Ingen sommarfest utan kubb?
Ingen sommarfest utan kubb? Foto: Ellinor Collin

5 lekar som räddar sommaren

Har du redan fått överdos på lata dagar? Här är din snabbguide till fem lätta utomhuslekar som råder bot på tristessen.

Trist att ligga och sola hela dagarna? Ger grillmaten dig tröttattacker? Sitter mormor och sörplar kaffe i hammocken hela släktkalasen igenom?


Räddningen kostar en spottstyver och finns att köpa runt hörnet. Ett klassiskt sommarspel livar upp långtråkiga sommardagar och stela fester.Jätteplockepinn

Är vad det låter som: En jätteversion av spelet där du ska plocka upp en pinne i taget ur en hög - utan att de andra rör sig. Reglerna är enkla, oömma kläder är inget måste och underlaget kvittar. Pinnarna är vanligtvis en meter långa men finns även i längre format.Kubb

Det gotlänska spelet som blivit synonymt med svensk sommar. Två lag tävlar om att slå ner varandras träklossar.


Passar alla åldrar och klädslar - allt du behöver är ett kubbset, en plan yta pch minst en motspelare. Småkrångliga regler om vem som kastar först och vad som ger poäng har lett till en och annan konflikt.


Gör som uppfinnarna och snida till några vedträn eller köp spelpjäser för 100-200 kronor.Boule

Franskt sällskapsspel på plant grusunderlag. Kasta dina metallklot så nära "Lillen" så möjligt och knocka iväg de andras klot så rullar poängen in. Passar alla åldrar och risken finns att du får storstryk av pensionären i gänget.


Bochia är en lightversion med enklare regler och mer barnvänlig tyngd i kloten.Krocket

Klassiskt spel med doft av Earl Grey-te och engelska trädgårdar. Du knuffar runt träklot genom metallbågar på en gräsmatta och försöker knocka de andras klot ur kurs. Inget för den hetlevrade eller för vilda småbarn då krocketklubborna är hårda.


Kräver en komplett utrustning och en spelplan på 24 meter. Spelas av 2 eller fyra personer i taget. Krångligt att sätta sig in i men beroendeframkallande när du väl blivit varm i kläderna.Brännboll

Sportig lek för den som vill få upp pulsen ordentligt. Det blir mycket spring, skrik och bortglömd blyghet när tävlingsinstinkten kickar in. Reglerna är enkla och avslappnade och allt du behöver är slagträ, en tennisboll, en lite större öppen yta och någonting som märker ut planens fyra hörn och brännplatta.


Varianter med fotboll och frisbee istället för slagträ finns också. Det är bara att experimentera!

FAKTA

- Spelen finns att köpa på välsorterade mackar, i fritids- och i leksaksaffärer och varuhus som Rusta, Coop Forum och Ica. Priserna ligger mellan 50 och 300 kronor.
- På många campingplatser och fritidsanläggningar kan du hyra utrustning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande