1 av 3: Använder du någon annans pincett till att försöka få upp inåtväxande hår kan den snabbt bli ett verktyg som överför otrevliga infektioner. Foto: Colourbox
2 av 3: Smutsiga handdukar kan överföra svampinfektioner på huden, akne-bakterier, och ögoninfektioner. Foto: Colourbox
3 av 3: Tvål samlar allt från ofarliga bakterier till parasiter, virus och svampar som vi kan bära på utan att veta om det. Foto: Colourbox

13 saker du aldrig ska dela med andra

Att dela på hygienartiklar kan orsaka allvarliga hälsoproblem.

Eller vad sägs om hudutslag, svamp, vårtor och maginfluensa?

Här är 13 prylar du aldrig ska låna eller låna ut till någon!

1. Tvål

Efter varje användning täcks tvålen med organismer från huden, allt ifrån ofarliga bakterier till parasiter, virus och svampar som människor kan bära på utan att veta om det. Och än värre om tvålen ligger i en våt kopp eftersom fukt gör det lättare för patogenerna att växa och sedan orsaka maginfluensa och andra infektioner och sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Överraskande saker du kan göra med gamla tvålrester

2. Handdukar

Foto: Shutterstock

Luktar handdukarna skumt? Då är det förmodligen bakterier, svampar och mögel. Handdukar är en bra grogrund för bakterier, i synnerhet när de hänger i ett fuktigt badrum. Smutsiga handdukar kan överföra svampinfektioner på huden, akne-bakterier, och ögoninfektioner. Handdukar kan också innehålla samma bakterier som tvålen. Förutom att hålla dina handdukar för dig själv, låt dem torka ordentligt efter varje användning och tvätta ofta.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med dålig lukt i handdukarna

3. Duschsvamp

Eftersom duschsvamparna aldrig får torka ordentligt är det väldigt lätt för svamp och virus från döda hudceller att växa och föröka sig. En smutsig svamp kan ge infektioner som akne, nagelsvamp och ringorm. Och detsamma gäller även tvättrasa.

4. Rakhyvlar

Foto: Istock

När du rakar dig samlar hyveln upp döda hudceller blandat med bakterier, så ju fler som använt den desto större risk för infektioner eftersom hyveln dessutom kan orsaka sår. Vissa människor kan bära skadiga bakterier på huden utan att bli sjuka, vilket gör det omöjligt att veta om en rakhyvel är nedsmittad eller inte.

LÄS OCKSÅ: Fixa ordning och reda i badrumsskåpet

5. Nageltång/nagelsax

Även om alla som använder nagelsaxen/tången ser ut att ha både rena och friska naglar finns det en risk, eftersom den används där vårtor och svamp gömmer sig. Att dela nageltång/nagelsax kan både sprida nagelsvamp och orsaka vårtor. Måste ni dela så tvätta den noga i alkohol först.

6. Pincett

Foto: Rolf Hanning

Finns det något mer irriterande än att hitta strån på fel ställen? I sådana fall lånar man gärna en pincett av nästan vem som helst. Ska du bara dra ut ett hårstrå är det inte hela världen, så länge pincetten inte är smutsig. Men om du använder pincetten till att försöka få upp inåtväxande hår kan den snabbt bli ett verktyg som överför otrevliga infektioner. Allra säkrast är att skölja den i alkohol först.

7. Kräm på burk

Varje gång någon stoppar sina fingrar i burken (vaselin, ansiktskräm med mera) kommer nya bakterier att förorena hela innehållet, så den som använder den nästa gång får det på sin hud. Det kan sprida bakterier som streptokocker och stafylokocker som en del människor bär på utan att veta om det. Det i sin tur kan orsaka inflammation i hårsäcken samt akne.

LÄS OCKSÅ: Så enkelt gör du dina egna våtservetter

8. Nästrimmer

Förutom det faktum att det är ganska äckligt att använda något som någon annan har haft i sin näsa kan det också vara en stor hälsorisk. Även om man inte är sjuk kan man vara bärare av stafylokocker som kan orsaka allvarliga infektioner hos en annan person.

9. Hårtrimmer

Om inte trimmern är ordentligt desinficerad, som hos en frisör, ska du inte dela den med någon. En smutsig trimmer kan lätt överföra bakterier från hud till hud, samt öka risken för aknebölder och hårsäcksinflammationer.

10. Deodorant/antiperspirant

Foto: Istock

Deodoranter och antiperspiranter kan orsaka ordentliga infektioner om du precis har rakat dig eller har inåtväxande hårstrån. Detta eftersom bakterier lätt växer på dem. Därför ska du aldrig låna ut din egen eller låna någon annans. Det finns vissa deodoranter som har antibakteriella ingredienser men de allra flesta döljer bara lukten med parfym.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte visste du kunde använda hårspray till

11. Lypsyl/lipgloss

Bakterier kan lätt överföras genom läpparna in till blodet. Läppar har ett omfattande nätverk av blodkärl precis under ytan, redo att absorbera allt från läpparna, inklusive bakterier. Herpesvirus som orsakar munsår, kan enkelt spridas mellan två personer som delar lypsyl eller läppstift, även om den smittade personen inte har några synliga sår.

12. Örhängen/öronsnäckor

Att låna ut eller låna någons örhängen innebär en stor risk att blodburna infektioner överförs. Studier visar också att öronsnäckor, som genererar massor av bakterier, kan sprida streptokocker och stafylokocker vilket kan orsaka infektioner och bölder.

LÄS OCKSÅ: Så lätt rengör du dina hörlurar till mobilen

13. Flipflops/duschtofflor

Foto: Colourbox

Här bildas lätt svamp och bakterier, särskilt om det är vått eller fuktigt. Det är ganska enkelt att överföra fotsvamp och vårtor, eller ett virus som kallas mollusker vilket orsakar akneliknande blemmor på huden.