1 av 2: Du behöver faktiskt normalt sett inte våttorka dina trägolv mer än en gång varannan månad. Och när du gör det – torka dem med en fuktig trasa i stället för med en blöt. Foto: Shutterstock
2 av 2: Om du vill att golven ska hålla sig fina länge bör du se upp med klackar eller djurklor på dem. Foto: Karl Anderson

7 misstag som förstör dina vackra trägolv

Trägolv är vackert men blir också lätt förstört.

Vet du hur du tar hand om golvet på bästa sätt?

Här är de 7 vanligaste misstagen du bör undvika!

När det gäller trägolv vill man att de ska hålla sig fina så länge som möjligt. Men då måste man också ta hand om dem, och det är egentligen inte så svårt, bara du vet hur. Tyvärr är det också ganska lätt att förstöra dem. Här är de 7 vanligaste misstagen man ska undvika.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa råden när du ska välja rätt parkettgolv

1. Dammsugarborsten

Har du en dammsugare med roterande borste kan det slita ditt trägolv i onödan. Stäng av borsten och använd en vanlig, men framför allt, se till att dammsuga ofta, smuts och damm kan repa golvet när det sitter för länge.

 

2. Våtstädning

Om inte dina trägolv blir utsatta för extremt mycket folk som går på dem behöver du inte våtrengöra mer än varannan månad. Se i stället till att hålla dina trägolv väl dammsugna.

 

3. Rengöringsmedel

Dagens trägolv är mycket mer resistenta mot vatten än äldre trägolv, men det betyder inte att du ska dränka dina golv i olika rengöringsmedel. När det är dags att våt-tvätta, ta små områden i taget med en fuktig, inte blöt, mopp eller trasa och torka sedan torrt omgående.

 

4. Ång-tvätt

Var försiktig om du använder dig av ångtvätt. Om ditt golv har en vaxad yta eller om finishen är gammal och sliten, skippa ångan helt. För andra golvmaterial, se till att golvet är helt innan du tar fram ångtvätten. Använd den lägsta nivån på apparaten och förflytta den hela tiden, håll den inte på samma plats för länge.

 

5. Mattunderlägg

Mattunderlägg av gummi kan förstöra ditt golvs glans, och även orsaka missfärgningar. För att skydda ditt golv, använd en kombination av filt och gummidyna för att hålla mattorna på plats.

 

6. Solexponering

Att utsätta golven för sol i onödan kan ändra färgen på träet. Håll persienner och gardiner fördragna när solen är som starkast för att begränsa missfärgning och inte torka ut träet.

 

7. Vassa föremål

Att trägolv och vassa objekt inte är någon bra kombo förstår ju alla, men det finns två stycken ofta borglömda ”bovar”; det är dina djur och högklackade skor. Det löser du genom att trimma naglarna på djuren och lämna kvar skorna vid dörren – låt bli att testgå de nya klackarna på trägolvet.

 

Källa: Housebeautiful.com

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!