Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skönare att slöa än att jobba...Skönare att slöa än att jobba...Skönare att slöa än att jobba...
Skönare att slöa än att jobba...

15 lata trädgårdstips för lättskött trädgård

Från generation till generation har man i Kerstin Engstrands familj lärt sig att följa naturen och göra det så lätt som möjligt för sig i trädgården.

Och vem vill inte att växtligheten runt stugan ska sköta sig själv så mycket det bara går?

Här delar hon med sig av sina smartaste knep för en lättskött trädgård.

Bonustips! För dig som verkligen vill slöa

En hängmatta är ju fin att se på, men det finns inget så skönt att ligga i som en hammock! Det kanske är den fulaste, men är ändå den skönaste utemöbeln.

Den ska ha ett tak som går att flytta så att man kan få skydd mot solen. Då kan man ligga där och njuta närhelst man vill!

1 Följ naturen

Iaktta naturen så att du vet när det är dags att sätta i gång med olika saker i trädgården. Om tussilagon har slagit ut har tjälen gått ur jorden, och det går att plantera buskar och träd.

Har vitsippan slagit ut går det bra att börja räfsa och rensa. Fram till dess kan du sitta och fika! Jorden är för blöt då och du river upp för mycket om du sätter räfsan i blöt jord.

2 Tackla sniglarna

Det är också nu, i vitsippornas tid, som du kan ge dig på mördarsniglarna. De är ännu små men tillräckligt stora för att du ska se dem. Bekämpar du dem redan nu har du igen det sedan.

3 Rensa i tid

Du behöver inte ständigt och jämt ligga på knä och rensa ogräs. Men det kan vara bra att rensa en gång på våren då många ogräs blommar. Rensar du då hinner de inte fröså sig.

4 Gör fint fort

Ta med krukväxterna från stan och sätt ut dem i trädgården på landet. Har du plats i bilen är det ett utmärkt sätt att få fint fort ute på landet.

5 Bevara fukten

Det ryms mer jord i stora krukor och då behöver du heller inte vattna lika ofta. Så satsa på stora krukor med mycket jord. Det gillar växterna.

6 Samla på en plats

Ett knep för att göra det lättare för sig själv är att ha saker lite samlat i trädgården. Rabatterna på ett ställe, krukorna ihop. Det blir väldigt mycket lättare när du ska vattna.

7 Stoppa rådjuren

Många har problem med rådjur i sina trädgårdar, att de äter upp allt i rabatterna. En gärdesgård är ett bra och underhållsfritt skydd mot dem.

8 Utnyttja regnet

Ha inte rabatterna för nära husväggen, minst 50 centimeter ut ska de vara. Då kommer regnvattnet åt växterna och huset får luftrum.

9 Motarbeta ogräset

Sätt växterna tätt i rabatten, inte för tätt, men så att det inte blir så mycket bar jord. Då får ogräset svårt att ta plats sedan.

10 Undvik att gödsla

Det finns inget som är mer balsam för själen än att gå barfota i gräset. Man behöver inte klippa gräset så ofta, någon gång i veckan räcker. Gödslar man inte växer det inte så fort. Och vem har sagt att det inte är fint med lite smörblommor och vitklöver i gräset?

11 Låt frukten ligga

Har du fruktträd i din trädgård är det bara att gratulera. Och du behöver inte känna dig stressad om du inte hinner ta hand om all frukt. Den äter fåglar och andra djur upp.

12 Klipp inte så mycket

Det är en myt att man måste beskära hela tiden. I naturen använder man varken sekatör eller gödsel. Kerstin Engstrand beskär bara sina fruktträd om det är grenar som är skadade eller om det växer alldeles för mycket åt något håll.

13 Frossa i tåliga pioner

Pioner är lättskötta och tåliga, perfekta att ha vid sommarstugan. Ganska billiga att köpa är de också, och kan sedan gå vidare i generationer. Man får mycket blommor för pengarna.

14 Njut av doften

De flesta kanske är ute på sina landställen främst i juli och då vill man ha växter som blommar då. Som gammaldags rosor, och där har Kerstin Engstrand en absolut favorit – ’Mme Plantier’. Det är en vit buskros som doftar fantastiskt. Viktigast är att rosorna är planterade fritt på de soligaste platserna.

15 Insynsskydda enkelt

En vinranka är härligt att ha på sitt landställe. Den är väldigt lättskött, och så har man något att skörda på hösten. ’Zilga’ är en sort som klarar ända upp till zon 5 utan problem. Kerstin Engstrands står mitt i trädgården och klättrar på ett växtstöd. På så sätt bildar den också ett insynsskydd.

 

Av Ulrika Palmcrantz