1 AV 2
Den här tiden tänder vi mer ljus än någonsin, vilket också leder till fler bränder.
Foto: Johan Lenell
2 AV 2
En brandvarnare kan vara en livräddare. Se till att du har en hemma – med fräscha batterier.
Foto: Bertil Haskel

5 tips för att slippa bränder i hemmet

Brandvarnare hemma är livsviktigt. Trots det har så många som var tredje svensk dålig koll på batterierna i sin brandvarnare.

– Det är en allvarlig säkerhetsrisk, säger Michael Peterson på Verisure Securitas Direct.

I december tänder vi fler ljus än någonsin och påminns också om vikten av att ha en brandvarnare hemma. Så många som 94 procent av svenskarna har brandvarnare installerad – men var tredje har inte koll på om batterierna funkar. Var fjärde har inte bytt batteri de senaste elva månaderna. Det visar en undersökning som YouGov gjorde den här tiden förra året, på uppdrag av Verisure Securitas Direct.

 

LÄS OCKSÅ: Se till att du har koll på det här med din brandvarnare

Falsk känsla av trygghet

– Det är ett vanligt problem att svenskar glömmer att byta batterier. Det ger en falsk känsla av säkerhet och kan leda till allvarliga konsekvenser. På de flesta brandvarnare bör man byta batterier var elfte till tolfte månad, säger Michael Peterson i ett pressmeddelande.

Fler än hälften av alla svenskar är oroliga för brand och var femte är orolig för att levande ljus ska orsaka en brand hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla – är du och ditt hem rätt försäkrade?

Så förebygger du brand i hemmet:

 Kontrollera att du har brandvarnare i ditt hem, på varje våningsplan och gärna i varje rum. Se även till att brandvarnaren är placerad minst 50 centimeter från väggen i taket.
 

 Byt batterier omkring var elfte månad och kontrollera regelbundet att brandvarnarna fungerar, även efter semestrar då batterierna kan ha tagit slut.
 

 Se till att du har en brandsläckare eller en brandfilt så du kan släcka branden innan den sprider sig.
 

 Överväg att sprida ut flera rökdetektorer som är sammankopplade och kan kommunicera med varandra, för att kunna varna familjemedlemmar i olika delar av hemmet oavsett var branden startar.
 

 Överväg att ha brandvarnare som är kopplade mot en larmcentral som kan larma brandkåren om huset står tomt eller ett barn är ensamt i hemmet.
 

Källa: Verisure Securitas Direct

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att skydda dig mot tjuven