Hemmet kryllar av otäcka bakterier som kan göra dig sjuk.
1 av 4: Hemmet kryllar av otäcka bakterier som kan göra dig sjuk. Foto: Fotolia
Disktrasan bör bytas ofta, och definitivt när den börjar att lukta.
2 av 4: Disktrasan bör bytas ofta, och definitivt när den börjar att lukta. Foto: Fotolia
Fjärrkontrollen är ett av hemmets största bakteriehärdar. Läs hur du ska undvika det.
3 av 4: Fjärrkontrollen är ett av hemmets största bakteriehärdar. Läs hur du ska undvika det. Foto: Fotolia
Hemmet är fullt av sådana här bakterier, på vissa ställen. Läs vilka!
4 av 4: Hemmet är fullt av sådana här bakterier, på vissa ställen. Läs vilka! Foto: Fotolia

7 saker hemma som du bör göra rent eller slänga – genast!

Du tror att du har kolla på allt i hemmet, men detta glöms ofta bort.

Riktiga bakteriebomber som kan ställa till det riktigt, och göra dig sjuk.

Här är 7 saker som du genast bör se över – släng, byt ut eller gör rent!

1. Disksvampar/trasor

Foto: Fotolia

Efterlämnar din disksvamp eller trasa en obehaglig lukt på händerna ? Då är det verkligen på tiden att kasta dem! Disksvampen och disktrasan är de saker i köket som innehåller allra mest bakterier, och bör bytas ofta. En bra vana att ha är att skölja dem i hett vatten och sedan lägga dem i mikron en minut, varje dag, då slipper du bakterierna.

 

LÄS OCKSÅ: 5 saker du kan göra med en disksvamp 

 

2. Skärbrädor

Foto: Fotolia

Visste du att skärbrädan kan innehålla mer bakterier än en toalettstol? Speciellt om du använder den till att skära rått kött på. Och det räcker inte att skölja brädan med hett vatten för att bli av med bakterierna. Använd desinficeringsmedel! Sedan rekommenderas att ha en skärbräda för kött och en annan för grönsaker.

 

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du byta ut din skärbräda 

3. Kaffemaskinen

Foto: Ellos.se

För många är kaffebryggaren den käraste ägodelen i köket. Tyvärr glöms det ofta bort att den måste rengöras med jämna mellanrum för där samlas nämligen massor av bakterier som också hamnar i din kaffekopp. Se till att ge din karaff, kaffehållare, lock och filter en daglig rengöring med varmt vatten och diskmedel. Och en gång i månaden kan du fylla behållaren med lika delar vatten och ättika och sedan köra en omgång. Du kommer att märka att rent kaffe smakar så mycket bättre!

 

LÄS OCKSÅ: Kaffebryggaren innehåller miljontals bakterier 

 

4. Tandborstar

Foto: Fotolia

Efter att ha borstat tänderna känner man sig så klart fräsch munnen, men faktum är att det betyder inte alltid att man blivit ”ren”. En genomsnittlig tandborste är otroligt smutsig och där bildas snabbt bakteriehärdar. Byt borste ofta och ha den absolut inte nära toaletten. Om du har det, skydda borsten med någon form av skydd, men allra bäst är att ha den i badrumsskåpet. Du kan också desinficera borsten genom att stoppa den i munsköljmedel i 20 minuter. Men då gäller att göra detsamma på alla borstar som står i samma mugg, annars blir det meningslöst.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig ha tandborsten på handfatet 

5. Ryamattor

Foto: Fotolia

Vardagsrummet är platsen för avkoppling, mys  och umgänge. Det är där familjer och husdjur umgås, och vänner bjuds in. Men det betyder också att vardagsrumsmattan är den mest trafikerade platsen i ett hem och kan till och med vara lortigare än en toalettsits. För det är inte bara vi som gillar att mysa där, bakterier, kvalster, död hud, djurhår och pollen trivs alldeles utomordentligt. Det allra bästa är att ha en matta som kan tvättas i maskin, man har du inte det – dammsug den regelbundet, håll den torr och lämna in på professionell tvätt en eller två gånger om året.

LÄS OCKSÅ: Städexperten – hemmets 5 okända snuskplatser 

6. Djurbäddar

Foto: Fotolia

Vem vill inte ge sitt älskade husdjur en egen liten djurbädd att sova i? Kom dock ihåg att dessa djursängar är en riktig grogrund för bakterier att växa i. Bakterier som djuren släpar med sig in när de varit utomhus. Tänk också på detta om du låter dem ligga i din egen säng! Tvätta djurbädden i tvättmaskin med torktumling regelbundet, det dödar alla oönskade ”besökare”. 

 

LÄS OCKSÅ: Husdjuren som inte har förstått det här med möbler...  

7. Fjärrkontrollerna

Foto: Fotolia

Nästa gång du kryper upp i soffan för att mysa framför teven, kanske också med något gott att äta, är det inte så kul att tänka på hur snuskig fjärrkontrollen egentligen är. Då kontrollen är en av de saker som vidrörs av flest händer i ett hushåll finns där rester av både det ena och det andra... Torka av den med desinfektionsmedel minst en gång i veckan eller ännu oftare om någon är sjuk hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Här är andra prylar du missar att rengöra 

 

Källa: Huffington Post 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!