Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

5 saker du inte visste om paret Mandelmanns

Visste du att paret Mandelmanns bett folk att sluta vallfärda till deras gård, och varför?

Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

1 av 2

... eller att lantlivet egentligen gör Gustav sjuk? Läs nedan om det och andra saker som du förmodligen inte hade en aning om!

Foto: Skärmdump Instagram

2 av 2

Visste du att paret Mandelmanns har bett folk att sluta vallfärda till deras gård, och varför?

Eller att Gustav egentligen inte borde leva lantliv – då det faktiskt gör honom sjuk. 

Här är 5 saker du förmodligen inte hade en aning om!

Andra har också läst

Marie, 54, och Gustav Mandelmann, 53, har blivit rikskändisar tack vare det så populära tv-programmet "Mandelmanns gård" i TV4. Folk vallfärdar till deras gård i Rörum, Simrishamn, på Österlen, så pass mycket att paret vädjat till folk att titta på tv-programmet i stället, för grannsämjans skull – då alla bilar skapar kaos på åkrar och annat eftersom det inte finns så mycket parkeringar.

https://www.instagram.com/p/BQStrRpBoJn/?hl=sv&taken-by=mariemandelmann

Årets tv-personlighet, årets tv-program och julvärdar

Programmet som är en dokumentärserie på TV4 hade premiär den 12 januari 2017 och där får man följa familjen Mandelmann som äger den kravmärkta gården Djupadal. Programmet har vunnit tre priser under Kristallen 2017, årets tv-program, årets livsstilsprogram och Gustav och Marie vann priset för årets tv-personlighet. De var också julvärdar på julafton i TV4 2017 och den andra säsongen av serien hade premiär den 9 januari 2018. 

LÄS OCKSÅ: Se upp för den mystiska ringen i gräsmattan – kan vara en häxring

https://www.instagram.com/p/BYhuPxtDQeQ/?hl=sv&taken-by=mariemandelmann

Här är 5 saker du förmodligen inte visste om paret Mandelmann:

1. Okända sorgen

Marie Mandelmanns lillsyster Susanne gick bort när hon var endast fyra år gammal, själv var Marie då åtta - något som har präglat och fortfarande präglar hela hennes liv. Systrarna var ute på en promenad och Marie höll Susannes hand i sin men tappade greppet varpå systern sprang i väg och hamnade framför en bil. Efter det sprang Marie in till sina föräldrar och bad dem ringa efter en ambulans, och efter några timmar fick hon veta att Susanne hade omkommit. 

Foto: CECILIA MÖLLER/TV4

2. Bytte efternamn

Gustav Mandelmann hette under många år Grundholm, tills han en dag bestämde sig för att återta föräldrarnas tidigare namn Mandelmann. Han och Marie träffades för över 30 år sedan och gifte sig 1992 då även Marie fick samma efternamn. Giftermålet skede i Rådhuset i Stockholm och var över på två minuter. Exakt hur länge de har varit tillsammans vet ingen av dem, de tycker inte det är så viktigt, däremot har Gustav berättat hur vigselofficiantens ord "Bär varandras bördor" gick rakt in i ryggmärgen och att han tänkt på det varje vecka allt sedan dess.

LÄS OCKSÅ: Mystiska sagohuset har övergetts – nu kan det bli ditt

3. Levde storstadsliv tidigare

https://www.instagram.com/p/BSdzEWYjfuH/?hl=sv&taken-by=mariemandelmann

För 20 år sedan levde faktiskt Gustav och Marie med sina barn i storstaden Stockholm. Men de ville bort från stressen, laga mat på egna ingredienser, komma närmare naturen samt kunna arbeta ihop. För att förbereda sig gick paret en trädgårdsutbildning innan flytten först tog dem till en gård i Kungsängen. Men där fanns inte allt de ville ha, bland annat kunde de inte bygga ett växthus, så lösningen blev den självförsörjande gården Djupadal, på 60 hektar, på Österlen. Där lever de sedan 1996 med årstidernas skiftningar, växthus, trädgårdskafé, kor, höns och grisar, samt odlar allt från säd och grönsaker till frukt och blommor, ekologiskt så klart. Även de fyra barnen jobbar på gården.

4. Har gått hos psykolog

När man tittar på programmet framstår de som ett väldigt lyckligt par som dessutom älskar att visa upp sig för allmänheten. Men inte ens de kommer undan vardagens trassel, kanske extra mycket när man både lever och arbetar ihop, och andra jobbiga upplevelser som man bär med sig från livet. Gustav har därför gått hos en KBT-psykolog för att ”utvecklas som människa” och ”bearbeta klart” grejer som han burit med sig. ”Men det handlade om mig”, har han berättat tidigare.

5. Lantlivet gör Gustav sjuk

https://www.instagram.com/p/BkVDAZHD701/?utm_source=ig_embed

Inte många vet att Gustav faktiskt avråddes från lantlivet av sin läkare när de skulle flytta, eftersom det gör honom sjuk. Gustav, som redan hade börjat fantisera om och planera lantlivet, blev så klart jätteledsen och gick nedstämd hem från läkarbesöket. Till slut bestämde han sig ändå för att trotsa rådet och flytta i alla fall, trots både hösnuva och rinnande ögon. Han tänkte att han ska motbevisa läkaren, att både man själv och immunförsvaret anpassar sig efter miljö, vilket det också har gjort. Dock har paret fått välja bort några djur för att inte göra Gustavs allergi värre än nödvändigt, och det blev hästar som han reagerat starkast på. Grisar fungerar då de har dem utomhus.