7 galna saker som gör grannarna ilskna

Många upplever någon gång att grannen stör.

Foto: Siphotography / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

1 av 2: Många upplever någon gång att grannen stör.

<p>En del anmälningar görs i onödan samtidigt som det finns de som är extra anmärkningsvärda.<br></p>

Foto: Jackf / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

2 av 2: <p>En del anmälningar görs i onödan samtidigt som det finns de som är extra anmärkningsvärda.<br></p>

Många upplever någon gång att grannen stör. Anmälningar görs varje dag.

En del i onödan, men så finns det störningar som är extra anmärkningsvärda. 

Här är några av de mest "udda" störningarna, samt reglerna som gäller.

Andra har också läst

Varje dag får Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) in samtal från folk som vill göra anmälningar på störande grannar. Men det är inte helt lätt att få en granne vräkt. För att det ska ske så måste störningen vara hälsoskadlig och försämra boendemiljön.

– När man väl ringer en jurist hos oss vill men veta hur man ska agera. Då har det vanligtvis pågått länge, jag upplever inte att man ringer i onödan, säger Monika Jukic, chefsjurist på Sveriges bostadsrättscentrum. I många fall kan finnas någon form av problematik.

 

LÄS OCKSÅ: Åtta typer du känner igen från studentkorridoren

 

Någon exakt norm för vad som är störande eller inte finns inte, för normerna ändras hela tiden.

– Det jag upplever som störande behöver inte vara det för gemene man, säger Monika. Men är det något som påverkar ens hälsa, som nattetid så att man inte får sova, och inte kan sköta sitt jobb eller skola, då är det allvarligare.

Handlar det däremot om barn som vaknar tidigt på morgonen och kanske springer och kastar leksaker på golvet är det inte skäl nog, även om det i sig är störande.

– Det är sådant man faktiskt måste acceptera när man bor i flerfamiljshus, säger Monika. Då måste man ha en högre toleransnivå.

Men frågan är var gränsen går för vad som är acceptabelt, och där får domstolen ihop med bostadsrättslagen göra en objektiv bedömning.

 

LÄS OCKSÅ: Reglerna du måste kunna om du är sambo

Knackningar ledde till vräkning

I de allra flesta fallen brukar det rätta till sig innan man behöver gå till domstol. Man börjar med att skicka ut ett brev till de berörda.

– Föreningen kan skicka en varningsskrivelse, men jag rekommenderar att man tar kontakt med oss så tidigt som möjligt så brevet blir rätt formulerat enligt bostadsrättslagen. Annars kan det bli så att man måste göra om hela processen igen innan man kan påbörja en domstolsprocess. Många föreningar missar formaliteterna. 

Monika Jukic tipsar också om att anlita annan experthjälp.

– Föreningen ska exempelvis kunna ha bevis på störningen, så det kan vara en idé att anlita en störningsjour som kan dokumentera. De kan man sedan ha som vittnen i en kommande domstolsprocess, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande