1 AV 8
Färgklickar. Orange badrumsinredning­ från Gustavsberg. Stålbadkar samt orange front, 7 566 kronor, tvättställ samt skåp och vattenlås,­ 7 795 kronor, små skåp på väggen, 1 218 kronor styck (handtag tillkommer för 81-141 kronor per styck)
2 AV 8
Spalikt. Lägg dig ner och låt vattnet skölja över dig. Horisontell dusch från Dornbracht.com.
3 AV 8
Lyx. Kran Supernova, champagne, belagd med 22 karat guld, cirka 22 000 kronor, Dornbracht.com.
4 AV 8
Trendigt med "trä". Treverk är ett kakel i träimitiation, i måtten 22,5 x 90 centimeter, 979 kronor kvadratmetern, Kakelspeceialisten.
5 AV 8
På golvet. Golvtrall Molger för inomhus- bruk, 37 x 37 centimeter, 79 kronor, Ikea.se.
Foto: Pontus Vigur
6 AV 8
Exlusivt. Polerat gjutjärnsbadkar med insida i torrglasemalj. The usk, 70 500 kronor, gamlamejeriet.com.
Foto: Darren Chung
7 AV 8
Svart & vitt. WC inklusive sits, 5 142 kronor, och bidé, 4 076 kronor, Gustavsberg.
8 AV 8
För två. Tvätt­stället Gustavsberg Artic, 1 919 kronor per styck.

6 trender i badrummet: teknik och musik

Badrummet är det nya köket. Under vårens stora badrumsmässa ISH i Frankfurt, kunde flera trender urskiljas inom badrumsinredning. Färger är på frammarsch och musiken flyttar in i badrummet. Här är trendspanaren Stefan Nilssons tips. 

Detaljer i guld

Färg & lyx

1. I Sverige älskar vi våra nedtonade­ badrum, med grått, beige och natursten.­ I resten av världen blir det dock allt trendigare med färg - allt från orange till illgrönt. Men är det något man ska göra hösten 2013 i sitt badrum så är det att addera någonting i koppar eller mässing, som guldtonade blandare. Det kan vara modernt snitt med raka linjer eller vintage och retro

På golv & väggar

Trämaterial

2. Generellt kommear trä och träimitationer­ in i badrummet. Bland det trendigaste man kan göra är att lägga in trätrall på golvet.

Möblera runt om

Badkaret i mitten

3. I det lyxiga badrummet räcker det inte bara med en duschkabin. Det ska vara ett badkar som vi ställer i mitten av rummet, som en fristående möbel, och sen möblerar vi runt det. Badrummet är definitivt­ det nya, dyra rummet.

Varva ner

Musik & Teknik

4. Tekniken flyttar in i badrummet i form av exempelvis integrerade musikanläggningar­. Numer är det möjligt att ligga med ansiktsmasken­ i badet och samtidigt titta på tv.

Musiken kommer­ också in i badrummet och skåpen blir som högtalare.­ Det finns till och med badkar som fungerar som högtalare.­ Det här är ett tecken på att vi behöver egentid. I badrummet­ får man ta det lugnt och varva ner.

Fokus på det rena

Vägghängt

5. Det fortsätter vara inne med vägghängda toaletter. Formen på sanitetsartiklarna­ är annars inte så annorlunda men däremot är teknikutvecklingen­ stark. Tekniken ­flyttar in bakom väggarna, man ser alltså inte displayerna och knapparna. Det kommer influenser från Japan - det hygieniska perspektivet är viktigt, det ska vara superrent.

Gemensamt badrum

Plats för många

6. Många söker ego-tid i badrummet,­ men motsatsen är det gemensamma.­ På mässan i Frankfurt syntes­ många dubbelhandfat, så att hela familjen­ kan borsta­ tänderna tillsammans.­ Badrummet­ verkar genomgå en fas där vi experimenterar­ med de funktioner vi vill ha och behöver.

Mest populära badrumsinredningarna

1. Skandinaviskt 53 %

2. Medelhavsstil 12 %

3. Romantiskt 6 %

4. Urbant 6 %

5. 70-tal/Retro 2 %

7. Inget av ovanstående 9 %

 

KÄLLA: Gustavsberg/Yougov 2012