1 AV 2
Många upplever någon gång att grannen stör.
Foto: Siphotography / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
2 AV 2
En del anmälningar görs i onödan samtidigt som det finns de som är extra anmärkningsvärda.
Foto: Jackf / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

7 galna saker som gör grannarna ilskna

Många upplever någon gång att grannen stör. Anmälningar görs varje dag.

En del i onödan, men så finns det störningar som är extra anmärkningsvärda. 

Här är några av de mest "udda" störningarna, samt reglerna som gäller.

Några anmärkningsvärda störningar

För många katter

Ett pensionärspar kunde inte ta hand om alla sina katter, och eftersom det var brist på kattlådor i bostaden så uträttade katterna sina behov överallt i lägenheten. Lukten blev till sist olidlig för grannar när den spred sig till övriga lägenheter och trappuppgång. Paret blev dock inte vräkta.

Upprepad grillning på balkong

En person grillade på balkongen flera gånger vilket så småningom ledde till att räddningstjänst tillkallades eftersom det uppstått brand i väggen. Trots uppmaningar från bostadsrättsföreningen fortsatte personen att grilla, och samlade dessutom på väldigt mycket skräp. Det hela slutade med att personen själv valde att flytta.

Misshandel av andrahandshyresgäst

En bostadsrättshavare var oense med sin hyresgäst som han hyrde ut lägenheten till. Detta ledde till att bostadsrättshavaren beslutade sig för att bryta upp dörren och låset för att därefter kasta ut sin egna hyresgäst.

Knackning i väggar på nätterna

En person hade radion på när hen inte var hemma och dessutom höll hen på att knacka i väggarna om nätterna. Grannen blev väldigt störd och så småningom tvingades personen att flytta.

Skällande och ylande hund

En bostadsrättshavare lämnade sin stackars hund ensam hemma när hen själv var på jobbet. Hunden kände sig ensam och skällde och ylade om vartannat så de övriga grannarna blev störda men tyckte samtidigt synd om hunden.

Hög musik i bostaden

En person spelade hög musik i lägenheten även när hen inte var hemma själv. Det skedde både dag och natt.

Samlingen gav skadedjur

Skadedjur kröp omkring i en lägenhet som var full med skräp. Personen som bodde där samlade nämligen på skräpet och så småningom spred sig en kraftig stank till övriga delar av huset.

Källa: Sveriges Bostadsrättscentrum

Varje dag får Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) in samtal från folk som vill göra anmälningar på störande grannar. Men det är inte helt lätt att få en granne vräkt. För att det ska ske så måste störningen vara hälsoskadlig och försämra boendemiljön.

– När man väl ringer en jurist hos oss vill men veta hur man ska agera. Då har det vanligtvis pågått länge, jag upplever inte att man ringer i onödan, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum. I många fall kan finnas någon form av problematik.

 

LÄS OCKSÅ: Åtta typer du känner igen från studentkorridoren

 

Någon exakt norm för vad som är störande eller inte finns inte, för normerna ändras hela tiden.

– Det jag upplever som störande behöver inte vara det för gemene man, säger Monika. Men är det något som påverkar ens hälsa, som nattetid så att man inte får sova, och inte kan sköta sitt jobb eller skola, då är det allvarligare.

Handlar det däremot om barn som vaknar tidigt på morgonen och kanske springer och kastar leksaker på golvet är det inte skäl nog, även om det i sig är störande.

– Det är sådant man faktiskt måste acceptera när man bor i flerfamiljshus, säger Monika. Då måste man ha en högre toleransnivå.

Men frågan är var gränsen går för vad som är acceptabelt, och där får domstolen ihop med bostadsrättslagen göra en objektiv bedömning.

 

LÄS OCKSÅ: Reglerna du måste kunna om du är sambo

Knackningar ledde till vräkning

I de allra flesta fallen brukar det rätta till sig innan man behöver gå till domstol. Man börjar med att skicka ut ett brev till de berörda.

– Föreningen kan skicka en varningsskrivelse, men jag rekommenderar att man tar kontakt med oss så tidigt som möjligt så brevet blir rätt formulerat enligt bostadsrättslagen. Annars kan det bli så att man måste göra om hela processen igen innan man kan påbörja en domstolsprocess. Många föreningar missar formaliteterna. 

Monika Jukic tipsar också om att anlita annan experthjälp.

– Föreningen ska exempelvis kunna ha bevis på störningen, så det kan vara en idé att anlita en störningsjour som kan dokumentera. De kan man sedan ha som vittnen i en kommande domstolsprocess, säger hon.