12 enkla tips – så kan du leva mer ekologiskt
Allt fler tänker ekologiskt när de står i matbutiken för att handla. Vi har tipsen som hjälper dig att komma i gång att leva miljövänligt.
Intresset för att leva miljövänligt och äta ekologiskt fortsätter att öka. Katarina Wolf, marknadschef på Krav, menar att det hänger ihop med att vår mat har blivit allt mer industrialiserad.
– Man har fått en distans till maten. Nu börjar folk känna att man vill tillbaka till ursprunget, man vill veta var maten kommer ifrån.
Olika märkningar
Nu för tiden går det mesta att handla kravmärkt och ekologiskt. I den ekologiska odlingen används bland annat inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel. Djurens foder produceras i huvudsak på den egna gården och djuren får vistas utomhus i större utsträckning.
Det finns två olika märkningar som ska guida konsumenterna rätt i matbutiken, dels Krav men också EU:s symbol för ekomat. Märkningarna liknar varandra men generellt kan man säga att Krav är lite hårdare, till exempel när det handlar om djurhållning, tillsatser och socialt ansvarstagande.
Att köpa ekologiskt blir generellt lite dyrare. Men du behöver inte bli bankrutt, menar Katarina Wolf.
– Vissa produkter kostar bara lite mer än icke-ekologiska. Och samtidigt får du så mycket mer. Du vet var maten kommer ifrån och att du inte har påverkat miljön negativt på samma sätt som om du hade köpt konventionellt odlade produkter, säger Katarina Wolf.
Närproducerat inte lika viktigt
Att köpa närproducerad mat är inte lika viktigt som att köpa ekologiskt, menar hon.
– Transporten är i de flesta fall en väldigt liten del av miljöpåverkan. Det är viktigare hur maten är producerad, inte var.
En av de allra viktigaste bitarna om man vill leva miljövänligt är att minska på mängden kött eftersom det är det livsmedel som påverkar miljön mest.
– Det behöver inte vara så komplicerat. Det kan vara att man byter ut några kötträtter i veckan mot vegetariska rätter. Eller att man helt enkelt tänker på hur stora portioner man tar, säger Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.
Dessutom ska man köpa mat efter säsong. Låt bli att köpa tomater i november och laga en god rödbetssoppa i stället.
Anna-Karin Johansson tipsar också om att satsa på frukt och grönt som tål att lagras.
– De håller bättre och det blir oftast inte lika mycket man behöver kasta.
Vi svenskar dricker 76 liter läsk per person och år – inget som är någon hit för miljön.
– Godis, läsk, bakverk och snacks är ingenting som bidrar med särskilt mycket näring. Men det har ändå en miljöpåverkan. Ur både hälso- och miljöaspekt kan det vara bra att dra ner på sötsakerna, säger Anna-Karin Johansson.
Mindre kemikalier
Att handla ekologiskt är bra men behöver inte alltid vara det bästa alternativet ur alla miljöaspekter, menar Livsmedelsverket.
– Till exempel har ekologiska hönor en längre tillväxttid innan de slaktas. Då hinner de påverka miljön med mer växthusgasutsläpp. Det är inte alltid så enkelt. Det kan vara så att du måste bestämma vad som är viktigast för dig. Om det viktigaste är mindre kemikalier i vår miljö ska du välja ekologiskt, säger Anna-Karin Johansson.