Kommer fram när de hör henne

25 igelkottar har funnit en fristad – i Carinas trädgård

Att få besök av igelkottar är inget ovanligt om man har trädgård. Men en hel armé?

Carina Knight Borg slutade räkna vid 25.

– Jag har fått filma dem eftersom folk inte trott på mig, säger hon. 

För fyra år sedan flyttade Carina Knight Borg in i huset i Sälgsjön söder om Gävle. Redan första sommaren såg hon en igelkott springa över gräsmattan. Men det var förra året som det började dyka upp allt fler. 

– Det var ju så fruktansvärt varmt förra sommaren så det fanns ingen naturlig föda åt igelkottarna. Inga sniglar eller maskar och dåligt med vatten. Så jag började ställa ut lite av kattens torrfoder och blev så glad när de kom igen så jag ställde ut fler skålar.

Förra året hade hon elva igelkottar. I år blev det betydligt fler.

– Jag slutade räkna vid 25, 26 någonstans. Ett tag kunde jag inte sätta ner fötterna på altanen för att det låg kottar överallt. En låg raklång med fötterna utsträckta längs husväggen. Jag låg i hängmattan och tänkte: ”Gud, jag kan ju inte gå ner härifrån”. 

Igelkottarna känner igen Carinas doft och röst och brukar sitta och vänta vid matskålarna när hon kommer hem från jobbet. Foto: Carina Knight Borg
Katten Plopp bryr sig inte om besökarna. Han har till och med nospussats med en av igelkottarna. Foto: Carina Knight Borg

Matar igelkottarna med kattens torrfoder

Igelkottarna gillar att ta en tupplur på altanen efter att de ätit. I sommar har hon köpt drygt tre kilo mer torrfoder i veckan än vad hon vanligtvis behöver till sin katt. 

– Jag tycker de äter och äter hela tiden. Nu är det inte lika många som kommer, men tidigare i sommar var det många honor som fick barn. Och även grannens igelkottar kommer hit för att äta.

Katten Plopp har vant sig vid besökarna.  

– En kom så nära att de nospussades. Han bryr sig inte om dem utan kan äta från samma skål. Men kommer det en skata eller en annan katt… 

Hon berättar att igelkottungarna vuxit på sig under sommaren och att hon kan se skillnad på många av dem, några är mer grå eller svarta och andra har olika fläckar. Även igelkottarna har lärt känna igen Carina.

– De har ju inte så bra syn men de känner igen min doft och röst. När jag kommer hem med bilen kan de stå och vänta på mig. Jag kan fylla på mat åt dem när de står intill och en del får jag till och med klia. Andra är mer skeptiska men ändå inte som helt vilda. 

Men när en granne skulle mata dem när Carina var bortrest i sommar sprang de och gömde sig.

– De är jätteroliga och man blir så bortskämd att kunna sitta och titta på dem på kvällarna. Som när de var små och diade från sina mammor och smaskade på kattmaten. De kan bråka om vilken tallrik de ska stå vid – de är lustiga för alla vill äta ur samma skål.

Igelkottarna brukar sitta och vänta vid matskålarna när Carina kommer hem från jobbet. Foto: Carina Knight Borg
”De är jätteroliga och man blir så bortskämd att kunna sitta och titta på dem på kvällarna”, berättar Carina, här med katten Plopp. Foto: Carina Knight Borg
Carina har satt upp skyltar vid vägkanten som varnar för igelkottar. Foto: Carina Knight Borg

Har köpt igelkottbo som ser ut som en igloo

Carina har en lummig trädgård med flera små stugor som igelkottarna bor under. Runt tomten finns också skog och många buskar där de trivs och har byggt bon. I år har hon dessutom köpt fyra små igelkotthus som hon ska ställa ut i skogskanten. Husen ser ut som små igloor och i dem kan igelkottarna flytta in i när det är dags att gå i vinteride. Hon har också köpt skyltar som varnar för igelkottar som hon satt upp vid vägen. 

Igelkottarna har aldrig varit ett bekymmer för henne – även om hon ett tag fick skyffla och sopa bort bajs från gräsmattan och altanen stup i kvarten. 

– Man kunde ju inte gå barfota ett tag. 

Men de förstör inte trädgården.

– Nej, tvärtom, de är världens bästa trädgårdsmästare. Jag har inte haft en enda snigel på hela sommaren. Och gräset blir fint!

Foto: Carina Knight Borg

Så får du igelkottar att trivas på din tomt

Igelkottar är inte bara gulliga att titta på. De är riktiga nyttodjur för trädgården. De äter bland annat sniglar, maskar, tvestjärtar och andra insekter. 

Igelkottar gillar buskar och lövhögar, vedhögar och andra snåriga platser. Så vill du få dem att trivas och bygga bo är det bra att inte ha för ”städat” i trädgården. Det är också vanligt att de håller till under stugor och altaner. Vill man få dem att övervintra finns det även igelkotthus som man kan köpa och ställa ut vid buskar och snår. 

Ett enkelt sätt att locka dem till trädgården och få dem att återvända är att ge dem mat och vatten. Bra mat till igelkottar är exempelvis kattmat – både torrfoder och blötmat – frukt och havregryn. 

Igelkottar är laktosintoleranta och får diarré om de dricker mjölk. Ge dem i stället vatten i en grund skål.

Undvik robotgräsklippare – de är ett stort hot mot djuren. Igelkottar har inget flyktbeteende och i stället för att fly undan gräsklipparen rullar de ihop sig till en boll och riskerar då att bli allvarligt skadade.

LÄS MER: Så enkelt bygger du ett bihotell – steg för steg 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!