12 prylbyten – spara lätt energi & pengar!

Byt ut hemmets energislukare! Genom att minska din elanvändning sparar du både in på pengar och miljö.

Sänk din energiförbrukning med hjälp av dessa enkla tips!

Bara att byta ut...

1. Gryta mot vattenkokare

 

Många använder vattenkokaren i stället för en gryta på spisen när de ska göra te eller liknande. Men det är också en fördel att använda vattenkokaren till annat, till exempel när du ska laga mat. Koka upp vatten till pastan, äggen eller grönsakerna i vattenkokaren, häll sedan över i grytan på spisen och fortsätt tillagningen där.

 

Foto: Per Liedberg

2. Varma element mot filt

 

Sätt upp termometrar och se till att du inte har för varmt. I förråd och liknande räcker det med 10-15 grader, i sovrum rekommenderas 16-18 grader och i vardagsrummet kan det räcka med max 20 grader. Klä på dig lite mer eller svep in dig i en varm filt om du fryser.

 

3. Stor tv mot liten

 

Ju större teven är, desto mer energi förbrukar den. Ur elanvändningsperspektiv är därför trenden med stora tv-apparater olycklig. Moderna tv-apparater, som plasma och LCD, drar dessutom mer el. En LCD-tv drar oftast mindre än en vanlig tv i samma storlek, medan en plasma-tv drar mer än en vanlig tv.

 

4. Separat digitalbox mot inbyggd

Satsa på en tv med inbyggd digital-tv-box som klarar de tv-sändningar du har hemma. Då sparar du energi och slipper dubbla fjärrkontroller. Du behöver inte heller komma ihåg att stänga av din digital-box. Skillnaden mellan den tv-box som drar minst el och den som drar mest när den är på är över 100 procent, så välj ny box med omsorg.

 

5. Spis mot mikro

 

Det går åt betydligt mer el när du använder spisen jämfört med när du använder mikrovågsugnen. Använd hellre mikron när du till exempel ska värma mat. Är maten fryst är det smart att först låta den tina i kylen. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kylen eller fryser in den.

 

Foto: Oleg Begunenko

6. Rinnande kran mot diskbalja

 

Att diska under rinnande vatten är som att hälla ut pengar i vasken. Genom att diska i balja kan du spara upp mot 75 procent av energin.

 

7. Glödlampa mot lågenergilampa

Om du byter ut dina glödlampor mot lågenergilampor kan du spara upp emot 75 procent av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En lågenergilampa har en livslängd på cirka 10 000 timmar, jämfört med vanliga glödlampor som bara varar i cirka 1 000 timmar. Att använda dimmers och sätta upp lysrör där det ska lysa länge, som ovanför köksbänk eller i garage är också elsparande.

 

8. Tvåglasfönster mot energiglas

 

Sextio procent av vanliga hushålls energiförbrukning går åt till uppvärmning. Om du har dåliga fönster kan en stor del av värmen smita ut. Då måste du vrida upp elementen och mer energi än nödvändigt går åt. Genom att täta fönster och/eller byta till energifönster som släpper ut mindre värme kan du sänka dina elkostnader med flera tusen kronor om året.

 

9. Badkar mot dusch

 

Att bada är visserligen skönt, men det går åt mycket mer varmvatten än när du duschar. Ransonera badandet och satsa på effektivare rengöring i form av en kort dusch. Stäng helst av vattnet medan du tvålar in dig eller schamponerar håret.

 

Foto: Vaidas Bucys

10. Torkskåp mot torkställning

 

Torkskåp är riktiga energislukare. Välj hellre att torktumla dina kläder, eller häng upp dem för lufttorkning om du vill vara riktigt energismart. Då sliter du dessutom inte lika mycket på kläderna.

 

11. Lampor mot värmeljus

 

Varför inte förena nytta med mys? Släck lamporna på kvällen och tänd värmeljus i stället. Du sover också bättre om du inte har för ljust innan du ska lägga dig.

 

12. Inkopplat mot urkopplat

 

När du stänger av dator, tv, dvd-spelare och spelkonsoler med fjärrkontrollen står de i standbyläge och drar energi. Koppla dem till en grenkontakt med strömbrytare, då kan du stänga av allt med ett enda knapptryck. Laddare till mobiler och liknande som sitter kvar i uttag, även utan mobilen, drar också el. Dra ut dem när du inte laddar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!