Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marie och Gustav Mandelmann har blivit omåttligt populära tack vare sitt tv-program ”Mandelmanns gård” i TV4.
Marie och Gustav Mandelmann har blivit omåttligt populära tack vare sitt tv-program ”Mandelmanns gård” i TV4.
Marie och Gustav Mandelmann har blivit omåttligt populära tack vare sitt tv-program ”Mandelmanns gård” i TV4.
Den femte säsongen av Mandelmanns gård har premiär tisdag 12 januari 2021 på TV4 och TV4 Play.
Den femte säsongen av Mandelmanns gård har premiär tisdag 12 januari 2021 på TV4 och TV4 Play.
Den femte säsongen av Mandelmanns gård har premiär tisdag 12 januari 2021 på TV4 och TV4 Play.
1 AV 3
Marie och Gustav Mandelmann har blivit omåttligt populära tack vare sitt tv-program ”Mandelmanns gård” i TV4.
Foto: Peter Knutson/TV4
2 AV 3
Den femte säsongen av Mandelmanns gård har premiär tisdag 12 januari 2021 på TV4 och TV4 Play.
Foto: Peter Knutson/TV4
3 AV 3

5 saker du inte visste om paret Mandelmann

Väntan är över för alla fans! Nu börjar nya säsongen av Mandelmanns gård. 

I den femte säsongen av det hyllade tv-programmet får tittarna följa Gustav och Marie under året på den vackra Österlensgården Djupadal. 

Men visste du att paret Mandelmann har bett folk att sluta vallfärda till deras gård, och varför? 

Här är 5 saker om paret som du kanske inte hade en aning om!

Marie, 56, och Gustav Mandelmann, 55, har blivit rikskändisar tack vare det så populära tv-programmet "Mandelmanns gård" i TV4. Folk vallfärdar till deras gård i Rörum, Simrishamn, på Österlen, så pass mycket att paret tidigare vädjat till folk att titta på tv-programmet i stället, för grannsämjans skull. Alla bilburna besökare skapade nämligen kaos på åkrar och vägar i brist på parkeringsplatser.

När den nya säsongen av det prisade tv-programmet nu drar i gång igen får fansen stilla sitt begär.

Mandelmanns gård 2021 – åtta nya avsnitt i säsong 5

Den femte säsongen av Mandelmanns gård har premiär tisdag 12 januari 2021 på TV4 och TV4 Play. Under åtta avsnitt kommer tittarna få följa familjen under året på gården Djupadal på Österlen. Bland annat blir det midsommarfirande, skördefest, massor av matlagning och så bjuder paret på tips och råd tips kring självhushållning. 

I programmet kommer tittarna också att följa arbetet med växthuset som behöver rustas upp och vi får stifta bekantskap med gårdens nya griskultingar. 

Dessutom flyttar en ny fyrbent kompis in på gården – gissningsvis den lilla hundvalpen Semla som de visade upp på Instagram för ett år sedan.

https://www.instagram.com/p/B5nElv-FCoj/?utm_source=ig_web_copy_link

I oktober berättade de också på Instagram om valpen Semlas extramormor, dansk-svenska gårdshunden Siri, som gått bort 15 år gammal:

”Häromdagen somnade vår kära Siri in. Femton långa år har hon funnits här på gården. Hon har satt skräck i gårdens sorkar och möss, räddat otaliga höns undan duvhök och räv, umgåtts med trädgårdsbesökare, ätit kakor och bullar. Hon har norpat ägg som hon burit med stor varsamhet och grävt ner till bistra tider. 

Hon har åkt polisbil efter en spontan bussutflykt till Simrishamn och hon har varit på lägenhetssemester i Göteborg tills längtan tillbaka till landet blev för stark. 

På senare år har hon omfamnat pensionärslivet, tagit sig tid för långa promenader i beteshagarna i eget sällskap, och många långa timmar har solbadats bort. Hon har bäddat ner sig i otaliga filmkameraväskor och blivit en självklar del av tv-teamet. I vintras blev hon extramormor till gårdshunden Semla. 

Hon har allt som allt haft ett rikt och långt liv. Vila i frid Siri. Vi saknar dig!”

https://www.instagram.com/p/CF5FFIqFxJ6/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Här är 5 saker du kanske inte visste om paret Mandelmann:

Visste du att lantlivet egentligen gör Gustav sjuk? Läs nedan om det och andra saker som du kanske inte hade en aning om! Foto: Peter Knutson/TV4

Om Mandelmanns gård – tv-priser, sommarvärdar och böcker

Mandelmanns gård är en dokumentärserie på TV4 hade premiär i januari 2017 och där får man följa familjen Mandelmann som äger den Kravmärkta gården Djupadal. 

Programmet vann tre priser under Kristallen 2017, årets tv-program, årets livsstilsprogram och Gustav och Marie vann också priset för årets tv-personlighet. De var också julvärdar på julafton i TV4 2017. 

I juni 2018 debuterade paret som sommarpratare i Sveriges Radio. 

Under Kristallen 2020 tog de hem priset för Årets livsstilsprogram. 

Marie och Gustav Mandelmann har också gett ut flera böcker om självhushållning och matlagning. 

1. Okända sorgen

Marie Mandelmanns lillsyster Susanne gick bort när hon var endast fyra år gammal, själv var Marie då åtta - något som har präglat och fortfarande präglar hela hennes liv. Systrarna var ute på en promenad och Marie höll Susannes hand i sin men tappade greppet varpå systern sprang i väg och hamnade framför en bil. Efter det sprang Marie in till sina föräldrar och bad dem ringa efter en ambulans, och efter några timmar fick hon veta att Susanne hade omkommit. 

Marie Mandelmann. Foto: Peter Knutson/TV4

2. Bytte efternamn

Gustav Mandelmann hette under många år Grundholm, tills han en dag bestämde sig för att återta föräldrarnas tidigare namn Mandelmann. Han och Marie träffades för över 30 år sedan och gifte sig 1992 då även Marie fick samma efternamn. Giftermålet skede i Rådhuset i Stockholm och var över på två minuter. Exakt hur länge de har varit tillsammans vet ingen av dem, de tycker inte det är så viktigt, däremot har Gustav berättat hur vigselofficiantens ord "Bär varandras bördor" gick rakt in i ryggmärgen och att han tänkt på det varje vecka allt sedan dess.

Marie och Gustav Mandelmann gifte sig 1992. Vigseln ägde rum i Rådhuset i Stockholm. Foto: Peter Knutson/TV4

3. Levde storstadsliv innan gården

För 20 år sedan levde faktiskt Gustav och Marie med sina barn i Stockholm. Men de ville bort från stressen, laga mat på egna ingredienser, komma närmare naturen samt kunna arbeta ihop. För att förbereda sig gick paret en trädgårdsutbildning innan flytten som först tog dem till en gård i Kungsängen. Men där fanns inte allt de ville ha, bland annat kunde de inte bygga ett växthus, så lösningen blev den självförsörjande gården Djupadal, på 60 hektar, på Österlen. Där lever de sedan 1996 med årstidernas skiftningar, växthus, trädgårdskafé, kor, höns och grisar, samt odlar allt från säd och grönsaker till frukt och blommor, ekologiskt så klart. Även de fyra barnen jobbar på gården.

4. Har gått hos psykolog

När man tittar på programmet framstår de som ett väldigt lyckligt par som dessutom älskar att visa upp sig för allmänheten. Men inte ens de kommer undan vardagens trassel, kanske extra mycket när man både lever och arbetar ihop, och andra jobbiga upplevelser som man bär med sig från livet. Gustav har därför gått hos en KBT-psykolog för att ”utvecklas som människa” och ”bearbeta klart” grejer som han burit med sig. ”Men det handlade om mig”, har han berättat tidigare.

Gustav Mandelmann. Foto: Peter Knutson/TV4

5. Lantlivet gör Gustav sjuk

Inte många vet att Gustav faktiskt avråddes från lantlivet av sin läkare när de skulle flytta, eftersom det gör honom sjuk. Gustav, som redan hade börjat fantisera om och planera lantlivet, blev så klart jätteledsen och gick nedstämd hem från läkarbesöket. Till slut bestämde han sig ändå för att trotsa rådet och flytta i alla fall, trots både hösnuva och rinnande ögon. Han tänkte att han ska motbevisa läkaren, att både man själv och immunförsvaret anpassar sig efter miljö, vilket det också har gjort. Dock har paret fått välja bort några djur för att inte göra Gustavs allergi värre än nödvändigt, och det blev hästar som han reagerat starkast på. Grisar fungerar då de har dem utomhus.

https://www.instagram.com/p/BkVDAZHD701/?utm_source=ig_web_copy_link

Favorit ur arkivet: