Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 snuskigaste platserna hemma

Tror du verkligen att du att du har det rent hemma?
Även det "renaste" hemmet är full av bakteriehärdar.
Här har du hemmets 11 smutsigaste och snuskigaste platser!

Foto: Caroline Tengen

1. Diskhon

Det är lätt att tro att diskhon där man hela tiden sköljer saker skulle vara ren. Ingenting kunde vara mer fel! Diskhon är en av kökets absolut skitigaste platser. Enligt en amerikansk undersökning hade 45 procent av diskhoarna spår av e-kolibakterier.

 

Tips! Skura med kraftigt desinficerande rengöringsmedel ett par gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Här är snabbaste sättet att rengöra diskhon

 

Foto: Thomas Carlén

2. Skärbrädan

Här gror bakterierna! 18 procent av alla skärbrädor som testades av den globala folkhälso-organisationen NSF International hade bakterier som innehöll både salmonella och e-kolibakterier. Och enligt professor och bakterieexperten Gerba på  universitetet i Arizona finns det 200 gånger fler bakterier på  en skärbräda  än på  en toalettsits.

 

Tips! Skura skärbrodorna ordentligt efter varje användning. Använd skärbrädor tillverkade av icke-porösa material. Trä-skärbrädor bör vara tillverkade av hårt trä, som lönn. Ha en separat skärbräda för rött kött.

LÄS OCKSÅ: Så ofta måste du byta din skräbräda

 

Foto: Christian Örnberg

3. Disktrasan

Disktrasan är den äckligaste saken i hela ditt hem. Enligt flera undersökningar är minst 85 procent av hemmens disktrasor och kökssvampar anfrätta av bakterier. En kökstrasa innehåller runt en miljon avföringsbakterier per kvadrat-tum, och en kökssvamp hyser hisnande tio miljoner på samma yta.

 

Tips! Rengör och desinficera din trasa och svamp dagligen. Du kan placera den i mikron i två minuter, koka i kastrull eller slänga in den i diskmaskinen. Byt ofta! Och ha olika trasor till olika ändamål.

LÄS OCKSÅ: Så ofta borde du byta ut din disktrasa

 

4. Toalettstolen

Brukar du stänga toalettlocket när du spolar? Det borde du göra. Enligt en undersökning hoppade 60 procent över denna viktiga sak. Du kanske inte vet, att om du lämnar toalettlocket uppe när du spolar kommer bakteriepartiklar att "sprayas ut" i rummet. De kan flyga så långt som sex meter bort från toaletten!

 

Tips! Stäng alltid toalettlocket när du ska spola.

LÄS OCKSÅ: Det här ska du aldrig göra på snuskiga toaletter

 

Foto: Caroline Tengen

5. Köksbänken

Så mycket som 32 procent av de amerikanska disk- och arbetsbänkarna hade i en undersökning spår av e-kolibakterier. Här lägger man allt möjligt, matkassar, kött, smutsiga varor, handväskan, nycklar, plånbok... Och en stor bov är naturligtvis den äckliga disktrasan och disksvampen.

 

Tips! Rengör bänken med desinficerande rengöringsmedel och hushållspapper så fort du haft något där. Försök undvika lägga annat än mat där.

 

 

6. Mobiltelefonen

Man tar med sig telefonen överallt, utifrån och hem, och sen runt i hemmet där många även tar med den på toaletten. Efter en dag är mobilen full av bakterier. Enligt en undersökning hade 16 procent av mobilerna till och med avföring på sig. Att tvätta händerna hjälper föga när du tar i telefonen igen.

 

Tips! Desinficera telefonen med våtservetter så ofta du bara kan.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte ta med dig mobilen på toa

 

Foto: Lasse Svensson

7. Duschdraperiet

När tvättade du duschdraperiet senast?  Här samlas massa smuts, och mögel kan lätt bildas. Draperiet behöver tvättas emellanåt.

 

Tips! Tvätta gärna draperiet i maskinen, går alldeles utmärkt. Och för att hålla möglet borta, dra ut draperiet efter varje dusch så det kan lufttorka ordentligt.

 

 

8. Handdukar

Brukar du efter en dusch eller bad hänga upp handduken på kroken bredvid andra handdukar, eller kanske till och med på samma krok? Fukt, rester av tvål, smuts och annat hålls då instängt mellan vecken och kan leda till både mögel och bakterietillväxt.

 

Tips! Häng upp handduken ensam och utbredd så den får torka, då kan du använda den tre gånger. Annars måste du byta handduken efter varje dusch. Ansiktshanddukar ska du byta efter varje gång, om du inte vill få tillbaka bakterierna i dina porer.

LÄS OCKSÅ: Bästa knepet för att få bort dålig lukt i handdukarna

 

9. Kökshandduken

En kökshandduk som hänger i köket har de flesta hem. Där går alla i familjen och torkar sina händer och sen ska disken kanske torkas. Den blir snabbt full av bakterier. Enligt en undersökning på University of Arizona hade 89 procent av alla kökshanddukar koliforma bakterier, som ofta också finns i tarmen hos människor.

 

Tips! Ta en ny diskhandduk varje gång du ska torka disken. Byt handduken som hänger i köket så ofta du kan.

LÄS OCKSÅ: Din kökshandduk är proppfull av bakterier

 

10. Grönsakslådan

I kylens grönsakslåda ska du inte tro att bara grönsaker ligger. Här frodas både salmonella- och listeriabakterier, svamp och mögel. Och blanda aldrig sköljda med osköljda grönsaker, det kan orsaka matförgiftning.

 

Tips! Gör rent så ofta du kan eller det behövs, och torka torrt med hushållspapper. Vill du få bort obehaglig lukt kan du tvätta facket med varmt vatten plus två teskedar bakpulver och sedan skölja och torka torrt.

 

 

Foto: Anders Ylander

11. Tvättmaskinen

Det kan låta konstigt men faktum är att på tvättmaskiner kryllar det av bakterier. Även hemmets egna. Det finns ungefär 0,1 gram fekalier (avföring) i ett par underkläder vilket innebär cirka 100 miljoner e-kolibakterier i ett vanligt tvättlass. För att bli kvitt bakterierna räcker det inte att tvätta kläderna i hett vatten, de måste torka i minst 45 minuter. Och slarvar du med tvättemperaturen täcks dina händer av en massa bakterier när du flyttar de blöta kläderna till torktumlaren.

 

Tips! Sortera alltid ren och smutsig tvätt på olika ställen, annars kan bakterierna vandra från smutstvätten till det du just tvättat. Ett sätt att desinfektera tvättmaskinen är att köra ett riktigt hett program emellanåt.

LÄS OCKSÅ: Gör ren tvättmaskinen med ett enkelt knep