Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Citron är en källa till underbar doft. Du kan använda citron på flera olika sätt för att få hemmet att dofta. Till exempel genom att koka vatten i en kastrull och tillsätta citrusskivor och örter.
Foto: Colourbox
2 AV 4
Nybakat slår det mesta. Ska du få gäster, passa på att baka – egentligen mer för doftens skull än för att bjuda på hembakat.
Foto: Colourbox
3 AV 4
Krukväxter renar luften och förskönar hemmet. Ta hem lite pelargoner – de doftar underbart!
Foto: Anna Skoog
4 AV 4
Doftljus är ett klassiskt knep för att hemmet ska dofta gott – och det fungerar väldigt bra. Men testa att förvara doftljus på lite udda ställen, som i linneskåpet eller andra ställen där du förvarar tyger.
Foto: Maria Hansson

6 enkla knep för att få ditt hem att dofta gott

Lukter och dofter finns överallt. Det är så hjärnan minns.

Och vem vill inte att andra ska tycka det doftar gott vid besök?

Här får du bästa och enklaste doft-tipsen till ditt hem!

Lukter förnimmer oss om händelser, platser och möten. Även om det bara är en distinkt lukt kommer din hjärna omedelbart att reagera, undermedvetet.

Så tänk på att det är doften dina besökare mest kommer ihåg från ditt hem. Här hjälper vi dig att skapa olika men underbara dofter i bostaden, på ett enkelt, billigt men effektivt sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du bort lukter i ditt kök och badrum

1. Koka fram doft

Koka vatten i en kastrull och tillsätt citrusskivor och örter, som lavendel eller mynta. Värmen sprider snabbt den söta doften i hela huset – ett enkelt trick som är perfekt inför festen eller middagen.

2. Väldoftande sopor

Stinker det i papperskorgen? Börja med att hälla i lite citrondoftande diskmedel och sedan vatten. Du kan också gnugga med citron- eller limeskal runt om i papperskorgen och skölja med vatten. Kvarstår lukten, häll i en halv kopp bikarbonat medan du häller på varmt vatten och låter stå ett tag.

 

LÄS OCKSÅ: Städa med citron – 10 saker att ha citron till

3. Doftljus på udda ställen

Levande doftljus är ett vanligt sätt att få hemmet att dofta gott, men det finns smartare placeringar än andra, som kan hjälpa till ännu mer. Placera några otända ljus där du inte alls hade tänkt att ha dem, som linneskåpet eller andra ställen där du förvarar tyger. Du får inte bara en trevlig överraskning när du öppnar skåpdörren utan tyget kommer att ta med sig doften var än du tar dem.

4. Bjud in utsidan

Krukväxter renar luften samtidigt som det förskönar hemmet. Många av våra krukväxter och blommor doftar dessutom väldigt gott. Bra förslag är pelargoner, jasmin, eukalyptus, gardenia, orkidéer, och oregano.

 

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta växter du inte kan ta död på

5. Använd ventilationen

Ta en doftgran från bilen och stoppa in i ventilationsfläkten. När luften blåser in får du en fantastisk doft i hela rummet. Enkelt och effektivt!

6. Nybakat slår allt

Ingenting slår doften av nybakat, så passa gärna på att baka den dag du vet att du ska få gäster. Gör vad som helst som är enkelt, bara för doftens skull. Det sägs också vara det bästa tricket om man ska sälja sin lägenhet eller hus.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

LÄS OCKSÅ:

 Så snuskig är din toa – sprutar ut bakterier
 

 Därför ska inte knivar diskas i diskmaskinen
 

 7 oväntade saker att använda handsprit på