4 spännande kryddor du kanske aldrig testat<br />

<strong>Grön sötma. ­</strong>Söt­verbenans blad är söta och har använts som sötningsmedel.

1 av 4: <strong>Grön sötma. ­</strong>Söt­verbenans blad är söta och har använts som sötningsmedel.

<strong>Vacker lök. </strong>Både bladen och blomman är ätbara.

2 av 4: <strong>Vacker lök. </strong>Både bladen och blomman är ätbara.

<strong>Kryddstarkt.</strong> Korianderpilört används mycket i asistisk mat men passar även som smakförstärkare i vanliga rätter.

3 av 4: <strong>Kryddstarkt.</strong> Korianderpilört används mycket i asistisk mat men passar även som smakförstärkare i vanliga rätter.

<strong>Trivs i kruka. </strong>Myntan har en tendens att sprida sig kraftigt, så det är bra att odla den i kruka.

4 av 4: <strong>Trivs i kruka. </strong>Myntan har en tendens att sprida sig kraftigt, så det är bra att odla den i kruka.

Växter i matlagningen är hetare än någonsin. Våga prova exotiska växter och kryddörter för nya, spännande smakupplevelser.

Andra har också läst

Marockansk mynta

SKAPA ETT TEPLANTAGE

1. Myntan, som finns i massor av varianter, har en underbar och aromatisk doft. Den passar gott till te, ensam eller i kombination med andra örter. Testa att hälla kokande vatten över en blandning av stjälkar av marockansk mynta (Mentha maroccain)­ och apelsintimjan (Thymus vulgaris orange balsam). Det blir en härlig kopp te.

 

Vild vitlök

SÄTT FÄRG PÅ MATEN

2. I mat kan du använda både bladen och blommorna från vild vitlök, som har det näst intill tungvrickande latinska namnet­ Tulbaghia violacea. Smaken är inte lika ­kraftig som hos vanlig vitlök, men bladen kan hackas fint och användas i en god sallad, som klippgrönt eller i örtsmör. Den vackra, ljuslila blomman­ kan dessutom ­fungera som ett fräscht och färgglatt inslag i sallads­skålen - den är ­nämligen ätlig. Vild vitlök är inte vinterhärdig, men får den stå frostfritt klarar den sig och kan sättas ut igen när våren kommer.

 

Sötverbena

GÖR DITT EGET SÖTA TE

3. Är du sugen på ett gott, sött te är sötverbena (Lippia dulcis) ett spännande förslag. Den har en sötaktig doft, och biter du lätt i bladet känner du sötman. ­Lippia dulcis kallas också Azteker sweet, eftersom den i äldre dagar användes som sötningsmedel och ­läkemedel i Mexiko och Centralamerika. Till skillnad från Stevia är den dock inte godkänd som sötningsmedel.

 

Korianderpilört

GER MER STING

4. Koriander­pilörten (Persicaria odorata), som också kallas­ vietnamesisk koriander, är en ny och spännande krydd­ört. Den har kraftig­ doft och smak av koriander och används vanligtvis­ i det ­asiatiska köket men den kan också användas som en smakförstärkare i vanliga maträtter.­ Koriander­pilört är en flerårig, tropisk­ planta och den måste övervintra inomhus.

 

Text FLORADANIA.DK

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande