11 saker du ALDRIG ska göra på jobbet

Kanske tycker du själv att du är den perfekta kollegan på din arbetsplats.

Men hur är det egentligen? Det finns nämligen flera saker som retar gallfeber på dina kolleger.

Om du inte vill bli illa omtyckt – här är 11 saker du absolut INTE ska göra på jobbet!

Foto: Istock

1. Komma sjuk till jobbet

Att komma till sin arbetsplats och hosta och snörvla är respektlöst mot sina kolleger. Är man sjuk så man smittar stannar man hemma. Punkt. Är du så pass okej att du ändå kan jobba, kolla om du kan jobba hemifrån om det är ett jobb där det fungerar. Väldigt många i dag jobbar i öppna kontorslandskap, att då gå till jobbet sjuk är som att sätta dominobrickor i rullning – snart är alla sjuka, och deras egna familjer likaså. Och sedan måste de stanna hemma i stället. Otroligt respektlös och egotrippat!

LÄS MER: Så lindrar du förkylningen med salt

 

Foto: Istock

2. Äta vid skrivbordet

Visst, äta måste man, och stressigt är det för de flesta på jobbet... Men, att äta mat som stinker vid skrivbordet är verkligen inte okej! En macka eller sallad som inte luktar kan accepteras i nödfall, om man verkligen inte hinner gå och äta någon annanstans. Men folk som äter vitlöksdoftande grejer eller korvar vid skrivbordet – vad tänker ni med? Och glöm inte, många är allergiska mot både citrusfrukter och olika sorters nötter!

 

 

Foto: Istock

3. Måla naglarna och sköta sin hygien bland andra

Näe, det är inte okej att sitta och fila naglarna vid skrivbordet, borsta håret, peta med tops i öronen eller använda tandtråd. Inte ens att pudra näsan! Sådant gör man inne på toaletten, inte bland andra människor. Och det allra värsta, måla naglarna – glöm det! Om du inte vill få dina kolleger att må illa eller hysa agg mot dig förstås. 

LÄS MER: Så snuskiga är dina "rena" trosor

 

 

 

Foto: Istock

4. Ta av sig skorna

Fötter inträngda i varma, täta skor och strumpor den kalla årstiden är INTE fräscha. Det kan ingen säga emot. Det borde därför också vara en självklarhet att inte sparka av sig skorna under skrivbordet och lufta fötterna. Dessutom inte när väldigt många i dag sitter i öppna kontorslandskap och ofta tätt ihop. Även om du själv tycker du är fräsch och fötterna inte luktar – man går INTE omkring i strumplästen på jobbet! Ta hellre med dig inneskor och byt till dem innan du sätter dig vid din plats. 

LÄS MER: 9 saker du borde göra på söndagar – för att nästa vecka ska bli grym

 

Foto: Istock

5. Ha personliga samtal 

Vett och etikett verkar inte ha hängt med i samma takt som det ökade användandet av mobiltelefoner. Grundregeln är väldigt enkel, när du har privata samtal så ska du också vara privat/ensam. Ingen annan tycker det är roligt eller intressant att höra dig prata skit om någon annan, senaste fyllan, sexlivet eller sorgen över någon som har dött. Lämna skrivbordet och hitta en privat plats att prata på.

 

Foto: Istock

 

6. Lämna odiskad disk

Lämnar du odiskad disk hemma hos dig lite var stans, på hyllor och annat? Eller låter det stå på diskbänken tills det möglar? Nej, tänkte väl det. Varför tror du då att det är okej att göra så på jobbet? Disken diskar fortfarande inte sig själv. Den promenerar inte heller själv ut till köket. Det finns bara två sätt, antingen ställer man det i en diskmaskin, eller så diskar man för hand. 

 

 

Foto: Istock

7. Ägna massa tid åt annat än jobb

Vi lever i stressade tider där företagen skär ned på personal, slimmar sina organisationer och de som jobbar kvar får mer och mer att göra. Var det inte okej förut så är det ännu mindre okej i dag att ägna arbetstiden åt att surfa runt privat på sociala medier eller andra hemsidor, eller messa i all oändlighet. Det sticker i ögonen. Sköt det under rasten/lunchen eller på din fritid. 

 

 

Foto: Istock

8. Sprida rykten eller klaga

För det första. Ingen människa gillar någon som skvallrar och klagar. Den som skvallrar anses opålitlig och det vill man ju inte ses som, inte speciellt smart om man vill avancera på jobbet heller. Dessutom kan det skapa osämja och en dålig arbetsmiljö. Man kan också få sparken för att ha spridit falska/illasinnade rykten. Måste du nödvändigtvis skvallra, gör det med någon vän utanför arbetsplatsen. Och är du missnöjd med någon på jobbet, ta det med din chef, facket eller hr-avdelningen.

 

 

Foto: Istock

9. Värma stinkande mat på jobbet

Även om du äter i gemensamt lunchrum betyder det inte att man ska värma precis vad som helst. Försök att undvika rätter så som fisk och skaldjur. Det är lukter många tycker är obehagliga och som gärna biter sig kvar lång tid efteråt. Man behöver heller inte ta med sig den starkaste vitlöksrätten eller kål av olika slag. 

 

 

Foto: Istock

10. Stjäla kollegers matlådor

Kanske har du glömt att ta med din egen matlåda, eller så är du helt enkelt inte sugen på den ändå. Men vad i hela världen får dig att tror att du har rätt att ta någon annans matlåda, bara för att den ser godare ut, och eventuellt inte är märkt med namn? Detta är ett fullkomligt obegripligt beteende men händer ändå på varje arbetsplats. Tjuv är det enda rätta namnet för detta.

 

 

Foto: Istock

11. Prata politik

Politik är en stor del av våra liv, på det sätt att den formar hur vi kan och får leva. Sedan kan man vara mer eller mindre intresserad av att prata om det så klart. Men är det något som kan få många att bli engagerade, upprörda och till och med osams så är det just partipolitik. Visst är det viktigt, men det finns en regel som säger att man inte ska ta upp det på middagar, och samma gäller på en arbetsplats. Det skapar lätt dålig stämning, kan försvåra samarbete och till och med få kolleger att tycka illa om dig vilket inte är bra när man ska kunna samarbeta. Så enbart korkat!

LÄS MER: Tricket för att rätta skrivfel – som vi inte kände till