1 AV 3
Visste du att du kan använda bomull till SÅ mycket mer än bara ta bort nagellack och smink? Har du blivit biten av en insekt kan bomullstussen tillsammans med ättika eller bikarbonat och vatten komma väl till pass. Badda bettet med vätskan – det lindrar både klåda och smärta.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Vill du få blommorna att vara längre? Floristerna rekommenderar bomullstussar runt stjälkarna på dina amaryllis när du ska byta vatten i vasen. De behöver nämligen konstant fukt.
Foto: Eva Robild
3 AV 3
Behöer du lite bättre lukt hemma kan du droppa lite olja (till exempel kanel eller apelsin) på en bomullstuss. Lägg sedan bomullen i en skål i exempelvis badrummet. Då kommer hela rummet lukta fräscht.
Foto: Colourbox

7 oväntade saker du kan göra med bomull

Bomull olika former finns i varje hem.

Och de är bra till mycket mer än att ta bort nagellack.

Här får du 7 användbara tips!

1. Väldoftande hem

Droppa lite olja, till exempel kanel eller apelsin, på några bomullstussar. Lägg dem i en liten skål och ställ på en hylla i till exempel badrummet. Den ljuvliga doften kommer att sprida sig i luften.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att slippa dåliga lukter hemma

 

2. Insektsbett

Om du doppar en bomullstuss i en vätska med ättika eller bikarbonat, ihop med vatten, och baddar bettet kommer det lindra både klåda och det onda.

 

3. Mot ohyra

Vill du hålla myrorna borta från picknicken testa detta trick. Blöt en bomullstuss med vatten, borax (finns i färghandeln) och socker och lägg på en liten tallrik. Mixen kommer att attrahera och ha ihjäl insekter och andra kryp. Se bara till att inte andra djur som hundar eller katter kommer i kontakt med det.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan göra med tandkräm

 

4. Bläckfläckar

Har du fått bläckfläckar på kläderna, blöt en bomullstuss i desinfektionssprit och dutta på fläckarna.

 

5. Fina blommor

Vill du få blommorna att vara längre? Floristerna rekommenderar bomullstussar runt stjälkarna på dina amaryllis när du ska byta vatten i vasen. De behöver nämligen konstant fukt. Eller sätt våta bomullstussar runt kvistarna när du ska åka bort och ha blommor med dig, så de håller sig fina.

 

6. Desinficera skrymslen

Vissa vrår och skrymslen kan vara svåra att komma åt, som mellan knapparna på fjärrkontrollen, kring kranar och strömbrytare. Häll desinfektions- eller handsprit på tussen och torka bort smuts och bakterier.

 

7. Märken på huden

Efter barnens målarstund är det inte helt ovanligt med färgmärken på huden som sedan är svåra att få bort. Doppa bomullen i lite mjölk och torka bort!

 

Källa: Good Housekeeping

 

Läs också: 

 Så får du bort äckliga lukter i kök och badrum
 

 De 10 snuskigasta platserna i ditt kök
 

 Titta in i underbara minislottet