Så undviker du missarna kring huset som vi ofta gör när vintern drar in.

5 misstag många gör med sitt hus på vintern

Nu är vintern och kylan här, något som kan orsaka stora skador på ditt hus.

Men det finns en hel del du kan göra, för att slippa det och onödiga kostnader.

Här är de 5 vanligaste misstagen du ska undvika, och experternas lösningar!

När vintern kommer och temperaturerna går ner, finns det mycket som kan förstöra och orsaka stora skador på ditt hus. Har man bara koll på det och vad man ska göra kan man spara tusentals kronor. Här är de 5 vanligaste misstagen du bör undvika, och hur du gör det, för att efter vintern slippa anlita hantverkare för dyra pengar.

 

Foto: Andrei Kuzniatsou

Misstag 1: Felriktade stuprännor

Vatten från stuprören och rännorna som kommer ut direkt vid huskanten kan sippra in i källaren eller husgrunden och orsaka stora skador. Ett tecken på att du har problem är unken lukt i källaren, vit puderliknande substans på källarväggarna (från mineraler som kommer ut från betongen när vattnet tränger igenom), en fuktig matta eller fuktig betong.

Lösning: Rengör hängrännor och stuprör under hösten så att vattnet kan ta sig igenom som det ska och inte svämmar över. Lägg till en ränna eller stänkskydd vid utloppet, helst med lutning, så att vattnet förs bort en till två meter från husgrunden.

 

Foto: Showcake - Fotolia

Misstag 2: Påslagen vattenledning

Om du har kranar utomhus, för att vattna växter eller tvätta bilen, kan de frysa om du inte stänger av vattnet vintertid. Sedan när våren kommer kan du ha fått hål i rören eftersom trycket från isen kan ha sprängt dem.

Lösning: Stäng av huvudventilen till utekranen. Öppna därefter kranen tills allt kvarvarande vatten runnit ut. För bästa skydd kan du täcka kranen utomhus med plast eller speciella kranskydd som finns.

√ Läs också: 12 saker du kan "rädda" med silvertejp

Foto: Tomasz Zajda - Fotolia

Misstag 3: Elda säsongens ved

Ved som inte har fått ligga en säsong och torka kommer att ryka kraftigt när du försöker tända den. Fukt kyler elden så att ännu mer gaser kondenserar, och den extra kreosoten som bildas kan orsaka skorstensbränder.

Lösning: Använd endast ved som har torkat ordentligt och inte är nyhuggen. Det går också att använda värmeloggs, värmepellets och briketter som man köper.

√ Läs också: Så väljer du bästa veden till brasan

 

Misstag 4: Isavvisande medel 

Använder du isavvisande medel på biluppfarten eller gången till huset kan de angripa cementpastan som binder ihop betongen. Det i sin tur kan göra att det börjar vittra sönder.

Lösning: Det enklaste är att inte använda sådana medel alls. Att sanda är oftast fullt tillräckligt, och dessutom mer skonsamt för djurtassar och växter. Med några års mellanrum kan du också lägga på en så kallad sealer på uppfarten och gångvägen för förlänga dess livstid. Måste du använda isavvisande medel, välj då de minst skadliga produkterna som natriumklorid och kalciumklorid, och använd det ytterst sparsamt.

 

Foto: Maryna Pleshkun

Misstag 5: Skotta med metallskyffel 

En skyffel med metallkant släpper lätt ifrån sig små metallflisor på både bil- och gånguppfarten. Med tiden kan det rosta och fördärva utseendet på betongen helt. Mönstrad och färgad betong repas dessutom väldigt lätt av metall.

Lösning: Använd en snöskyffel av plast. Om du anlitar någon för att skotta, fråga om de kan använda verktyg som är gummitäckta.

 

Källa: Goodhousekeeping.com