1 AV 2
Att bo själv har många fördelar. En av dem är att du kan äta när, hur och vad du vill – utan att någon behöver ha en åsikt.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Vill du är det fritt fram att lämna disken i flera dagar. Det finns ändå ingen som kommer klaga.
Foto: Shutterstock

10 underbara fördelar med att bo själv

Inget bråk om städning, ingen som tycker illa om den nya lampan du köpt – och ingen som har åsikter om vad du ser på tv.

Att bo ensam kan vara hur härligt som helst.

Här bjuder vi på 10 fördelar med att ha hemmet för sig själv.

Nästan vartannat hushåll i Sverige är ett så kallat ensamhushåll, och de flesta finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige har faktiskt flest ensamhushåll i hela Europa, och en av anledningarna kan vara vårt välfärdssystem. Förr i världen, liksom i många andra länder än i dag, har inte folk råd att bo ensamma.

 

LÄS OCKSÅ: 11 söta prylar du bara måste ha där hemma

Bo själv bättre än påtvingat sammanboende

Men trots att ensamhushållen ökat markant känner vi oss mycket mindre ensamma i dag än vi gjorde för 20 år sedan, enligt Lars Tornstam, professor i sociologi. Ensamhetskänslor har inte med boendet eller umgänget att göra. Tvärtom, ett påtvingat sammanboende kan skapa mycket mer känslor av ensamhet och ofrihet, det vet alla som har levt i en dålig relation, eller tvingats bo ihop med folk de själva inte valt.

Så njut du av ditt ensamboende så länge du själv har lust!

 

LÄS OCKSÅ: 10 väckarklockor du måste ha om du är expert på att snooza

 

Här ger vi dig 10 fördelar med att bo själv. Kommer du på fler?

 

1. Du slipper bråka om städning

Man behöver aldrig bråka om städning och diskning. Oavsett om du är en slarver eller pedant, nu kan du ha det precis som du vill där hemma!

 

Foto: Shutterstock

 

2. Du får ha sängen för sig själv

Man behöver aldrig tjafsa om täcket, temperaturen i sovrummet, om man brer ut sig, snarkningar etc. Dessutom kan man ta hem vem man vill när man vill för att sova över! Om man nu skulle känna sig ensam nattetid.

 

3. Du har ett större socialt liv

Folk som bor själva tillbringar mer tid med vänner, jobbar mer ideellt, och är mer ute på stan. Man har mer tid över och prioriterar den mer än de som lever i parförhållanden. Dessutom kan man ha fest hemma när man själv vill.

 

4. Du får bestämma själv vad du vill se på tv

I stället för att skaffa två tv-apparater, eller bråka om fjärrkontrollen, kan man nu se precis vilket program man vill, på vilken volym man önskar, och när man vill på dygnet. Känner man för att äta i soffan, då gör man det!

 

Foto: Shutterstock

 

5. Du får massor av egentid

Du bestämmer över din tid helt och hållet. Vill du sitta och stirra in i väggen en timme gör du det. Du behöver inte "boka in" din egentid (vilket man måste om man är sambo), ej heller förklara varför. Stäng bara av telefonen och "var"!

 

6. Du har ingen som stör när du vill sova

Man kan sova halva dagen på helgen om man känner för det, utan att få skuldkänslor eller klagomål som "sover bort dagen", eller "vi borde göra något". Eller så vill man gå upp klockan fem, och då kan man göra det också. Ingen blir störd och man stör ingen. Din dygnsrytm är det som gäller hemma hos dig!

 

Foto: Amir Kaljikovic

 

7. Du slipper någon som lägger sig i inredningen

Att det här kan vara ett gissel vet alla som varit sambor, om man inte har samma smak vill säga. Nu är det bara att ösa på med färg, eller måla om allt i vitt. Utan bråk. Ditt hem är din borg, och där är det DIN smak som gäller!

 

Foto: Shutterstock

 

8. Du visar att du är framgångsrik

Att bo ensam är ett tecken på oberoende, en framgångsmarkör, enligt den amerikanske sociologen Eric Klinenberg.

 

9. Du slipper en sambos släktingar och vänner

Att behöva sitta och vara trevlig mot svärmor/svärfar och gå på släktmiddagar kan vara nog så jobbigt och tidskrävande. Eller sambons kompisar som kommer och hänger i tid och otid. Speciellt om man inte gillar dem.

 

10. Du får vara precis som du vill

Man kan komma hem efter träningen, svettig och ful, och lägga sig i soffan. Strunta i att duscha på helgen, raka benen eller borsta håret. Prutta, rapa, trycka i sig en flottig pizza och två kilo godis. Utan kommentarer, eller rädsla/skam för att någon ska tycka man är ful eller äcklig.

 

Källa: Metro.se, Ifokus.se, Skoj.se

 

LÄS OCKSÅ: Barnen som tror att de är världsbäst på kurragömma