuskiga är dina kuddar

7. Duschsvamp

Bakterier tycker om att frodas i duschsvampen du tvättar dig med. Byt ut den var tredje till var fjärde vecka.

 

Källor: goodhousekeeping.com, storstockholm.brand.se

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande