Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

11 bästa lekarna till stranden – passar alla

Sol och värme betyder också häng på strand och bad.

Men hur tillbringar man bäst en hel dag på stranden?

Och med barn som kanske ledsnar efter några timmar.

Här är 11 förslag på de perfekta strandlekarna – för alla!

Foto: GETTY IMAGES

1. Vattenstafett

Denna lek är som gjord för stranden eftersom man behöver obegränsad tillgång till vatten – och för att man kan kladda hur mycket som helst i vattnet. Reglerna för vattenstafett är superenkla; låt två barn sitta på stranden med var sin bunke på huvudet, samtidigt springer kompisarna till havet, fyller sina muggar med vatten, springer tillbaka och fyller bunkarna. Det lag som först lyckas fylla muggen med vatten vinner. 

Eller så anordnar man stafett med vattenballonger: Stå i led, en person en bit bort kastar en ballong till första personen i ledet, missar man, eller om ballongen spricker, åker man ut. Annars går den personen som fick vattenballongen och kastar till nästa person, och den som kastade förra gången ställer sig sist i ledet. 

Efter mycket plask och skratt kommer till slut en vinnare att återstå. Sedan kan man avsluta med fullt vattenkrig – alla mot alla. Perfekt för att lära känna andra barn på stranden också.

 

Foto: GETTY IMAGES

2. Sandslott och luffarschack

En gammal strandklassiker som aldrig går ur tid. Vem gillar inte att bygga sandslott. Alla åldrar kan vara med och bidra. Hämta snäckor, stenar och pinnar och bygg broar samt dekorera. 

Spade och hink underlättar så klart. Bygg en vallgrav runt och fyll med vatten. Man kan också ha en tävling på tid vem som bygger det högsta eller snyggaste/roligaste sandslottet. När man är klar eller tröttnat kan man ta det lite lugnare och spela luffarschack i sanden. Rita med kvist eller sugrör.

LÄS OCKSÅ: Samir Badran avslöjar sin okända hemlighet och passion

 

Foto: GETTY IMAGES

3. Vattenkull/tafatt

De allra flesta av oss har någon gång lekt kull (eller tafatt som det också kallas) på land, men har du testat det i vattnet? Både jobbigare och roligare på flera sätt. 

Vad det går ut på är att minst en person ska simma/hoppa ifatt och greppa tag i eller röra vid andra deltagare samtidigt som ett speciellt kodord utropas. Kodordet överensstämmer ofta med lekens regionala namn, som "kull" till exempel. Den som då blir kullad är den som ska fortsätta jaga de andra. 

Ofta brukar man ropa "du kan inte ta mig", med samma melodi som i barnramsan "Skvallerbytta bing bång" för att reta den som kullar och visa var man finns. För att inte den som nyss kullade ska bli kullad direkt av den nya kullaren (och det slutar med att de båda kullar varandra hela tiden) kan man bestämma att det är förbjudet att kulla samma person inom tio sekunder.

 

Foto: GETTY IMAGES

4. Sandbegravning

Lugn, det är inte så dramatiskt eller farligt som det låter. Här kan man tävla två mot två eller en mot en. Vad det handlar om är att begrava sin ”partners” hela kropp (inte huvudet) under sanden. 

Den som gör det först vinner. Barn älskar oftast sand och att gräva och brukar uppskatta detta. Men vi lovar – det är lika roligt för vuxna.

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Flamingotrenden – hemligt tecken som kan ge dig oväntat besök

 

Foto: GETTY IMAGES

5. Längdhopp

Varför inte anordna en längdhoppstävling med familjen och alla kompisar. Ta med andra barn på stranden också – det är kul.

Rita en ruta för start och avstamp och sedan är det bara att sätta i gång. Använd en pinne och markera allas olika hopplängder. Den som hoppar längst vinner så klart. Enkelt men roligt.

 

Foto: GETTY IMAGES

6. Dragkamp

Dragkamp – en lek som de allra flesta har kört någon gång, i alla fall vuxna på midsommarfesten eller liknande. Har du inte rep kan du använda handdukar som du knyter ihop. 

Sedan är det bara att dela upp er i två lag, rita upp en linje och börja dra. Och när man faller är det ju sand så det är bara att ta i för kung och fosterland. Tänk på att dela upp lagen så det är ungefär lika styrka på var sida.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren visar upp sitt nya drömhem i Marbella

 

Foto: GETTY IMAGES

7. Volleyboll

Strand-volleyboll är kanske en av de vanligare sporterna på stranden. Här måste man vara några stycken och det gäller att få bollen över ett nät till det andra lagets sida. Och den får aldrig nudda marken.

Fördelen med att spela volleyboll på sandstrand är att sanden dämpar fallet vilket gör att man kan vara lite ivrig och kasta sig efter behov för att fånga bollen. Har man inget nät kan man bara rita upp en linje eller sätta upp pinnar, alternativt lägga handdukar som linje.

 

Foto: GETTY IMAGES

8. Strandboll

Strandboll är en variant på brännboll. Det enda man behöver är ett slagträ och en boll. På en strand går det nästan alltid att hitta bråte som man kan skapa koner och avstampsbrädor av.

Det som är extra bra med den här leken är att den är rolig för alla – oavsett ålder. Har man inget, eller glömt att ta med, slägträ kan man kanske hitta en tjockare gren om man har tur, eller slå med näven. Använd fantasin!

 

Foto: GETTY IMAGES

9. Limbo

Limbo är kanske mest förknippad med partyn i ungdomens dagar. För den som aldrig gjort det går leken alltså ut på att man ska böja ryggen bakåt och ”dansa” sig fram under ”ribban” utan att ramla ned i backen. 

När alla gått en gång sänker man ribban som två andra håller i. Ribban kan vara en gren, en hoprullad handduk eller snöre/rep. En lek som handlar om flexibilitet där barnen har stort försprång mot oss äldre "stela" vuxna, vilket barnen brukar tycka är kul. Har ni möjlighet sätt på musik samtidigt. Den som ramlar åker ut, sedan fortsätter man tills en kvarstår.

 

Foto: GETTY IMAGES

10. Frisbee/strandtennis/boule/kubb

Frisbee, strandtennis, boule och kubb – alla populära sommarspel utomhus som lämpar sig alldeles ypperligt på stranden. 

Bäst av allt? De är alla väldigt lätta att ta med sig. Ett tips är att alltid ha en uppsättning i bilen, så glömmer man aldrig och slipper ledsna miner på stranden!

Någon närmare spelförklaring till de olika spelen behövs nog inte, de flesta av oss har kört dem alla.

LÄS OCKSÅ: Se upp – mystiska ringen i gräsmattan är en häxring

 

Foto: GETTY IMAGES

11. Skattjakt

Turas om att gömma någonting på stranden som de andra sedan får leta efter med hjälp av ledtrådar och/eller skattkarta. Till exempel; den ligger under något som börjar på ”S”, 10 steg bakåt och 15 steg höger eller liknande.

Yngre barn brukar tycka detta är väldigt kul, speciellt om de fått gömma något som är mammas eller pappas. Se dock till att de inte tar något värdefullt (som nycklar eller plånbok) ifall de skulle glömma var de gömt den!