1 av 4: Det här är inte bara en äggkartong. Det skulle också kunna vara världens enklaste matskål till fåglarna. Ta bort locket och fyll varje "kopp" med fågelfrön. Gör hål i de fyra hörnen där du trär snöre eller band och hänger upp i ett träd eller annat ställe. Foto: Daniel Fung/Colourbox
2 av 4: Använd äggkartongen till förvaring av julkulor. Bräckliga kulor fungerar nämligen alldeles utmärkt att förvara i äggkartonger. Foto: Colourbox
3 av 4: Förutom att ha ägg i äggkartonger går det att göra hur mycket som helst. Det är en bra förvaringslåda, till exempel. Piffa upp kartongen genom att måla den i någon rolig färg. Foto: Colourbox
4 av 4

11 saker du kan göra med äggkartonger

Kasta inte kartongerna när äggen tagit slut.

Här är 11 tips på vad du göra med dem i stället.

Vad sägs om presentkartonger, ramar eller en designlampa?

De flesta människor köper ägg. Sedan samlas de där kartongerna på hög, tills du går till återvinningen. Men stopp, du kan faktiskt återanvända dem, till en hel massa saker. Bra för miljön, snyggt och praktiskt. Läs, titta och inspireras! Du kommer att bli förvånad vilken nytta du kan ha av ”skräpet”.

 

LÄS OCKSÅ: Det här visste du inte att du kan göra med äggskal

1. Målarskålar

Perfekt för barnens målarfärger. Färgerna hålles separat och du slipper diska upp efteråt.

2. Smyckeförvaring

Perfekt för att samla och hålla ordning på dina halsband, ringar och armband. Aldrig mer hoptrasslade smycken eller tidsspill på att behöva leta i röran. Också bra som sytillbehörslåda.

3. Förvaring av julgranskulor

Dessa bräckliga kulor fungerar alldeles utmärkt att förvara i äggkartonger. Stapla undan kartongerna var du vill och du behöver aldrig oroa dig för att de går sönder.

4. Ljusslinga

En ljusslinga med exempelvis blommor eller bollar på, kan om de läggs i ägglådan lysa upp och bli jättefint.

5. Vas

Sätt små blommor i snapsglas i kartongen. Här har man också satt lite fint papper eller servetter runt glasen för att ”mjuka upp” looken. Perfekt för långa dukade bord då man kan ha flera kartonger.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorsknepen från 2015 du aldrig vill vara utan igen

6. Presentkartonger

Spara pengar och gör jättefina presentkartonger. Måla äggkartongerna med vattenfärg och dekorera med bokmärken, klistermärken, glitter eller vad helst du vill klistra på. Sedan ett presentsnöre runt och du har gjort en personlig inslagning som mottagaren garanterat uppskattar.

7. Presentsnöre-organisatör

Presentsnören som är för små för att rulla ihop,  lägg dem i facken på äggkartongen och gör hål i locket där du drar ut änden på varje snöre. Kan med även fördel användas till trådrullar.

8. ”Design”-lampa

Här är det en som fått fatt i en lila äggkartong, men det går lika bra att måla kartongen själv i den färg man vill ha. Du behöver runt 80 ägg-”koppar” till just denna. Sedan behöver du förlängningssladd, julgransbelysning, metallduk, buntband, saxar, avbitartång, limpistol.

Här kan du läsa exakta instruktioner för just denna lampa, om du inte väljer att experimentera själv.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spara silicapåsarna

9. Blommor till ramar, kransar och ljusslingor

Gillar du att pyssla eller har pyssliga barn är detta både roligt och ger fina saker som alla kan ha glädje av. Så vackert att ingen kommer tro att det kommer från äggkartonger. Fin och personlig present att ge bort.

10. Braständare

Om du vill tända en brasa och få i gång grillbriketterna kan du placera dem i var sin ”kopp" i äggkartongen. Sätt sedan eld på kartongen, efter att ha placerat den där elden ska vara, och när kartongen har brunnit upp ska briketterna vara tända. Praktiskt och enkelt!

11. Fågelmatskål

Världens enklaste matskål till fåglarna att göra. Tag bort locket och fyll varje ”kopp” med fågelfrön. Gör hål i de fyra hörnen där du trär snöre eller band och hänger upp i ett träd eller annat ställe. Klart!

 

Källa: Homemadehomeideas.com, Lifehacker

 

LÄS OCKSÅ

 12 saker du inte visste att du kunde göra med kaffesump
 

 Diskmedel oväntta bra till allt – 10 smarta knep
 

 10 saker du inte visste att du kunde göra med ättika
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!