12 saker du måste sluta inreda med 2018

Vi ser de här prylarna och möblerna överallt, de finns i nästan varenda hem.

Nu är det hög tid att skaffa sig en egen stil tycker vi.

Här är prylarna som vi måste sluta inreda med nu!

Foto: Rum21.se

1. Nakna glödlampan

När man trodde att de äntligen skulle sluta tillverka och sälja dessa lampor kommer det bara fler och nya varianter, och snart finns inte ett hem utan dem. Har vi inte sett nog av dessa nakna glödlampor med synliga sladdar och glödtrådar i olika storlekar? Låt lampskärmarna göra stor comeback, om inte annat i vårt egna hem – gärna med mönster och färger, och bli lite unik!

 

 

Foto: Silviagattin.com

2. Mattan med rutor

Charmen när mattan kom har försvunnit för länge sedan. Originalet (Beni Ourain-mattan) som är en marockansk ullig matta med diamantmönster i svartvitt ser vi precis överallt numera. Är det inte original så är det kopior i allehanda varuhus som säljer möbler och annan inredning. Visst, den är både fin och mysig, men vid det här laget har ALLA den – det är inte kul längre.

 

 

Foto: Wahlmansinterior.com

3. Posters med olika kartor

Kartposters på var persons vägg, kan det bli tråkigare och mer fantasilöst? Svartvita bilder på kända (och okända) kartor med en ram runtom. Originalet påstås vara designbyrån Ehrenstråhle & Wågnerts svartvita posters av olika städer som bara finns i begränsad upplaga, men kopiorna finns överallt – såväl kartor över världsstäder som lokala platser i Sverige. Varför vill man ens ha en fantasilös karta på väggen?

LÄS OCKSÅ: Skamfläckarna som finns i allas hem – men ingen vill kännas vid

 

Foto: 122design.com

4. Eames-kopian

Först var det stolen Myran som kopierades överallt, sedan tog Charles Eames stol, känd under namnet DDSW, över. Kopiorna kan man hitta för en åttondel av priset mot för vad man får betala för originalet så vi förstår att det kliar i fingrarna på folk som inte skulle ha råd annars. Men nu syns den överallt, i vartenda inredningsreportage, bostadsannons – och folks hem på Instagram. Man kan faktiskt få massor av andra snygga stolar för runt 500-lappen!

 

 

Foto: Svenskt Tenn

5. Elefantkudden 

Svenskt Tenns klassiska kuddar är världsberömda och återfinns över hela världen. Men det betyder inte att precis alla måste ha dem. Denna med mönstret elefant dyker upp i varenda bostadsannons på Hemnet och då blir det lite urvattnat tycker vi, och fantasilöst. Svenskt Tenn tryckte textil Elefant för första gången i slutet av 1930-talet. En klassiker förstås – men det är roligare att ha något unikt i soffan.

 

 

Foto: Stonefactory.se

6. Marmor och mässing

Är det något vi sett alldeles för mycket av under en alldeles för lång tid nu så är det just marmor och mässing. I såväl kök och badrum som i form av bestick, skålar och lister. Men det kan ju knappast vara den enda kombinationen med sten och metall som funkar i inredningen. Våga prova nytt!

 

 

Foto: Monika Lundholm

7. Svartvit tavelvägg

Posters som förr ansågs vara lite töntigt och något bara tonåringar eller folk som inte hade råd med tavlor ägnade sig åt har smugit sig in i svenska hem i ett rasande tempo. Posters i alla varianter har fullkomligt exploderat men tyvärr verkar de allra flesta köpa exakt likadana och sätta dem bakom ramar. Nä, köp i stället tavlor på loppisar, second hand eller rama in barnens målningar. Det behöver inte kosta skjortan att vara unik. 

 

 

Foto: Svenssons.se

8. Stringhyllan

Hela idén med stringhyllan började med ett diskställ, och när Nisse Strinning kom på att man kunde doppa den i plast för att undvika rost utvecklade han varianter på hyllor. En klassiker som haft både sina ned- och uppgångar genom åren. Nisse är död men hyllorna kan köpas på auktion och nya företag tillverkar nya varianter. På senare år är den hetare än någonsin. Men som med allt annat är lagom bäst. Man behöver inte ha den i alla varianter och i alla rum. Om man ens måste ha den alls.

LÄS OCKSÅ: 10 inredningsmisstag som gör dig stressad

 

Foto: Plantagen.se

9. Kaktusen

Kaktusen kom stort som en ”trend” 2016. Man skrev då att den finns i alla varianter och storlekar och passar överallt. Dessutom funkar de även om man inte har gröna fingrar. Men kom igen! Kan det finnas en tråkigare växt egentligen? Inte mycket som händer där inte. Och det finns massor av andra växter som också är svåra att ta kål på om det är så att du inte har gröna fingrar. 

 

 

Foto: Rum21.se

10. Missoni-textilier

Det italienska designhuset Missoni tillverkar inte bara kläder utan också kuddar, plädar, handdukar, lakan och annat i sitt berömda sicksaksmönstrade tyg. Men man blir inte mer unik bara för att man vågar bryta av det gråa eller vita med detta psykedeliska och abstrakta mönster, i tusen färger och med geometriska former, och sedan bli black resten av månaden. Då det handlar om rätt mycket pengar kan man för en sådan kudde få 10 andra på något annat ställe. 

 

 

Foto: Trademax.se

11. Alla gråskalor

Det gråa och monokroma har varit dominerande i svenska hem länge nu. Om det ändå hade räckt med väggar, men nej då, golven ska grålaseras, textilier i fönster och sängar går i grått, liksom soffgruppen. Nog vore det trevligt med lite färgklickar och mer personlig stil här framåt våren och sommaren!

LÄS OCKSÅ: 8 trender du garanterat känner igen från ALLAS hem

 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

12. Fjäderlampan

Vi såg den i inredningsreportage och bostadsannonser och plötsligt skulle precis alla ha en fjäderlampa i sitt hem. Kopiorna är oändligt många – det finns knappt ett ställe som inte säljer en fjäderlampa liknande originalet från Vita, formgiven av Ravn Christensen. Och tipsen på hur du gör din egen är minst lika många. Visst är den mysig, men varför måste alla ha likadana lampor? Det är dags att förnya sig!

LÄS OCKSÅ: Du inreder väl inte fortfarande med de här sakerna som vi ville sluta se redan 2017?