Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Du har nog fler saker än du tror som går att sälja på loppis.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Gapar kontot tomt kan det vara skönt att få in en extra slant.
Foto: Shutterstock

7 sätt att tjäna pengar på sakerna i ditt hem

Drömmer du om en resa? Kanske har du fått oväntade extrautgifter?

Då kan ditt hem bli din räddning. Den är faktiskt en riktig guldgruva.

Här får du 7 tips på hur du enkelt tjänar extrapengar genom ditt boende.

De allra flesta vill ha mer pengar. Och vissa månader på året är tuffare än andra, alla har inte haft möjligheten att lägga undan till en buffert som man kan ta av. Kanske drömmer du om en speciell resa men inte vet hur du ska få ihop till den. Eller kanske har du fått oväntade extrautgifter som du har svårt att betala.

Ett effektivt sätt att tjäna mer pengar är att minska på utgifterna. Men har du redan sett över el-, telefon-, och tv-abonnemang, försäkringar och lån, samt handlar mat ekonomiskt och slutat slentrianhandla, finns det andra knep att ta till. Saker som faktiskt genererar i direkta pengar. Och det omgående!

Här får du 7 konkreta tips på hur du tjänar pengar på ditt boende:

 

LÄS OCKSÅ: Nio knep för att spara pengar när du handlar

1. Loppis

Loppis har blivit trendigt och finns nu snart i vartenda gatuhörn. I denna överkonsumtionens tid i kombination med miljötänk har många insett fördelarna med att både handla och sälja på loppis. Rensa ut hemma, i både kök och garderober, man brukar säga att det finns en köpare till allt. Sök på nätet efter loppisar nära dig. Lättförtjänta pengar samtidigt som du får rensat hemma!

2. Blocket/Tradera

Att sälja på nätet, exempelvis Blocket, är ett både lätt och smidigt sätt att bli av med grejer och tjäna pengar. Och det bästa av allt är att folk kommer hem till dig och hämtar sakerna, om de inte vill du att ska posta dem. Har du lite finare grejer/märken kan Tradera som är en auktionssajt fungera bättre då folk får buda på det du lägger ut. De som kan det här brukar säga att ”varje svensk har en Thailands-resa liggandes i förrådet” och att en familj kan få ut 20 000 kronor enbart på en riktig storrensning.

3. Hyr ut

Foto: Shutterstock

På den världsomspännande nätsajten Airbnb.se hyr folk ut lägenheter, hus och rum över hela världen. Har du ett rum du kan avvara en kortare tid, eller bara ibland, finns många tusenlappar att tjäna. Eller kanske du har ett attefallshus eller fritidsboende som bara står. En del passar även på att hyra ut sitt permanenta hem om de ska på semester, eller så de flyttar tillfälligt in på soffan hos någon vän när hyresgästen kommer. Det finns andra sajter också men Airbnb är den mest kända och har ett system som gör det väldigt säkert.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea – åtta knep som gör att du sparar pengar

4. Pantbanken

Är du i akut behov av pengar kan du lämna in prylar från ditt hem på Pantbanken som värderar och ger dig pengar direkt. Exempel på sånt man kan lämna in är ärvt matsilver, smycken eller märkesklockor. Ring och fråga om du är osäker! Löser du inte ut det inom en viss tid kommer Pantbanken att sälja det. Detta innebär att du även kan fynda grejer där till bra pris.

5. Erbjud tjänster

Genom att erbjuda tjänster till privatpersoner och kanske till och med företag kan du lätt tjäna pengar. Och du behöver inte ha ett företag, det finns ”hyr-en-arbetsgivare”-organisationer som sköter f-skatt med mera för en liten slant. Exempel på tjänster att erbjuda är städning, läxhjälp, fönsterputs, gräsklippning, fotografering, bokföring, sy/laga kläder, textbearbetningar/översättningar, passa djur, målning, snickerier, dataproblem. Annonsera i tidningen, sätt upp lappar i trappuppgångar, skapa en Facebooksida/hemsida eller gå med i någon hemsida typ Taskrunner där folk både säljer och köper tjänster.

6. Tillverka saker

Foto: Shutterstock

Är du kreativ eller har en dold talang kanske du kan tillverka smycken, sy kläder, göra lampor eller annat. Använd fantasin! Skapa en hemsida och en Facebooksida, bjud hem vänner och bekanta, och visa upp vad du har. Kan bli en bra extrainkomst. Går det bra kan det kanske till och med bli en heltidssyssla.

 

LÄS OCKSÅ: Så piffar du till din rislampa

7. Sälj håret

Har du längre hår och funderar på att klippa dig, ge inte bort det gratis! Perukmakare och vissa frisörer kan betala bra för fint hår. Dessutom kan det komma någon cancersjuk till glädje.

 

Källa: Gp.se, Hemmets.se, Fattiglappen.se, Ungdomar.se, Södermalmsnytt

 

LÄS OCKSÅ: 15 smarta knep som gör att du shoppar smart och sparar pengar