10 saker vi stör oss på med våra grannar
Grannar – vi kommer inte ifrån dem. Hur gärna vi än vill. Om vi nu inte väljer att flytta långt ut i skogen.
Högljudda fester, rök som sipprar in i genom fönstret och stulna tvättider. Det finns en hel del att reta sig på när de gäller de vi bor nära. Här är 10 av dem.
1. Husdjur
Djur är gulliga. Så länge de är våra egna eller inte stör. Vi vill inte ha era djur på våra gårdar, bajsandes och kissandes, eller grävandes bland blommorna.
Om du är en av de som stör sig på grannarnas husdjur. Prata med ägaren. Gör inte som en granne vi hört om som stal katten hem till sig själv som hämnd när katten rymde ut. Ägaren letade förtvivlat medan grannen nöjt öppnade dörren och frågade om katten försvunnit – utan att berätta att det var hon som hade den! Det kom dock fram lite senare och stämningen är minst sagt konstig mellan de två grannarna i dag.
2. Saker i trapphuset
Nu är det så här. Bor man i en lägenhet så får man ha det hur man vill inomhus. Hos sig själv. Trapphuset däremot är gemensam. Där ska inte stå pulkor, cyklar, barnvagnar eller soppåsar. För det första är det en stor risk om det skulle börja brinna, sedan är det oförskämt mot alla andra som ska snubbla på det eller känna lukten av stinkande sopor.
Sedan finns det kanske gränser för hur mycket grannar bör lägga sig i. I ett lägenhetshus som en person här på LEVA&BO bodde i användes en större sten för att hålla portdörren öppen vid in- och uttagning av bland annat barnvagnar. Men någon gillade inte att stenen låg där och tog hela tiden bort stenen och la den en bit bort. En dag när en pappa i huset skulle hämta stenen ännu en gång, för att enklare ta sig in, hade den arga grannen limmat fast stenen i marken. Limmat fast! Kreativt.
3. Rök från cigaretter eller grillar
Visst, det är inte alltid förbjudet att grilla eller röka på sin balkong. Men ligger balkongerna tätt vore det schyst att åtminstone ha en elgrill som inte ryker rakt in i vårt sovrum. Eller kedjeröka trots att du ser att jag sitter på balkongen bredvid och allt blåser på mig. Eller ställa dig precis utanför huset så att all rök letar sig rätt upp i ventiler och öppna fönster. Hänsyn kallas det. Tack!
4. Hög musik och fester
Kanske det är så att vissa grannar skulle behöva lite större acceptans för musik.
MEN, det är inte okej att ha fest mitt i veckan. Inte heller att spela hög musik en vardag efter klockan 22. Ska du ha fest som du vet kommer bli både högljudd och sen, förlägg den då till en helg och sätt upp en lapp och meddela oss andra. Varför inte bjuda in oss på ett glas, så slutar vi kanske vara så griniga?
Det är inte bara musik som stör. En kvinna i Eskilstuna stör sig så mycket på sin grannes högljudda pruttar att hon vill få honom vräkt och har anmält familjen till Hyresnämnden.
5. Ingen vett i tvättstugan
Ska det vara så svårt att hålla tiderna i tvättstugan? Och hur tänker den som tar någon annans bokade tid? Och framför allt, inte städar efter sig. Om du inte visste det så brinner varje år 20-30 torktumlare i flerbostadshus på grund av dammet som inte tömts. Så vill du hålla dig vän med dina grannar, ta hand om tvättstugan och respektera tiderna. Bråk som slutar i handgemäng är inte helt ovanligt.
Och tips! Har någon stulit din tvättid? Dubbelkolla så det inte är du som tagit fel på datum innan du upprört kastar ut tvätten i en blöt hög på golvet. Det blir bara väldigt pinsamt för dig. Så ta ett djupt andetag innan du agerar i ilska. Det har i alla fall förhoppningsvis undertecknads skamsna granne lärt sig.
LÄS MER: Slaktade i tvättstugan – 8 galna saker som hänt i tvättstugan
6. Högljudda barn
Barn skriker emellanåt. Ja, det är bara att konstatera. Och det får man acceptera. Men så finns det de som inte verkar ha någon som helst koll på sina barn, eller inte verkar bry sig.
Vi lever alla lite olika liv, vissa jobbar natt eller sover gärna på morgonen, ett skrikande barn en tidig helgmorgon kan få båda dessa att vilja väsa otrevligheter i barnfamiljens brevlåda.
Det brukar dock aldrig sluta bra om man talar om hur andra ska uppfostra sina barn. Försök att fråga dig om det är något som går att göra något åt innan du tar upp det på ett sansat sätt. Och ni som har barn, tänk på att alla inte är lika härdade som ni.
7. Hälsar inte
Det hör till vanligt hyfs och normal uppfostran att hälsa på sina grannar. Och ja, det är mycket trevligare och skapar en bättre atmosfär. Och trygghet. Vi vet ju inte vem du är. Och du, rätt vad det är kanske du behöver hjälp av oss med något.
Men också, att hälsa och ge ett leende är faktiskt bra för hälsan, så om inte för granngemenskapens skull, gör det för din hälsas skull! Studier har nämligen visat att leenden och vänlighet frigör endorfiner samt lindrar stress!
8. Trädgårdsskötsel
Är du en som pysslar med trädgården, anlägger små dammar och köper plantor för tusentals kronor är det förstås jobbigt om grannen bredvid har en gård som ser ut som en soptipp med allehanda skrot och oklippt gräs. Träd och buskar som växer in över tomtgränsen eller som skuggar är den överlägset vanligaste orsaken till osämja. Dessutom påverkar tomterna runtomkring värdet på ditt eget hus. Inte helt oväsentligt den dag det ska säljas. Men det kan vara lika jobbigt och skapa ångest för den som inte är intresserad eller har tid med trädgårdsskötsel att se grannens fina trädgård.
LÄS MER: 10 saker som gör dig sjukt avundsjuk på grannen
9. Städskolkaren
Nog är det lustigt att det ofta är samma människor som alltid är sjuka eller bortresta när det är städdag i bostadsrättsföreningen. Har ni aldrig tänkt på att vi andra inte heller tycker om att tillbringa vår helg med att städa? Och att vi får jobba dubbelt så mycket bara för att ni inte är där.
Städdagar är faktiskt rätt så bra tillfällen att hälsa ordentligt och kanske ta upp funderingar vi haft kring varandra. Och tips till dig som är högljudd! Det är lättare att acceptera att någon hörs lite mycket genom väggen om man känner personen, i alla fall lite.
10. Högljudd renovering
Det är ju inte så mycket att göra åt såklart, men när en slagborr eller golvslip sätts igång i tid och otid är det svårt för den som delar väggen att känna lugn, framförallt när man själv inte är den som får ett finare hem. Sätt upp information om att ni renoverar så vi i alla fall är förberedda.
Ska du bygga något eller göra andra förändringar på tomten bör du av respekt berätta det för din närmsta granne. Sedan är det också bra för grannsämjan att inte vara en sådan granne som överklagar grannars byggprojekt bara för sakens skull. Tänk på att ni ska kunna bo bredvid varandra i fortsättningen också. Här skapas mycket onödiga bråk.
LÄS MER: Frågan som engagerar nätet: Hur ska besticken sorteras – egentligen?