Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

10 tips – så håller du ditt hem fritt från bakterier

Bakterier älskar fukt och smuts som samlas i skrynkliga handdukar. Häng därför aldrig upp handduken på en krok direkt efter duschen – låt den torka utsträckt först.

Foto: Shutterstock

1 av 2

<p>För att göra det så lätt som möjligt bör du städa lite varje dag. Då håller du hemmet rent längre.</p>

Foto: Shutterstock

2 av 2

Det kryllar av bakterier i våra boenden.

Vi ser dem inte, men de kan göra oss sjuka.

Här får du veta hur du håller ditt hem bakteriefritt!

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att hålla sitt hem rent och bakteriefritt är faktiskt något som är bra för både byggnadens och vår egen skull. För att göra det enkelt, städa lite varje dag, då håller du hemmet rent längre, och slipper panikstäda när du får gäster.

Tänk också på att köket är den mest utsatta platsen, samt att influensavirus kan leva i upp till åtta timmar på en yta. Desinficera ofta ytor som används mycket så kan du utrota viruset innan det göra alla sjuka. Trots att man inte kan se bakterierna är de lätta att bekämpa.

Här får du våra bästa tips för att hålla de värsta bakterierna borta!

LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska

1. Tvålrester

Om du inte visste, bakterier älskar kalk- och tvålrester. Skölj därför alltid av och torka rent både badkar, dusch, golvbrunn och handfat.

2. Tandborsten

Vi är många som har tandborsten i en mugg på en hylla ovanför eller på handfatet, men där bör du tänka om - det finns nämligen lika mycket bakterier i tvättstället som i toalettstolen. Och står tvättstället bredvid toalettsolen ökar riskerna för bakterieangrepp på tandborsten ännu mer. Förvara tandborsten i ett stängt skåp, och skölj både tandborste och diska mugg efter varje gång.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte förvara tandborste på handfatet

Foto: Shutterstock

3. WC-stolen

Fäll alltid ned toalettsitsen innan du spolar. Detta eftersom bakterierna annars flyger ut i badrummet och skapar en bajstornado. Bakterierna kan flyga flera meter. Torka även av alla ytor med ett desinficerande medel med jämna mellanrum.

4. Duschmunstycket

Bakterierna älskar duschmunstycket eftersom det är vått och fuktigt. Så om du varit bortrest och inte använt duschen på ett tag, spola då igenom duschen några minuter med varmt vatten innan du duschar.

Foto: Shutterstock

5. Handdukar

Bakterier älskar fukten och smutsen som samlas i skrynkliga handdukar. Häng därför aldrig upp en handduk på en krok direkt efter duschen. Sträck ut den så den torkar ordentligt, och har du möjlighet – häng den utomhus. Byt gärna handdukar två gånger i veckan, har du barn – ännu oftare. Kökshandduken ska du byta varje dag. Torka helst händerna i kökspapper.

LÄS OCKSÅ: 7 misstag du gör med dina handdukar

7. Köksbänken

Lägg aldrig matkassar, handväskor, tidningar, nycklar eller mobilen på disk/köksbänken. Tänk alla ställen de har varit på, och det vill du inte ha i din mat... Desinficera alltid bänken innan du börjar tillreda mat. Och glöm inte att göra ren diskhon också.

8. Handtag, kranar etc

Vi kommer utifrån, lagar mat, diskar och rör vid lysknappar, dörrhandtag, skåphandtag, kranar och telefoner. Tvätta därför av dem varje dag, gärna med desinfektionsmedel. Och tvätta händerna så ofta du kan, även under matlagningen när du handskas med olika varor som kött, fisk och grönsaker, och alltid det första du gör när du kommer hem så klart.

Foto: Shutterstock

9. Matvaror

Så fort du kommer hem efter att ha handlat mat ska du ställa in maten i kylskåpet. Oavsett hur frestande det är att kolla datorn eller prata i telefon först. Kylvaror som står framme är godis för bakterier. Sedan finns det tre viktiga punkter vad gäller mathantering: tinad mat får inte frysas igen, lagad mat bör inte värmas mer än en gång, och frysen ska alltid vara på minst minus 18 grader, kolla då och då.

10. Disktrasan

Disktrasan och disksvampen är en riktig bakteriebomb, faktiskt den snuskigaste saken i hemmet, enligt undersökningar värre än toaletten. Torka aldrig annat än diskbänk och köksbord med den. Ha andra trasor till annat. Och byt så ofta du kan, experterna säger varje dag, men i alla fall en gång i veckan. Vill du kan du köra trasorna i diskmaskin eller koka dem, eller lägga i mikron i två minuter så bakterierna dör.

Källa: Viivilla.se, Gadstockholm.se, Estiliodesign.se, Hälsatips.com

LÄS OCKSÅ: