Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar

Man trodde inte att sådana här ställen fanns i Sverige.

Övergivna och lämnade hus med precis allting kvar.

Vem gick bara därifrån och varför? Vad tror du hände?

Spana in dessa 12 spöklika hus och stugor – läskigt!

Foto: Ponyhans

1. Matrester och urdruckna glas 

En stor gård långt in i skogen. Här kan man bara se en antydan till väg in i skogen, följer man den en bit ner i dalen och över den gamla stenbron så kan man sedan se gården uppe på backen. Man kan när man kommer in se att en måltid har intagits på köksbordet. Både glas, en kaffekopp, kastrullock och matrester ligger kvar... Undra verkligen vem som suttit här. Läskigt, ellerhur! 

LÄS MER: Spökjägarna besöker ödehus i jakt på det övernaturliga

 

LÄS MER: Emilia, 28, köpte en ödegård för 35 000 kronor

 

 

Foto: Ponyhans

2. Paret ligger kvar på golvet

På den här stora gården har tiden stått still i många år, tills nu; dörrar har brutits upp och saker har blivit stulna och sönderslagna. På golven ligger paret som en gång levde sina liv här. Utspridda i förstörda tavelramar och bland blekta diabilder som folk går på, liksom andra personliga ägodelar. Tiden fick inte stå still här längre och snart har den växande staden svalt hela den stora gården, stadens industrier ligger tätt inpå och växer snabbt i gårdens riktning. 

 

 

Foto: Ponyhans

3. Naken enstöring målade pentagram

”Måsa-Hitler var en bitter enstöring som hade ett stort pentagram målat i taket. Han sköt skarpt efter folk som kom för nära. Han bjöd in hela byn till sin lada så att de skulle få se när han skar sönder sitt gigantiska konstverk, som han lagt otaliga år på att färdigställa, med kniv. Naken”, berättar fotograf Ponyhans. Mannen är nu avliden men ska dessförinnan inte ha bott i huset på fem år. Dörren är uppbruten, taket har gett med sig och det har börjat regna in över trappen. Förfallet är långt gånget men mannens hus står kvar som när det lämnades, till synes i all hast. Han gillade böcker då hela övervåningen är full av det och ett av rummen påminner om ett kemiskt labb: Det ska tydligen ha tillverkats både det ena och det andra här... Huset ska snart rivas.

 

 

Foto: Ponyhans

4. Död fågel hänger i gökuret

Det här stället har någon bara lämnat och gått ifrån. Allt är kvar, alla saker, alla minnen... men nu ger taket efter, det regnar in och snart ligger allt med marken. ”Här finns två övergivna gårdar nästan intill varandra. Omgiven av långa nässlor och torniga buskar. Den första, vilket man kan se på kalendern i köket, verkar ha lämnats snabbt för 30 år sedan. På vägen och mitt i ett stort fält finns en annan gård. Ingen har bott här på väldigt länge, och det är ett hem för fåglarna nu. En fågel lyckades till och med trassla in sig i kedjorna på ett gökur och hängde död där när jag kom”, berättar fotograf Ponyhans.

 

 

Foto: Ponyhans

5. Halv gård där familjen försvann

Den röda gården ligger avskilt långt ute i skogen och är mycket svår att hitta. Man tar sig dit via en enslig väg, helst till fots. Familjen som bodde här senast fick inte med sig alla sina saker den dagen då de plötsligt försvann på 1990-talet. Mer vet man inte. Gardinerna som lämnats kvar har halkat ned och hänger över halva fönstret, och madrasserna är smutsiga och fulla av kryp... Funderingarna blir många...

 

 

Foto: Ponyhans

6. Inga vägar leder hit ut

Det här huset ligger mitt ute i skogen och syns inte på några som helst kartor. En liten sommarstuga dit inga vägar heller leder. Det sista spåret man har hittat är från 1970, 48 år sedan... Man kan se att någon som bodde här samlade på stenar, och på köksbordet ligger en skolbok från 70-talet där en liten pojke hade i uppgift att leta olika växter som han verkar ha hittat men sedan glömde att lämna in. 

 

 

Foto: Ponyhans

7. ”Lämnade stark obehagskänsla”

”Vi står på gården som lämnade oss med en stark obehagskänsla för ganska exakt tre år sedan. Efter att ha kört förbi av en ren slump så bestämmer vi oss för att se om något hänt sen sist. Folk har brutit sig in och dörren står på vid gavel. Värmepannan är borta och det finns ingen ström i huset längre. Folk har varit inne och plundrat och förstört. Men det finns saker kvar, saker som vittnar om att den förre ägarens sista tid i huset varit en mörk period i dennes liv”, berättar fotograf Ponyhans. Kökssoffan är full av handskrivna lappar, skrivna med tjock blyerts och undertecknade med “R.B.” där han anklagar personer för olika saker. R.B som var rädd för sitt liv in i det sista, och led av paranoia/förföljelsemani, gick bort 92 år gammal, hemma på gården. 

 

 

Foto: Ponyhans

8. Familjevillan som bara övergavs

Här kan vi bara spekulera. Vi ser ett liv, flera, i gamla fotoalbum. En familj med fru, man och barn. Men familjevillan står tom nu. Golven är fulla av ölburkar, mediciner, porr och färdigmatsförpackningar. Det luktar oerhört illa. På vinden regnar det in på barnens gamla leksaker. Bredvid ligger smink, hår-och hudvårdsprodukter i ett flertal plastbackar. Det verkar som att mannen blev ensam kvar och att livet plötsligt blev till ett annat här i familjevillan. Tog livet slut här eller fortsatte det på annan ort? Blev allt bra till slut? Det vet vi inte. Historien bakom familjevillan förblir oförtäljd.

 

 

Foto: Ponyhans

9. Väggkalender visar 1977

Någonstans i södra Sverige finns detta hus som fallit i koma. Det är nu 40 år sedan det övergavs och har fått stå orört allt sedan dess. Men det är fullt möblerat och väggkalenderns sista blad står på september 1977. Det är ett fall på två meter rakt ned i källaren när man kliver in genom ytterdörren så det har nog inte haft så många besökare under de här åren. Det är fuktigt och man ser mögel på både tv och andra möbler. Enligt efterforskningar ska mannen som bodde här ha gått bort i oktober samma år. Frågan är vad den gamla barnvagnen gjorde där?

 

 

Foto: Ponyhans

10. Obäddad säng och internetmodem

Här har någon bäddat för att sova en gång i tiden. Sedan hände något, huset övergavs och människan/människorna försvann och lämnade det åt sitt öde. Det enda man vet är att huset varit en del av ett stort jordbruk. Nu står stallen och ladorna tomma och boningshuset likaså. Sista moderna livstecknet i huset är ett internetmodem från mitten av 90-talet. 

 

 

Foto: Ponyhans

11. Allt står kvar som det lämnades

En liten sommarstuga ensamt belägen uppe på en ås. Ingen har kommit hit för att semestra på minst 20 år. Gardiner hänger kvar, mat står på hyllorna, allting står kvar precis som det lämnades. Man undrar vad som hände. Vad tror du?

 

 

Foto: Ponyhans

12. Grävlingarna har tagit över

Det här är en stor gård som har varit igenbommad i säkert 40-50 år. På innergården har björkarna växt sig höga och inne i huset har grävlingarna tagit över. ”Golven har rest sig av allt deras grävande och stora hål ned i marken under gamla soffor och stolar gör huset ganska obehagligt att gå runt i då det också är helt mörkt där inne för murgrönan som växer för fönstren”, berättar Ponyhans. Ute på gården står en gammal teve och ger en spöklik känsla...

Är du intresserad av att se mer av Ponyhans fotografier? Klicka här!

LÄS MER: Spökjägarna besöker ödehus i jakt på det övernaturliga