Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.
1 KAFFE.Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i Sverige och EU.1 KAFFE.Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i Sverige och EU.1 KAFFE.Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i Sverige och EU.
2 KÖTT.Att äta mindre kött bidrar till bättre miljö. Om du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma  miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.2 KÖTT.Att äta mindre kött bidrar till bättre miljö. Om du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma  miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.2 KÖTT.Att äta mindre kött bidrar till bättre miljö. Om du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma  miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.
3 MEJERIPRODUKTER.Ekokossor  äter framför allt växter från den egna gården i stället för hårt  besprutat foder. Köper du ekologiska mejeri­produkter bidrar du till  friskare vatten, mindre gifter och mindre skövling av regnskog.3 MEJERIPRODUKTER.Ekokossor  äter framför allt växter från den egna gården i stället för hårt  besprutat foder. Köper du ekologiska mejeri­produkter bidrar du till  friskare vatten, mindre gifter och mindre skövling av regnskog.3 MEJERIPRODUKTER.Ekokossor  äter framför allt växter från den egna gården i stället för hårt  besprutat foder. Köper du ekologiska mejeri­produkter bidrar du till  friskare vatten, mindre gifter och mindre skövling av regnskog.
4 BANANER.En  frukt som är hårt ­besprutad med ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som  även kan ge dem som ­arbetar på plantagen­, och deras barn, ­nervskador.4 BANANER.En  frukt som är hårt ­besprutad med ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som  även kan ge dem som ­arbetar på plantagen­, och deras barn, ­nervskador.4 BANANER.En  frukt som är hårt ­besprutad med ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som  även kan ge dem som ­arbetar på plantagen­, och deras barn, ­nervskador.
5 FISK.En  del fiskarter hotas av utfiskning.  Fiskodlingar kan orsaka lokal  övergödning och skada känsliga  kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt  (certifierat hållbart fiske)  fisk är odlad eller fångad på ett mer  miljövänligt sätt.5 FISK.En  del fiskarter hotas av utfiskning.  Fiskodlingar kan orsaka lokal  övergödning och skada känsliga  kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt  (certifierat hållbart fiske)  fisk är odlad eller fångad på ett mer  miljövänligt sätt.5 FISK.En  del fiskarter hotas av utfiskning.  Fiskodlingar kan orsaka lokal  övergödning och skada känsliga  kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt  (certifierat hållbart fiske)  fisk är odlad eller fångad på ett mer  miljövänligt sätt.
6 POTATIS.Potatisen  är en av de grödor som  är mest besprutade i Sverige. En riktig  värsting är King Edward.  Genom att välja ekopotatis sprids mindre  gifter i naturen.6 POTATIS.Potatisen  är en av de grödor som  är mest besprutade i Sverige. En riktig  värsting är King Edward.  Genom att välja ekopotatis sprids mindre  gifter i naturen.6 POTATIS.Potatisen  är en av de grödor som  är mest besprutade i Sverige. En riktig  värsting är King Edward.  Genom att välja ekopotatis sprids mindre  gifter i naturen.
7 VINDRUVOR.Ännu   en frukt som är hårt  besprutad. I ett EU-stickprov i ett paket   vindruvor hittades rester av så många  som 26 olika kemiska   ­bekämpningsmedel.7 VINDRUVOR.Ännu   en frukt som är hårt  besprutad. I ett EU-stickprov i ett paket   vindruvor hittades rester av så många  som 26 olika kemiska   ­bekämpningsmedel.7 VINDRUVOR.Ännu   en frukt som är hårt  besprutad. I ett EU-stickprov i ett paket   vindruvor hittades rester av så många  som 26 olika kemiska   ­bekämpningsmedel.
8 BOMULL & KLÄDER.För   att producera   bomull går det åt tusentals liter vatten, stora  mängder  ­miljöfarliga   bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att  välja begagnat eller   ekologisk bomull gör du en insats för miljön.8 BOMULL & KLÄDER.För   att producera   bomull går det åt tusentals liter vatten, stora  mängder  ­miljöfarliga   bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att  välja begagnat eller   ekologisk bomull gör du en insats för miljön.8 BOMULL & KLÄDER.För   att producera   bomull går det åt tusentals liter vatten, stora  mängder  ­miljöfarliga   bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att  välja begagnat eller   ekologisk bomull gör du en insats för miljön.
1 AV 9
Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.
Foto: Olof Abrahamsson
2 AV 9
1 KAFFE.Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i Sverige och EU.
3 AV 9
2 KÖTT.Att äta mindre kött bidrar till bättre miljö. Om du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.
4 AV 9
3 MEJERIPRODUKTER.Ekokossor äter framför allt växter från den egna gården i stället för hårt besprutat foder. Köper du ekologiska mejeri­produkter bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och mindre skövling av regnskog.
5 AV 9
4 BANANER.En frukt som är hårt ­besprutad med ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som även kan ge dem som ­arbetar på plantagen­, och deras barn, ­nervskador.
Foto: Kolbjörn Örjavik
6 AV 9
5 FISK.En del fiskarter hotas av utfiskning. Fiskodlingar kan orsaka lokal övergödning och skada känsliga kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt (certifierat hållbart fiske) fisk är odlad eller fångad på ett mer miljövänligt sätt.
7 AV 9
6 POTATIS.Potatisen är en av de grödor som är mest besprutade i Sverige. En riktig värsting är King Edward. Genom att välja ekopotatis sprids mindre gifter i naturen.
Foto: Andrjuss Soldatovs
8 AV 9
7 VINDRUVOR.Ännu en frukt som är hårt besprutad. I ett EU-stickprov i ett paket vindruvor hittades rester av så många som 26 olika kemiska ­bekämpningsmedel.
Foto: Kolbjörn Örjavik
9 AV 9
8 BOMULL & KLÄDER.För att producera bomull går det åt tusentals liter vatten, stora mängder ­miljöfarliga bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att välja begagnat eller ekologisk bomull gör du en insats för miljön.

12 enkla tips – så kan du leva mer ekologiskt

Allt fler tänker ekologiskt när de står i matbutiken för att handla. Vi har tipsen som hjälper dig att komma i gång att leva miljövänligt.

Ät upp maten

 • Handla inte ­ vatten på flaska. Förpackat vatten är en onödig belastning på både produktion och transport. I Sverige dricker vi 22 liter per person och år. Det är 40 procent mer än för tio år sedan.
 • Släng inte mat. Ta vara på all mat du handlar och bidra till en bättre miljö. I Sverige slängs varje år mat som motsvarar ett utsläpp på nästan­ två miljoner ton växthusgaser. Det är lika mycket som utsläppen på ett år från 700 000 bilar.
 • Ta cykeln. ­ Trafiken står för en tredjedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Minska din del av utsläppen – ta cykeln i stället.
 • Köp inte nytt. En undersökning från Blocket och IVL Svenska miljö­institutet visar att 1,6 miljoner ton växthusgaser ­sparas varje år tack vare svenska  folkets bega­gnathandel på Blocket. Det ­motsvarar att landets vägar står tomma i en månad.

Intresset för att leva m­iljövänligt och äta ekologiskt fortsätter att öka. Katarina Wolf, marknadschef på Krav, menar att det hänger ihop med att vår mat har blivit allt mer industrialiserad.

– Man har fått en distans till maten. Nu börjar folk känna att man vill tillbaka till ­ursprunget, man vill veta var maten ­kommer ifrån.

Olika märkningar

Nu för tiden går det mesta att handla kravmärkt och ekologiskt. I den ekologiska odlingen används bland annat inga kemiska bekämpningsmedel eller något ­konstgödsel. Djurens foder produceras i huvudsak på den egna gården och djuren får vistas­ ­utomhus i större utsträckning.

Det finns två olika märkningar som ska guida konsumenterna rätt i matbutiken­, dels Krav men också EU:s symbol för ekomat­. Märkningarna liknar varandra men ­generellt kan man säga att Krav är lite ­hårdare, till e­xempel när det handlar om djurhållning, tillsatser och socialt ansvarstagande.

Att köpa ekologiskt blir generellt lite dyrare­. Men du behöver inte bli bankrutt, menar Katarina Wolf.

– Vissa produkter kostar bara lite mer än icke-ekologiska. Och samtidigt får du så mycket mer. Du vet var maten ­kommer ifrån och att du inte har påverkat miljön negativ­t på samma sätt som om du hade köpt konventionell­t odlade produkter, säger Katarina Wolf.

Närproducerat inte lika viktigt

Att köpa närproducerad mat är inte lika viktigt som att köpa ekologiskt, menar hon.

– Transporten är i de flesta fall en väldigt liten del av miljöpåverkan. Det är viktigare hur maten är producerad, inte var.

En av de allra viktigaste bitarna om man vill leva miljövänligt är att minska på ­mängden kött eftersom det är det livsmedel som påverkar miljön mest.

– Det behöver inte vara så komplicerat­. Det kan vara att man byter ut några k­ötträtter i veckan mot vegetariska rätter­. Eller att man helt enkelt ­tänker på hur stora portioner man tar, säger Anna-­Karin ­Johansson, miljöstrateg på ­Livsmedels­verket.

Dessutom ska man köpa mat efter säsong. Låt bli att köpa tomater i november och laga en god rödbetssoppa i stället.

Anna-Karin Johansson tipsar också om att satsa på frukt och grönt som tål att lagras.

– De håller bättre och det blir oftast inte lika mycket man behöver kasta.

Vi svenskar dricker 76 liter läsk per ­person och år – inget som är någon hit för ­miljön.

– Godis, läsk, bakverk och snacks är ­ingenting som bidrar med särskilt mycket näring. Men det har ändå en miljöpåverkan­. Ur både hälso- och miljöaspekt kan det vara bra att dra ner på sötsakerna, säger ­Anna-Karin Johansson.

Mindre kemikalier

Att handla ekologiskt är bra men behöver­ inte alltid vara det bästa a­lternativet ur alla miljöaspekter, menar Livsmedelsverket.

– Till exempel har ekologiska hönor­ en längre tillväxttid innan de slaktas­. Då ­hinner de påverka miljön med mer ­v­­­­äxthusgas­utsläpp. Det är inte alltid så ­enkelt. Det kan vara så att du måste ­bestämma vad som är viktigast för dig. Om det viktigaste är mindre kemikalier i vår miljö ska du välja ekologiskt, säger ­Anna-Karin Johansson.