1 AV 3
Silvertejp kan vara något av det bästa du har hemma. Den funkar nämligen till oändligt många saker. Har du tänkt på att du kan ta bort djurhår från möbler och kläder med tejpen? Eller att du kan öppna tröga lock på konservburkar?
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Ser det ut så här hemma hos dig också? Med hjälp av bara en liten bit silvertejp kan du hålla trassliga sladdar på plats – både sladdarna du förvarar i skåp och de som trasslar ihop sig på golvet, bakom tv-möbeln eller på någon annan plats. Men se till att du sätter den kladdiga sidan utåt så det inte fastnar på sladden.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Mer saker du kan göra? Laga hål, laga fönster, gömma nyckeln...
Foto: Colourbox

12 saker du kan göra med vanlig silvertejp

Har du inte silvertejp hemma – skaffa genast en.

Det finns knappt något som den inte fixar!

Här är 12 smart tips på vad silvertejpen kan hjälpa dig med.

1. Ta bort klistermärks-rester

Det kan tyckas lite konstigt, men silvertejp tar faktiskt bort rester från klistermärken. Den är särskilt användbar på glas, så som bilfönster. Placera en bit silvertejp över det kladdiga och gnugga några gånger, peela sedan bort resterna. Du kan behöva göra det flera gånger. Avsluta med fönsterputs.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du kan göra med kaffesump

2. Öppna lock

Svåröppnade lock är irriterande och vissa är svårare än andra. En bit silvertejp kan ge dig den där extra kraften du behöver. Se videon nedan.

 

3. Bli av med ohyra

Med silvertejp kan du täta hål runt dina vattenledningar; skadedjur älskar mörka, fuktiga områden. Har du problem med flugor och andra insekter på din uteplats? Häng remsor av silvertejp (sätt dem mot varandra så det blir klister på båda sidor) från exempelvis taket, så fastnar insekterna där när de ska sätta sig.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med skadedjur hemma

4. Ta bort djurhår

Vira som en ring av silvertejpen, med klibbiga sidan utåt, runt handen för att skapa en smidig rengöringsanordning som du enkelt tar bort hår och damm med från gardiner och möbelklädsel. Eller, linda tejpen runt en målarroller, med klistersidan utåt. sedan är det bara att rolla på!

5. Sladdorganisering

Med hjälp av endast en liten bit silvertejp håller du sladdarna på plats. Både de som du förvarar i skåp och de som är för långa och trasslar ihop sig i hemmet. Men sätt den kladdiga sidan utåt så det inte fastnar på sladden. Sedan är det bara att klippa loss när du behöver ta bort.

6. Torka tvätt

Är du kanske på resande fot och behöver hänga kläder på tork men inte har någon lina? Lugn! Det fixar du hur enkelt som helst med hjälp av silvertejp. Du snurrar den omlott och fäster sedan båda änder med själva tejpen. Lika hållbart som en tvättlina!

 

LÄS OCKSÅ: 11 saker du kan göra med kaffefilter

7. Göm nyckeln

Har du en extranyckel som du brukar gömma under mattan eller i krukan? Sluta genast med det! Där letar alla tjuvar. Sätt nyckeln på baksidan av en bit silvertejp och tejpa fast under en stol, i taket eller på insidan av ett stuprör.

8. Trasiga fönster

Har bilrutan eller annat fönster gått sönder? Till dess att det kan bytas ut, sätt fast silvertejp så det inte rasar in. Tätar också drag i fönster och dörrar bra.

9. Laga hål

Slitna sneakers, spruckna utemöbler, hål på skidbyxorna, en skadad slang, luftmadrass, sovsäck, eller andra besvärande hål? Täck det enkelt med en bit silvertejp. Även om limmet på tejpen inte kommer att vara för evigt ser det till att ”rädda” dig för ett tag tills du kan laga på riktigt eller köpa nytt.

 

LÄS OCKSÅ: De 10 snuskigaste platerna i ditt kök

10. Bli av med vårtor

Vårtor är faktiskt ett symptom på det smittsamma viruset (EEP). För att stoppa spridningen och påskynda läkningsprocessen, applicera silvertejp över vårtan och byt ut det med några dagars mellanrum.

11. Laminera

Det finns transparent silvertejp och det är jättebra att använda på viktiga utskrifter, gymkort eller annat som du annars skulle laminera. Eller kanske id-kortet har gått sönder.

12. I stället för behå

Ibland funkar inte vanlig behå, speciellt inte om man har en klänning med bar rygg, eller utan axlar. Och den så kallade ”free bran” sitter sällan där den ska. Ett väl använt, men ganska hemligt, trick är då silvertejp under bysten. Tänk ett kryss över varje bröst samt en tejpbit under bysten som en ”bygel”. Viktigt är dock att lägga en bit papper över bröstvårtan, annars gör det ont.

 

Källa: Popularmechanics.com, Goodhousekeeping.com

LÄS OCKSÅ:

 Diskmedel är oväntat bra till allt – 10 smarta knep
Så lätt fixar du en ny, färgglad stil i sovrummet
Bästa tipsen för att möblera vardagsrummet