Varför köper man ens dessa souvenirer?
1 av 2: Varför köper man ens dessa souvenirer? Foto: Shutterstock
Du har bergis en massa örhängen som du aldrig använder.
2 av 2: Du har bergis en massa örhängen som du aldrig använder. Foto: Shutterstock

30 saker du verkligen borde göra dig av med

Vi har alla en massa onödigt bråte i någon byrålådorna eller undangömda i något skåp där hemma. Hur många av de här prylarna behöver du rensa bort?

 LÄS OCKSÅ: Hemnet – 10 mest klickade villorna just nu 

Gamla kvitton

Visst är det bra att spara kvittot när du har köpt något nytt. Men de flesta prylarna kommer du aldrig lämna tillbaka. Du behöver inte ju faktiskt inte spara kvittona i månader.

Batterier

Det är så klart bra att bunkra upp med fungerande batterier hemma, men för tusan, gå till återvinningen och lämna de gamla. Risken är att du blandar ihop de gamla med de nya.. och det är ju bara irriterande!

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte tvångsavsluta appar 

Udda och omoderna örhängen

Rensa bland smyckena. Du har garanterat några underliga örhängen som du trodde var ett bra köp för 10 år sedan och en drös med udda örhängen som bara ligger och skräpar i smyckeskrinet. Du kommer aldrig använda dem.

Små onödiga souvenirer 

Tycker du verkligen att snögloben som du köpte i New York är vacker? Och vad ska du ha snäckorna till som du plockade på stranden på Creta? 

Ännu värre är ju om du har sparat souvenirer som andra har köpt till dig på deras utlandsresa och som du inte kan använda till något vettigt, typ en burk med färgad sand från Dubai. 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt blir du av med bananflugor 

Takeaway-menyer

Ja, det är bekvämt att kunna beställa hemifrån. Men helt ärligt, du har väl en dator eller en telefon som du kan använda dig av för att surfa in på restaurangens hemsida/fb-sida med, de flesta restauranger har faktiskt följt med i utvecklingen. 

Foto: Shutterstock

 Använda presentpapper 

Ingen vill ha en present som är inslagen i ett två år gammalt presentpapper. I så fall ska det vara ett riktigt fint och slätt. 

Julkort och gratulationskort 

Ett julkort från 1995, med en bild på tomtefar som äter gröt, med texten ”God jul önskar faster med familj” är väl ändå inget att spara? Är det? 

LÄS OCKSÅ: Skulle äta räkor till middag - fick ett sjömonster på köpet 

Strumpor med hål

Du kanske har tänkt att du ska vara lika duktig som mormor och laga hålen i strumporna, men var helt ärlig, kommer du verkligen göra det? De är inte dyra att ersätta. 

Gamla tandborstar

Trots att det endast bor fyra personer i ditt hem så gissar vi att du kan hitta ytterligare tio gamla tandborstar i badrumsskåpet som dessutom inte har någon ägare längre. Mysigt. 

De flesta tandläkare brukar väl rekommendera att man byter tandborste var tredje månad, hur gammal är din? 

Foto: Shutterstock

Gammalt smink

Ögonskuggor i konstiga färger, alldeles för mörk eller för ljus foundation, torkad mascara, rouges som har gått sönder. Släng släng släng! 

Jeans du inte får på dig

Du har kanske sparat dina jeans från när du var 17 år, men var ärlig mot dig själv, du kommer aldrig att få på dig dem igen.  

Och byxorna som har spruckit i skrevet eller som dragkedjan har gått sönder på kommer du heller aldrig att göra något av. Så ge dem till någon som kan sy och som kan göra något roligt med dem i stället. Som Elisabeth till exempel, hon sydde bilklädsel av gamla jeans. 

Smärtsamma klackar

Gör ett litet skotest. Om du inte kan gå i dina höga klackar utan att få ont inom fyra timmar eller så, då kommer du förmodligen heller aldrig ha på dig dem under en utekväll snart. Vi vet, de är dina älsklingar - men kärlek gör ont ibland. Dumpa dem! 

LÄS OCKSÅ: 10 kökstips för dig som är hyr bostad 

Foto: Shutterstock

Skolarbeten som du sparat

Ja, den där gamla c-uppsatsen om global uppvärmning från 2004 var episk, men du kommer aldrig läsa den igen och ingen annan heller. 

Smaklösa t-tröjor

De finns mängder av variationer på dem, t-tröjan med ditt favorit band från ungdomen, I <3 NY-tröjan, Jag-har-sprungit- Stockholm-Marathon-tishan. Och de ligger i högar i garderoben, urtvättade och fula. Ge bort!

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för att bo i bombsäker bunker 

CD-skivor

Sporify. 

Flera år gamla tidningar

1. Du kommer aldrig läsa dem igen. 

2. Att ha några magasin i en hög på en hylla eller på vardagsrumsbordet är inte coolt. 

3. Internet. 

Foto: Shutterstock

Trassliga sladdar

Hur kommer det sig att man, varje gång man flyttar, hittar fler sladdar och kablar än vad man har användning för? Och var kommer alla timers ifrån?  Om du inte har behövt någon av dem under de senaste sex månaderna så är det nog lugnt att du gör dig av med dem.

Plastpåsar

De är praktiska, du har rätt. Men att ha 153 stycken under diskbänken eller i kökslådan är lite onödig, eller?

LÄS OCKSÅ: Monica, 41, tröttnade på byggvaruhusets reklam – tog saken i egna händer  

Frysvaror

Du vet de där resterna som du sparat för ”nödsituationer”? Kommer du verkligen att äta dem? 

Ta en titt i kylskåpet och fundera på om du kan göra en middagslista utifrån varorna som du redan har där. Du kommer spara pengar och så får du en fräsch frys. 

Gamla teknikprylar

Mobiltelefoner, gameboys, mp3-spelare, tamagotchis är kanske prylar som får dig att känna dig cool och retro, men allt de gör är att ta plats. 

Foto: Shutterstock

Skräplådan

Rensa bland gamla räkningar, gummisnoddar och bläckpennor som inte fungerar. Skaffa dig någon form av behållare och sortera pennorna, sudden och de andra små pryttlarna som ligger där. Tänk vad skönt det är att faktiskt hitta en penna när man behöver den - och den fungerar. 

Överflödigt porslin 

Speciellt muggar och glas. Hur många tekoppar kan du egentligen dricka ur under en dag? 

LÄS OCKSÅ: Diskmedel oväntat bra till allt - 10 smarta knep 

Gamla biljetter

Ja, minnen är fantastiska men de behöver inte ta plats i din byrålåda. Tänk tillbaka på dem i stället. 

VHS-band/DVD-filmer

Kom igen, det är 2017!

Strumpbyxor med maskor

I framtiden, när du behöver ett par hela strumpbyxor, kommer du förmodligen att hata ditt nuvarande jag för om du sparat de där trasiga strumpbyxorna i din garderob.

Foto: Shutterstock

Gammal medicin 

Du borde nog inte svälja några piller som bäst-före-datumet har gått ut på, så varför sparar du dem?

Knappar

Även om din favoritjacka skulle tappa en knapp, skulle du förmodligen inte orka sy på en ny. 

Gammal solkräm

Du vet att solkrämen blir mindre effektiv ju äldre den blir? Kolla datumet på den innan du använder den. 

Men du kanske inte behöver slänga fjolårets solkräm. Den kan faktiskt fungera lika bra som en ny, det menar i alla fall norska experter.  

Toarullar och halvtomma schampoflaskor

Det finns inga små hustomtar som plockar undan efter dig när toarullar och schampoflaskorna är slut. Släng dem direkt när de är tomma. GAH!

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten 

Gamla underkläder

De där urtvättade och slappa trosorna är sköna att ha när det krisar. Men du behöver inte ha så många av dem. De tar plats, köp nya i stället. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!