1700-talsdrömmen är inget för mörkrädda<br />

Här bor: Catarina Lillienau. Gör: Driver butiken Jacob &amp; Mary i Vadstena.<br>Bor: På Hyppinge gård, byggd 1751, i Västra Harg, Östergötland. Catarina köpte gården för cirka fem år sedan.

Foto: Ken Pils

1 av 13: Här bor: Catarina Lillienau. Gör: Driver butiken Jacob &amp; Mary i Vadstena.<br>Bor: På Hyppinge gård, byggd 1751, i Västra Harg, Östergötland. Catarina köpte gården för cirka fem år sedan.

PAMPIG ENTRÉ<br>Den nyproducerade Tolix-stolen bryter av snyggt mot de äldre, antika möblerna i den stora hallen på entréplan i Hyppinge gård. Den gråa färgen på väggarna i hallen är köpt i England.

Foto: Ken Pils

2 av 13: PAMPIG ENTRÉ<br>Den nyproducerade Tolix-stolen bryter av snyggt mot de äldre, antika möblerna i den stora hallen på entréplan i Hyppinge gård. Den gråa färgen på väggarna i hallen är köpt i England.

RUSTIKT KÖK<br>I köket finns en gammal vedspis som Catarina eldar i vintertid.

Foto: Ken Pils

3 av 13: RUSTIKT KÖK<br>I köket finns en gammal vedspis som Catarina eldar i vintertid.

MATPLATS<br>I köket står en matgrupp med fyra ljusblåa Östgötastolar. Den sortens stolar har tillverkats i Östergötland av olika bysnickare sedan 1800-talet. Skåpet från Ikea har Catarina målat och satt i hönsnät i.

Foto: Ken Pils

4 av 13: MATPLATS<br>I köket står en matgrupp med fyra ljusblåa Östgötastolar. Den sortens stolar har tillverkats i Östergötland av olika bysnickare sedan 1800-talet. Skåpet från Ikea har Catarina målat och satt i hönsnät i.

HÄSTMOTIV<br>Hästtavlorna har Catarina köpt i en antikaffär i den engelska staden Amersham. Hon bodde i England under en period och jagade ofta tillsammans med sin dåvarande häst.

Foto: Ken Pils

5 av 13: HÄSTMOTIV<br>Hästtavlorna har Catarina köpt i en antikaffär i den engelska staden Amersham. Hon bodde i England under en period och jagade ofta tillsammans med sin dåvarande häst.

LANTLIGT<br>Kryddor och grönsaker hör till i ett fint lantkök.

Foto: Ken Pils

6 av 13: LANTLIGT<br>Kryddor och grönsaker hör till i ett fint lantkök.

FAVORITRUM<br>I det stora sällskapsrummet på övervåningen flödar ljuset in från tre håll. Det är Catarinas absoluta favoritrum i huset. Golv, tak och bröstpanel är original från byggåret 1751. I taket sitter en kristallkrona som kommer från Catarinas familjehem, gården Uljeberg.

Foto: Ken Pils

7 av 13: FAVORITRUM<br>I det stora sällskapsrummet på övervåningen flödar ljuset in från tre håll. Det är Catarinas absoluta favoritrum i huset. Golv, tak och bröstpanel är original från byggåret 1751. I taket sitter en kristallkrona som kommer från Catarinas familjehem, gården Uljeberg.

KUNGLIGT<br>Över den franska rokokostolen hänger en samling tavlor med svenska kungar genom tiderna som Catarina ropat in på auktion.

Foto: Ken Pils

8 av 13: KUNGLIGT<br>Över den franska rokokostolen hänger en samling tavlor med svenska kungar genom tiderna som Catarina ropat in på auktion.

DJURVÄN<br>Överallt i huset syns spår av Catarinas största intressen: Hästar och hundar!

Foto: Ken Pils

9 av 13: DJURVÄN<br>Överallt i huset syns spår av Catarinas största intressen: Hästar och hundar!

ROMANTISKT. Den vackra Carl Larsson-lampan med organzatyg i sovrummet är som pricken över i. Humoristisk dörrstopp i form av en liten hund.

Foto: Ken Pils

10 av 13: ROMANTISKT. Den vackra Carl Larsson-lampan med organzatyg i sovrummet är som pricken över i. Humoristisk dörrstopp i form av en liten hund.

BADRUM<br>Handfatet köpte Catarina i Ferrara i Italien och lät skeppa hem det. Det söta bordet med marmorskiva var Catarinas mammas sängbord som blev till badrumsmöbel.

Foto: Ken Pils

11 av 13: BADRUM<br>Handfatet köpte Catarina i Ferrara i Italien och lät skeppa hem det. Det söta bordet med marmorskiva var Catarinas mammas sängbord som blev till badrumsmöbel.

VARMT RÖD<br>Den härliga terrakottaliknande färgen i trappen och hallen på övervåningen har Catarina blandat till med inspiration från en liknande färg som finns i herrgården Olivehult i Östergötland.

Foto: Ken Pils

12 av 13: VARMT RÖD<br>Den härliga terrakottaliknande färgen i trappen och hallen på övervåningen har Catarina blandat till med inspiration från en liknande färg som finns i herrgården Olivehult i Östergötland.

MÖNSTRAT. Catarinas sovrum är härligt romantiskt. Den fina ullmattan köpte hon på en mässa i Köpenhamn.

Foto: Ken Pils

13 av 13: MÖNSTRAT. Catarinas sovrum är härligt romantiskt. Den fina ullmattan köpte hon på en mässa i Köpenhamn.

Efter många år utomlands längtade Catarina Lillienau hem till sin barndoms trakter.

Hon föll pladask för det vackra 1700-talshuset i Västra Harg utanför Mjölby.

Andra har också läst

Boningshuset på Hyppinge gård är byggt 1751. Det är ett gammalt hus , byggt i natur­material som lever och rör sig. Dessutom ligger det ensamt på en liten höjd.

- Är man mörkrädd ska man inte bo så här, säger Catarina och skrattar. Men jag njuter av att ha hittat ett så pass gammalt och dessutom väl bevarat hus.

Eftersom hon bor ensam, visserligen med hund och hästar som sällskap, är det tur att hon inte känner något som helst obehag varje kväll när mörkret smyger sig på.

- Mannen som jag har mina nu vuxna barn tillsammans med kommer från Värmland. Vi tog över hans föräldrars gård och drev den under många år, berättar Catarina.

Efter att paret skilt sig och barnen växt upp flyttade Catarina tillbaka till Östergötland och hyrde en flygel på några vänners gård i väntan på det perfekta boendet.

- Min mamma lever fortfarande och bor utanför Mantorp. När det här huset, som ligger ett stenkast från henne, dök upp till försäljning åkte jag på visningen.

Egentligen hade hon inte jättehöga förväntningar. Hon har sett alltför många gamla hus renoveras sönder och moderniseras tills inte mycket av ursprunget återstår.

- Men jag blev glatt överraskad. Trots att huset haft många ägare kändes det genuint. Vissa saker hade jag självklart önskat att ingen rört, men i grunden är huset detsamma som när det byggdes vid mitten av 1700-talet.

Eftersom att Catarina tidigare bott i gamla hus och har ett stort intresse för äldre byggnadssätt har hon stora kunskaper i ämnet. Hennes inställning är att om man inte går in och river för mycket i trossbottnar och väggar mår huset bra och fungerar alldeles ypperligt.

- Det kan låta brandfarligt med halm, torv och sågspån. Men jag tror på att bevara det. Det är naturmaterial som håller i evigheter.

Hon tycker att man vid renovering av gamla hus alltid ska ta hänsyn till husets egna karaktär och gärna inreda efter den tidsålder då huset är byggt. De gamla detaljerna bör sparas i möjligast mån. Catarina tipsar om att använda textilier och annat, som är lätt att byta ut, istället för att tillföra nya moderna detaljer.

Hon tycker att ett gammalt hus ska få vara snett och vint.

- Nu är det populärt med öppna planlösningar. Men det passar inte alltid i ett gammalt hus. Min åsikt är att det är bättre att bygga till än att förstöra befintlig rumsindelning. Dessutom bör man låta skrymslen, serveringsgångar och trapphus finnas kvar. Annars tar man bort en del av husets själ.

Något annat som ligger henne varmt om hjärtat är äldre färglära. Hon har rest mycket, både i Sverige och utomlands, för att studera gamla hus, gårdar och slott.

- Jag brukar fota sådant jag gillar. Det har även hänt att jag har snott med mig en liten, liten färgflaga i fickan för att sedan kunna blanda till den perfekta kulören.

När det gäller den terrakottaliknande färgen i trappa och i hall på övervåningen har Catarina hämtat inspiration från herrgården Olivehult utanför Borensberg i Östergötland.

- Den kulören är jag väldigt nöjd med. Den ger karaktär åt hela huset och en atmosfär som tar mig tillbaka till 1700-talet.

Invändigt har hon till största delen använt sig av äggtemperafärg för att få fram de rätta nyanserna. Utvändigt har hon målat huset med äkta linoljefärg. Till skillnad från plastfärg, som är totalförbjudet hemma hos Catarina, binder den inte fukt vilket bevarar träet på ett bra sätt.

- Jag tog hjälp, både från Skansen och länsmuseet i Linköping, med färgsättningen av huset utvändigt. Vi studerade tidtypiska 1700-tals hus i samma utförande och kom fram till att det skulle vara vitt med en gulaktig nyans runt fönstren.

Eftersom att Catarina numera driver en inredningsbutik är färg och form något hon ägnar sig åt dagligen.

- Det är givande att hjälpa kunderna att hitta rätt och att tillsammans komma fram till vad som passar just dem.

Med egen butik, en gård med flera hästar och ständigt pågående projekt är hon långt ifrån sysslolös.

- Jag trivs med att ha mycket på gång. Samtidigt är jag noga med att hinna njuta av min gård och den vackra naturen här. Jag har verkligen hittat hem och håller på att skapa mig min egen pärla här, säger Catarina.

Av Jessica Holm Foto Ken Pils

SKAPA DITT DRÖMHEM

3 tips för herrgårdsstilen
1 Mässingsdetaljer passar alltid in - ljusstakar, ramar, bordslampor och kristallkronor i mässing ger ett sobert klassiskt intryck.
2 Vackra böcker i skinnband eller halvfranskt band pryder sin plats i hyllan. Leta på loppisar eller antikvariat!
3 Hundar och hästar är motiven för dig som vill ha herrgårdsstilen. Här pryder en uppklädd kvartett jyckar väggen, 1 190 kronor, Grevinnans butik & inredning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande