ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

12 enkla tips – så kan du leva mer ekologiskt

Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.

Intresset för att leva och äta ekologiskt har äkat de senaste åren. I den ekologiska odlingen används inga kemiska bekämpningsmedel eller något konstgödsel.

1/9

Foto: Olof Abrahamsson

<strong>1 KAFFE.</strong><span>Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra  stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av  världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i  Sverige och EU.</span>

1 KAFFE.Att köpa ekologiskt kaffe är ett enkelt sätt att göra stor nytta för lite pengar. På kaffeplantager används nämligen ett av världens farligaste bekämpningsmedel som länge har varit förbjudet i Sverige och EU.

2/9

<strong>2 KÖTT.</strong><span>Att äta mindre kött bidrar till bättre  miljö. Om  du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma   miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.</span>

2 KÖTT.Att äta mindre kött bidrar till bättre miljö. Om du ändå ska äta kött, välj ekologiskt, då bidrar du till samma miljöfördelar som när du köper ekologiska mejerivaror.

3/9

<strong>3 MEJERIPRODUKTER.</strong><span>Ekokossor   äter framför allt växter från den  egna gården i stället för hårt   besprutat foder. Köper du ekologiska  mejeri­produkter bidrar du till   friskare vatten, mindre gifter och  mindre skövling av regnskog.</span>

3 MEJERIPRODUKTER.Ekokossor äter framför allt växter från den egna gården i stället för hårt besprutat foder. Köper du ekologiska mejeri­produkter bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och mindre skövling av regnskog.

4/9

<strong>4 BANANER.</strong><span>En   frukt som är hårt  ­besprutad med  ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som   även kan ge dem  som ­arbetar på  plantagen­, och deras barn,  ­nervskador.</span>

4 BANANER.En frukt som är hårt ­besprutad med ­miljö­farliga ­bekämpningsmedel som även kan ge dem som ­arbetar på plantagen­, och deras barn, ­nervskador.

5/9

<strong>5 FISK.</strong><span>En   del  fiskarter hotas av utfiskning.   Fiskodlingar kan orsaka lokal    övergödning och skada känsliga   kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt    (certifierat hållbart fiske)   fisk är odlad eller fångad på ett mer    miljövänligt sätt.</span>

5 FISK.En del fiskarter hotas av utfiskning. Fiskodlingar kan orsaka lokal övergödning och skada känsliga kustmiljöer. Kravmärkt eller MSC-märkt (certifierat hållbart fiske) fisk är odlad eller fångad på ett mer miljövänligt sätt.

6/9

<strong>6 POTATIS.</strong><br><span>Potatisen   är en av de grödor som    är mest  besprutade i Sverige. En riktig   värsting är King Edward.   Genom  att  välja ekopotatis sprids mindre   gifter i naturen.</span>

6 POTATIS.
Potatisen är en av de grödor som är mest besprutade i Sverige. En riktig värsting är King Edward. Genom att välja ekopotatis sprids mindre gifter i naturen.

7/9

<strong>7 VINDRUVOR.</strong><span>Ännu     en frukt som är hårt   besprutad. I  ett  EU-stickprov i ett paket     vindruvor hittades rester  av  så många   som 26 olika kemiska     ­bekämpningsmedel.</span>

7 VINDRUVOR.Ännu en frukt som är hårt besprutad. I ett EU-stickprov i ett paket vindruvor hittades rester av så många som 26 olika kemiska ­bekämpningsmedel.

8/9

<span><strong>8 BOMULL &amp; KLÄDER.</strong></span><span>För     att producera     bomull går det åt  tusentals liter vatten, stora    mängder   ­miljöfarliga     bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att    välja  begagnat  eller     ekologisk bomull gör du en insats för miljön.</span>

8 BOMULL & KLÄDER.För att producera bomull går det åt tusentals liter vatten, stora mängder ­miljöfarliga bekämpningsmedel och kemikalier. Genom att välja begagnat eller ekologisk bomull gör du en insats för miljön.

9/9

12 enkla tips – så kan du leva mer ekologiskt

Allt fler tänker ekologiskt när de står i matbutiken för att handla. Vi har tipsen som hjälper dig att komma i gång att leva miljövänligt.

Intresset för att leva m­iljövänligt och äta ekologiskt fortsätter att öka. Katarina Wolf, marknadschef på Krav, menar att det hänger ihop med att vår mat har blivit allt mer industrialiserad.

– Man har fått en distans till maten. Nu börjar folk känna att man vill tillbaka till ­ursprunget, man vill veta var maten ­kommer ifrån.

Olika märkningar

Nu för tiden går det mesta att handla kravmärkt och ekologiskt. I den ekologiska odlingen används bland annat inga kemiska bekämpningsmedel eller något ­konstgödsel. Djurens foder produceras i huvudsak på den egna gården och djuren får vistas­ ­utomhus i större utsträckning.

Det finns två olika märkningar som ska guida konsumenterna rätt i matbutiken­, dels Krav men också EU:s symbol för ekomat­. Märkningarna liknar varandra men ­generellt kan man säga att Krav är lite ­hårdare, till e­xempel när det handlar om djurhållning, tillsatser och socialt ansvarstagande.

Att köpa ekologiskt blir generellt lite dyrare­. Men du behöver inte bli bankrutt, menar Katarina Wolf.

– Vissa produkter kostar bara lite mer än icke-ekologiska. Och samtidigt får du så mycket mer. Du vet var maten ­kommer ifrån och att du inte har påverkat miljön negativ­t på samma sätt som om du hade köpt konventionell­t odlade produkter, säger Katarina Wolf.

Närproducerat inte lika viktigt

Att köpa närproducerad mat är inte lika viktigt som att köpa ekologiskt, menar hon.

– Transporten är i de flesta fall en väldigt liten del av miljöpåverkan. Det är viktigare hur maten är producerad, inte var.

En av de allra viktigaste bitarna om man vill leva miljövänligt är att minska på ­mängden kött eftersom det är det livsmedel som påverkar miljön mest.

– Det behöver inte vara så komplicerat­. Det kan vara att man byter ut några k­ötträtter i veckan mot vegetariska rätter­. Eller att man helt enkelt ­tänker på hur stora portioner man tar, säger Anna-­Karin ­Johansson, miljöstrateg på ­Livsmedels­verket.

Dessutom ska man köpa mat efter säsong. Låt bli att köpa tomater i november och laga en god rödbetssoppa i stället.

Anna-Karin Johansson tipsar också om att satsa på frukt och grönt som tål att lagras.

– De håller bättre och det blir oftast inte lika mycket man behöver kasta.

Vi svenskar dricker 76 liter läsk per ­person och år – inget som är någon hit för ­miljön.

– Godis, läsk, bakverk och snacks är ­ingenting som bidrar med särskilt mycket näring. Men det har ändå en miljöpåverkan­. Ur både hälso- och miljöaspekt kan det vara bra att dra ner på sötsakerna, säger ­Anna-Karin Johansson.

Mindre kemikalier

Att handla ekologiskt är bra men behöver­ inte alltid vara det bästa a­lternativet ur alla miljöaspekter, menar Livsmedelsverket.

– Till exempel har ekologiska hönor­ en längre tillväxttid innan de slaktas­. Då ­hinner de påverka miljön med mer ­v­­­­äxthusgas­utsläpp. Det är inte alltid så ­enkelt. Det kan vara så att du måste ­bestämma vad som är viktigast för dig. Om det viktigaste är mindre kemikalier i vår miljö ska du välja ekologiskt, säger ­Anna-Karin Johansson.