Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Rock'n''roll. Det var musiken som väckte Carolines intresse för 50-talet. Både hon och Angelo samlar på vinylskivor.
Foto: Maria Hansson
2 AV 10
Bardisk. Caroline Wikström-Tiitto, Angelo Tiitto och Dottern Ella trivs i sin lägenhet i Enviken, norr om Falun. "Tack vare att huset­ är byggt på 50-talet så har vi fått mycket av stilen gratis".
Foto: Maria Hansson
3 AV 10
Fikapaus. Det gula kakfatet är ett av parets många loppisfynd. Porslinet kommer från Barratts.
Foto: Maria Hansson
4 AV 10
Vinylskivor. Radiogrammfonen från Polygon har en central plats i vardagsrummet. Vinylskivor låter bäst, tycker Caroline och Angelo.
Foto: Maria Hansson
5 AV 10
Mönster. Fondtapeten kommer från Ecos serie Revival, nummer 5680.
Foto: Maria Hansson
6 AV 10
Köksbänk. Brödburkarna kommer från USA. Grytlapparna har paret hittat på loppis.
Foto: Maria Hansson
7 AV 10
Cocktail. Färgglada drinkpinnar med fruktmotiv.
Foto: Maria Hansson
8 AV 10
Exotiskt. På den svängda bardisken hittar man bland annat drinkpinnar med fruktmotiv, hula hula-tjejer och en ananas i plast.
Foto: Maria Hansson
9 AV 10
Carolines 3 favoritprylar:» Rött och vitt barrattsporslin från serien Delphatic.» EP med Billy Gales - "Sad as a man can be".» Chimayoväska som hon har fått i present av en vän. "Chimayo är ett mexikanskt område där man har vävt i ull och skapat fantastiskt vackra textiler sedan mitten av 1800-talet" berättar hon.
Foto: Maria Hansson
10 AV 10
Angelos 3 favoritprylar:» Radiogrammofon av märket Polygonfrån tidigt 50-tal.» Låten "Wildbird" med bandet Jive-A-Tones.» Jacka från tidigt 50-tal, köpt i USA.
Foto: Maria Hansson

50-talsdröm i Dalarna: "Vi fyndar på resor"

Caroline Wikström-Tiitto, 41, och Angelo Tiitto, 42, brinner för 1950-talet. I lilla Enviken i Dalarna lever de sin nostalgidröm med prylar och kläder i tidsenlig stil.

– Vi plockar ut det bästa från den tiden.

FAMILJEN WIKSTRÖM TIITTO

Namn: Caroline Wikström Tiitto och Angelo Tiitto.

Ålder: 41 och 42.

Gör: Butiksägare och silversmed.

Bor: Enviken.

Familj: Dottern Ella, 4.

Caroline och Angelo blev ett par när hon köpte hans bil, en Oldsmobile Dynamic från 1946.

– Vi började prata mer och mer och på den vägen blev det vi, berättar Caroline.

Nu bor de i en tvåplanslägenhet från 50-talet i byn Enviken i Dalarna. För ett och ett halvt år sedan tog de steget att flytta hit från Eskilstuna, och några månader senare­ öppnade Caroline sin vintagebutik med föremål­ från 40-, 50- och 60-talen.

Här finns allt från pennkjolar och sten­kakor med musikstilar som doo-wop, rockabilly och rock 'n' roll. Kunderna har kommit från Sundsvall i norr och Trollhättan i söder.

– Det är kul att så många åker långt för att komma till oss. Och så har vi blivit väl mottagna­ av byborna, även om det här förstås inte är en stil som passar alla, säger Caroline Wikström-Tiitto.

Prydnadssaker vintage

Stilen återkommer hemma hos paret. Köket­ är original med höga skjutluckor, och paret själva har satt sin prägel på inredningen med tidstypiska möbler och prylar. Som en radiogrammofon, en svängd bardisk­ i ljusgrått och vitt med guldfärgade ben och ett amerikanskt, ljusgult dinerbord med vaxad bordsskiva.

Alla prydnadssaker är också vintage, till exempel ett par dansande hula hula-flickor med bastkjolar och drinkpinnar med exotiska­ fåglar på.

Förr åkte Caroline och Angelo runt mycket på auktioner – numera håller de mest koll på sajter som Ebay och Etsy.

– Vi köper in mycket till butiken, så det blir lätt mycket saker här hemma, vi försöker­ att hålla antalet prydnadssaker nere, säger Caroline.

"USA har mer av allt"

Många av möblerna har de hittat på resor.­ Förra våren var de i Kalifornien, där det fortfarande går att hitta mycket i original. De amerikanska möblerna är snyggare och tar ut svängarna mer, tycker de.

– Vi är trötta på den skandinaviska stilen och vi träffade en snubbe där som sa att det är perfekt, jag vill ha svenska prylar­ och ni amerikanska. Vi pratade om att byteshandla men det rann tyvärr ut i sanden.

Kontrasten mot den svenska 50-talsstilen­ är stor.

– Det är ungefär som att jämföra en Volvo PV med en riktigt vräkig amerikanare. Det finns jättespejsiga grejer från USA. Jag har till exempel sett ett kylskåp med snurrande hyllor och jättesnygga lampor, sådana grejer görs inte i dag, säger Angelo.

– Det är mer av allt kan man säga, fyller Caroline i.

De har svårt att sätta fingret på exakt vad som har gjort att de fastnat för 50-talet.

– Men det är nog kombinationen, snygga prylar, snygga kläder och mycket bra musik, säger Caroline.

Raggarkulturen stark

Det var också en epok då ungdoms­kulturen blomstrade. I en ort som Enviken­ var raggarkulturen stark med bilar, brylkräm­ och mycket rock 'n roll. Angelo­ och Caroline tycker att 50-talet representerar­ en framtidstro.

– Folk var trötta på krig och ville se framåt. En optimistisk tidsanda som avspeglar sig i musiken och modet, säger Angelo.

– Samtidigt så gillar vi ju inte hur de hade det i samhället då bara för att vi gillar­ tidstypisk­ design och kläder, det är två skilda saker.­ Det fanns ju många saker som inte var bra, inte minst jämställdheten mellan­ könen, säger Caroline och tillägger:

– Vi plockar ut det bästa från den tiden.

Gillar vintagekläderna

Både hon och Angelo klär sig gärna i vintagekläder:­ Midjehöga jeans för kvinnor­ och vida arbetarbrallor för män, korta skinnjackor och färgglada mönster.

– Jag gillar färgen och formen på kläder från 40- och 50-talen. Det är lätt att känna sig snygg i dem, säger Caroline.

– Det är bekvämt också, säger Angelo.

Caroline betonar att 50-tal är så mycket mer än prickiga klänningar.

– Det var vanligast med absHär salas rockabilly-entisiastertrakta mönster.­ Det finns så mycket snygga skärningar, det är verkligen kvinnliga kläder.

Byn en samlingsplats

Parets klädstil sticker inte ut särskilt mycket i Enviken. Byn har nämligen blivit­ en samlingsplats för rockabilly-entusiaster.­ Här finns också ett nostalgikafé och ett skivbolag. Sedan kultbandet Ryno Rockers började spela i mitten på 70-talet har många nya band sett dagens ljus. Angelo spelar själv trummor i Ropers.

– Vi trivs bra här, även om man kan sakna en storstad ibland så har vi både fik och ett filmkafé på nära avstånd,­ säger Caroline.

Av Karin Jansson

sondag@expressen.se