Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Svårt att rensa? Det finns effektiva sätt som gör att du lyckas.Svårt att rensa? Det finns effektiva sätt som gör att du lyckas.Svårt att rensa? Det finns effektiva sätt som gör att du lyckas.
När du har kastat saker kommer det kännas som en befrielse.När du har kastat saker kommer det kännas som en befrielse.När du har kastat saker kommer det kännas som en befrielse.
Dessutom får du mer plats hemma. Så skönt!Dessutom får du mer plats hemma. Så skönt!Dessutom får du mer plats hemma. Så skönt!
1 AV 3
Svårt att rensa? Det finns effektiva sätt som gör att du lyckas.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
När du har kastat saker kommer det kännas som en befrielse.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Dessutom får du mer plats hemma. Så skönt!
Foto: iStock

5 tips för att effektivt rensa ut prylar och få en nystart

Visste du att vi ägnar 15 dagar om året till att leta efter prylar?

Regelbundna rensningar är bra. Men hur gör man det på ett effektivt sätt?

Här får du ordningskonsulten Brita Hahnes bästa experttips!

Förutom att vi ägnar mer än två veckor åt att leta efter prylar vi inte hittar är det dessutom 80 procent av alla saker vi äger som vi inte ens använder. Därför bör man regelbundet rensa där hemma. Det är bra att starta både vår och höst med det – det blir som en nystart.

Att rensa kan vara jobbigt på många sätt, både praktiskt men också känslomässigt. Därför gäller det att ha en plan och förbereda sig väl.

– Förberedelse är A och O när det kommer till att lyckas med rensningen, säger ordningskonsult Brita Hahne som driver företaget Smpl - Organiserad enkelhet.

 

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem

 

Brita Hahnes 5 bästa tips på hur du ökar dina chanser att lyckas med rensningen på ett effektivt sätt:

 

1. Boka in en tid då du ska utföra rensningen och se till att inte bli störd under tiden (stäng av telefoner, e-post, Facebook och liknande störmoment).

2. Skriv ner hur många per sort som du ska behålla (till exempel 3 par jeans, 5 t-tröjor, 7 skjortor, 1 skruvdragare och så vidare).

3. Skriv 5 lappar med texten: ”spara”, ”släng”, ”ge bort”, ”sälj”, ”vet ej”, ”annan plats". ”Vet ej” är till för att du inte ska stanna upp i rensandet, denna hög gås igenom igen efter du är klar med det andra.

4. Skriv även upp följande stödfrågor på en fusklapp som du kan titta på om du kör fast: Har jag användning för den? Hur troligt är det att jag kommer att använda den? Är den värd min tid och energi att underhålla, damma, flytta på? Behöver jag den verkligen? Passar den mig/passar den in i mitt hem? Älskar jag den, eller finns det någon som skulle uppskatta den mer än jag?

5. Se till att du har alla saker (till exempel; soppåsar, rengöringsmedel, trasa och så vidare) hemma som du behöver till rensningen, och väl förberedda så att det inte blir ett hinder för dig.

 

Lycka till!

 

Källa: Smpl.nu

 

LÄS OCKSÅ:

 5 enkla steg för att alltid ha ordning hemma
 

 Bästa tipset för att rengöra tvättmaskinen
 

 Så fixar du ordning och reda i badrumsskåpet