Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

15 saker som ingen över 40 år borde ha hemma längre

Du har passerat 40 år och tycker att du lever ett "vuxenliv". Men hur ser det ut i ditt hem, har prylarna där hängt med eller har du kvar gamla saker som du kanske borde gjort dig av med vid det här laget?

Här har vi samlat 15 saker ingen som är över 40 borde ha i sitt hem!

Foto: Istock

1. Obekväma skor

 

Visst är det kul att ha många skor i sin garderob. Men hur lätt är det inte att man bara samlar på sig genom åren och så blir de kvar där – oavsett om de är för små eller om man inte har använt dem på en herrans massa år. Och de där tjusiga skorna som du envisas med att bära vid vissa tillfällen trots att du vet att du kommer få skoskav. Många kvinnor kan nog känna igen sig i detta i alla fall. Skänk bort!

 

LÄS MER: 6 knep som gör dina obekväma skor skönare

 

 

Foto: Istock

2. Behå som är helt fel för dig

 

Att hitta rätt sorts behå, som både sitter bra och har rätt storlek, är svårare än man kan tro. Axelband som skär genom axeln, kupor i fel storlek, för tajt runt ryggen etc. Det har alla kvinnor fått erfara genom åren. Varför då spara alla dessa felinköp? För att inte tala om de som är missfärgade och noppriga, eller de där bygeln börjar letat sig ut. Bort, bort, bort!
Du kommer tacka dig själv när du investerat i en som är helt rätt i modell och storlek för just dig.

LÄS MER: Så ofta borde du tvätta din bh

 

Foto: Adobe Stock

3. Gamla krämer och smink

 

De allra flesta av oss vet att krämer och smink blir gammalt, ändå sparas de i skåp och lådor år efter år. Det blir rena rama bakteriehärden! Concealers och foundation håller i sex månader, en mascara i max tre (ska helst bytas varje månad), efter det kommer bakterierna. Äckligt! Läppstift håller lite längre.
Men varför spara smink som man ändå aldrig använder? Vi vet, du tänker att du någon gång kan använda den där gamla glittereyelinern på någon fest, men innerst inser du ju att det aldrig kommer hända.

 

LÄS MER: 7 saker du aldrig ska förvara i badrummet

 

 

Foto: Adobe Stock

4. Kläder som inte passar längre

 

Garderoben har en förmåga att svälla snabbt om man inte rensar, och fortsätter shoppa. Börjar man gräva där inne hittar man ofta plagg man glömt bort att man hade, men hur ofta gör man det?
Och handen på hjärtat, hur många plagg har du sparat enbart för att du tänker att du någon gång ska komma i dem igen? Har det inte hänt på flera år – acceptera och gör dig av med plagget.

 

LÄS MER: Tjäna pengar på att rensa – det här tjänar du mest på

 

 

Foto: Istock

5. Gamla mobiltelefoner och sladdar

 

Det fanns en period när vi bytte mobiler hela tiden. De allra flesta av oss har en låda eller påse med gamla mobiler, batterier och kablar av alla de slag. Varför? Du kommer aldrig gå tillbaka till dem när du nu har en smartphone. Skänk till hemlösa, flyktingar eller andra behövande. Kontakta någon organisation.
Du kommer känna dig så mycket lättare när den där lådan är borta.

LÄS MER: Tjäna tusenlappar! Så mycket är din gamla Iphone värd

 

Foto: Adobe Stock

6. Souvenirer och porslinsprydnader

 

Sparar du på gamla porslinsfigurer och andra souvenirer i tron att barn eller barnbarn ska vilja ha dem så småningom? Det troligaste är att de enbart kommer se dem som en börda. När du står där och funderar på att spara eller inte, fråga dig själv om du verkligen tror det kommer ha något värde för någon annan. Det troligaste svaret är ju nej.

 

Foto: Adobe Stock

7. Cd-skivor och VHS-band

 

Filmkassetterna på VHS som du sparat för att "titta på någon gång"... har du också gjort det? Men har du ens din VHS-spelare kvar? Nej du har inte det va? För att inte tala om cd-spelaren... I dag när de allra flesta lyssnar på musik digitalt gör förmodligen även du det – varför spara alla cd-skivor som bara tar plats och samlar damm?

 

Foto: Istock

8. Missfärgade eller stinkande skor

 

"Se på dina skor, andra gör det"... så är det, och skorna säger mycket om dig. Välklädd i övrigt men med ett par smutsiga eller slitna skor – det drar det ned helhetsintrycket. Får du inte skorna rena, eller än värre, om de stinker – kasta!

LÄS MER: Eller så gör du rent dem med superknepen – utan att köra i tvättmaskin

 

Foto: Adobe Stock

9. Missfärgade handdukar

 

Kom igen! Missfärgade kökshanddukar och även vanliga handdukar (vita som blivit gula till exempel) hör inte hemma i ett vuxenhem. Går de inte att få rena och att se fräscha ut, gör dig av med dem. Det ser bara sunkigt och äckligt ut.

 

LÄS MER: Bästa tricken att få handdukarna och annan tvätt vit igen

 

 

Foto: Santa Maria

10. Gamla kryddor

 

En regel att lära sig är att malda kryddor håller sig i ungefär två till tre år och hela kryddor upp till fyra. Det står annars datum på burkarna. Gå igenom dem, liksom konservburkar och annat i skafferiet. Här samlas det lätt på hög, till skillnad från färskvaror som börjar lukta. Gammal mat hör inte hemma i ett vuxenhem!

LÄS MER: Här är krypen som gömmer sig i ditt skafferi

 

Foto: Adobe Stock

11. Gamla plastlådor

 

När man öppnar skåpet med burkar och annat, och allting bara rasar ut... Är det något du känner igen? När rensade du senast i dina köksskåp? Man behöver inte ha 50 olika plast- och glasburkar.
Gör dig av med alla som är missfärgade, repiga och luktar illa. Och även om de inte är det, har de några år på nacken – gör det ändå! Plasten som gjordes förr är ofta giftig.

 

LÄS MER: Plastbanta i köket så här gör du – 10 tips

 

 

Foto: Adobe Stock

12. Gamla målarburkar

 

Hade du tänkt måla men det blev aldrig av? Eller så började du och sparade färgen som blev kvar. Kanske står det en hel hög med gamla målarbyttor i något förråd någonstans. Hur stor är chansen att du kommer använda dem? Ge bort eller ge till återvinningen.

 

Foto: Istock

13. Udda strumpor

 

Mysteriet med sockor som försvinner i tvätten känner vi alla till. Men ärligt, har inte andra paret till sockorna dykt upp på flera månader, eller till och med år (!), och du har en hel påse (snart en säck) med udda sockor – gör dig av med alla!

 

LÄS MER: Trött på strumpor som försvinner? Här är lösningen!

 

 

Foto: Adobe Stock

14. Torkade blommor

 

Torkade blommor var stort på 80- och 90-talet och fanns i varje hem och flickrum.  Tillhör du dem som fortfarande har det, eller, ve och fasa, har du sparat dina sedan tonåren? Det kan inte vara mycket kvar av dem... Sopen!

 

Foto: Adobe Stock

15. Gamla kastruller och teflonpannor

 

Gå igenom kastrullskåpet. Har du rostiga, missfärgade kastruller eller repiga teflonpannor? Kassera genast! Speciellt teflonpannorna som blir giftiga när teflonet lossnar. Bortom allt annat, det ser ofräscht ut och passar inte i ett modernt kök.

 

LÄS MER: 10 vanliga gifter i ditt hem att göra sig av med direkt