Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Blir du också galen på kaoset där hemma? Saker överallt, barn som inte vill städa... det går att fixa.Blir du också galen på kaoset där hemma? Saker överallt, barn som inte vill städa... det går att fixa.Blir du också galen på kaoset där hemma? Saker överallt, barn som inte vill städa... det går att fixa.
Skapa regler där hemma, och håll dig till dem. Men det gäller förstås att ha en stor portion tålamod också.Skapa regler där hemma, och håll dig till dem. Men det gäller förstås att ha en stor portion tålamod också.Skapa regler där hemma, och håll dig till dem. Men det gäller förstås att ha en stor portion tålamod också.
1 AV 2
Blir du också galen på kaoset där hemma? Saker överallt, barn som inte vill städa... det går att fixa.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Skapa regler där hemma, och håll dig till dem. Men det gäller förstås att ha en stor portion tålamod också.
Foto: Shutterstock

5 enkla regler att lära barnen om städning

Att ha barn hemma innebär ett evigt plockande och städande.

Vi sliter vårt hår och undrar om det någonsin ska bli bättre.

Lugn, här är 5 tips som kommer lära dina barn att hålla efter!

Barn är underbara på många sätt, men det glömmer man snabbt när man kliver med bara fötter på en sån där hård legobit på golvet. Det går inte att sticka under stol med att barn skapar konstant röra och smutsar ner där hemma. Finns det något sätt att slippa plocka efter dem, varenda dag? Och dessutom lära dem att ta ansvar för sina prylar själv? Det gör det, här får du 5 supertips.

 

LÄS OCKSÅ: 11 tips som gör att du slipper städa så ofta

1. Var ett bra exempel

Foto: Shutterstock

Barn gör inte som du säger, de gör som du gör. Om de ser att du plockar och organiserar kommer de så småningom att ta efter. Men inte nödvändigtvis, därför måste du påpeka det när de är tillräckligt stora för att förstå. ”Mamma kollar i kalendern först innan jag säger ja till den där bion”, ”Jag skriver ned allting så jag inte glömmer” och ”Varje dag plockar jag upp leksaker så jag inte ska gå på dem och skada mig”.

2. Allt har sitt eget ”hem”

Precis som att människor har egna hem, lär ut till barnen att deras saker också har det. Det gamla talesättet ”en plats för allt, och allt på sin plats” är bra att ha som tumregel. När saker har sin fasta plats vet du genast var du ska lägga tillbaka dem snabbt och lätt efter användning. Märk med lappar och etiketter för att visa barnen var, samtidigt som de övar på sin läsning.

 

LÄS OCKSÅ: 9 viktiga tips för att barnsäkra ditt hem

3. Kalender och listor

Foto: Shutterstock

Skaffa åldersanpassade kalendrar och ”att göra”-listor. Lär barnen att skriva in allt i kalendern och sedan titta där varje dag. När de har uppdrag eller läxor att göra, hjälp dem att skriva upp det på ett papper och sätta en ruta bredvid – då får de lära sig känna tillfredsställelsen av att sedan få bocka av. Listor hjälper också till att minska på tjat. När det är packdags, ge barnen egna packlistor. Du kommer behöva kontrollera packningen sedan i alla fall men det kommer att lära dem.

4. Skapa rutiner/vanor

Med fasta rutiner blir det till slut en vana. Hjälp barnen varje kväll att städa undan allt de har tagit fram. Och varje gång en ny termin börjar är perfekt att lära dem gå igenom sina kläder. Vad passar fortfarande? Och vad kan skänkas eller säljas? Ta sedan med barnen till Stadsmissionen eller Frälsningsarmen när ni ska skänka kläder och leksaker, och förklara att det är bra både för miljön och de som inte har så mycket pengar, plus att butikerna skapar arbete.

5. Ha tålamod

Foto: Shutterstock

Tålamod är viktigt. Det är bara att inse att barnen kanske aldrig kommer att bli lika duktiga som du på att hålla efter. Om du inte råkar ha ett barn som gillar att dammsuga. Det viktigaste är att inte ge upp, att göra städ och plock till rutiner som blir till vanor. Det kommer barnen ha stor glädje och nytta av när de sedan flyttar hemifrån.

 

Källa: Housebeautiful.com

 

LÄS OCKSÅ: Fuskstäda och få skinande rent ändå