Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 spöklika hus som kan förvandlas till drömhem

Det går fortfarande att hitta övergivna men mycket spännande hus i Sverige. Alla med sina egna historier och stor potential – flera av dem riktigt spöklika.

Här har vi samlat 10 stycken fascinerande hus – stort fyndläge för den händige! Bläddra bland bilderna, fascineras och inspireras. Kanske slår du till!?

Foto: Westergården & Partner

1. Grosshandlarvilla med sjöutsikt

Edeberget, Hammerdal, Strömsund. Den här grosshandlarvillan från 1909 har ett underbart läge och strålande sjöutsikt där den är belägen på Edeberget. Byggnaden har stor potential men också en hel del renoverings- och restaureringsbehov. 

LÄS OCKSÅ: Guillous gamla internatskola till salu

Som det ser ut i dag är huset uppdelat i två stora lägenheter om sju rum men kan omdisponeras till fyra lägenheter, arean är på 352 kvadratmeter. Allt som allt ingår tre fastigheter med en total gårdsarea på 42 348 kvadratmeter.

Pris: Okänt.

 

 

 

Foto: LRF Konsult

2. Lantbruksgård med skogsmark

Tjärna, Hedemora. Den här fastigheten från 1910 består av åtta lantbruksfastigheter som tillsammans utgör ett stort sammanhängande skifte. Tomtarean är på 92,5 hektar och boytan på 260 kvadratmeter. Dessutom ingår skogs- och åkermark. Tre bostäder samt ekonomibyggnader med mycket stora renoveringsbehov, en del i rent förfall  de har omfattats av vattenskador samt vandalism. 

Pris: 3 750 000 kronor.

 

 

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling Uppsala

3. Populärt och naturskönt område

Herrhagen, Uppsala. Ett ”ypperligt läge att förvärva en fastighet i det 'gamla', genuina Herrhagen”, skriver mäklaren. Den friliggande villan på 66 kvadratmeter om tre rum och kök är från 1946. Den uppväxta trädgårdstomten med både fruktträd och buskar är på 1 418 kvadratmeter och helt fri från trafik. Möjligheter finns att bygga ut från befintlig byggnad, alternativt bygga nytt. På fastigheten finns även garage samt en större förrådsbyggnad. Området är populärt, naturskönt och barnvänligt. All inredning ingår!

Pris: 2 400 000 Kronor.

 

 

 

Foto: Fastighetsbyrån Strömstad

4. Gammal telegraf-villa

Krokstrand, Strömstad. Köper du den villan här får du en bit av Krokstrands historia. Det är den gamla Telegrafen från 1909 som ligger intill hamnen med utsiktsläge. Stort renoveringsbehov föreligger dock. Tvåplanshusets boarea är på 155 kvadratmeter och till det ingår en tomt på 800 kvadratmeter. Ett spännande hus som inte bebotts på många år och ligger i en riktigt gammal kulturbygd med en historia som imponerar.

Pris: 1 195 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Adam byggde finaste lekstugan till sina döttrar

 

 

 

Foto: Fastighetbyrån

5. Hus med härbre i kapellby

Kättbo, Mora. Den här gården från 1909 har både bostadshus, gäststuga, lada och härbre. Kättbo är en kapellby med vackert läge runt vackra Kättbosjön - med holmar som påminner om skärgårdsmiljö. Gården är renoverad på 70-talet och är i renoveringsbehov - de senaste 10 åren har den endast använts som sommarboende. Boarean är på 150 kvadratmeter och har sex rum och kök. Läget är avskilt och insynsskyddad på en stor gårdstomt om 13 312 kvadratmeter. En del inventarier kommer att överlåtas tillsammans med fastigheten.

Pris: 400 000 kronor.

 

 

 

Foto: Fastighetsbyrån Boden

6. Timrat hus med ladugård

Vändträsk, Boden. Här kan du få ett riktigt billigt boende på landet med bara tio minuters bilfärd in till city. Ett timrat hus med ladugårdsbyggnad som har en boarea på 125 kvadratmeter, och två rum och kök med en oinredd övervåning. 

LÄS OCKSÅ: Köp rum i källare – för tre miljoner

Gården som klassas som enfamiljshus är från 1930 och har en tomt på 2000 kvadratmeter. Kommunalt vatten och avlopp är indraget, dock är huset i stort renoveringsbehov.  

Pris: 295 000 kronor.

 

 

 

Foto: Ødegårde.dk

7. Före detta affär och villa

Vivljunga, Markaryd. Rymlig villa på 150 kvadratmeter med sex rum och kök, plus en källare på 50 kvadrat. Affären har varit nedlagd i många år och huset har därefter varit använt som fritidshus. Huset från 1950 är vinterbonat men i stort renoveringsbehov, alla inventarier ingår. Till den hör också ett dubbelgarage/uthus på 40 kvadratmeter samt en igenväxt före detta trädgårdstomt på 1887 kvadratmeter. Samhället Vivljunga har bara cirka 50 invånare och huset ligger vid landsvägen genom byn. 

Pris: 250 000 kronor.

 

 

 

Foto: Björn Holmberg

8. Röd villa med 5 kakelugnar

Glimåkra, Skåne. Den här röda villan, som LEVA&BO skrivit om, har vita knutar var en gång i tiden vacker och ståtlig. Efter att ha stått övergiven länge är den nu ett ruckel – men med potential. Då tiden har stått stilla helt finns alla vackra detaljer kvar, som fem kakelugnar. Det är oklart när villan byggdes, men tidigast i början på 1900-talet. Det har under tiden det stått obebott använts som förråd för att förvara möbler. Huset är på 700 kvadratmeter och har elva rum och kök. 

Pris: 225 000 kronor. 

 

 

 

 

9. Kulturhistoriskt hus – övergivet i 55 år

Ödskölt, Bengtsfors kommun. Den övergivna ”Dalslandsstugan” från början av 1800-talet har inte haft någon boende hos sig sedan 1962. LEVA&BO har berättat att den säljs nu av två systrar som i sin tur har ärvt det av sin far. Under cirka 150 år kan 12 familjer ha bott och verkat på gården Jättenhem. Den kom senare att ägas av ett skogsföretag men köptes 1985 av en privatperson som aldrig renoverat någonting. Byggnaderna som ingår är den äldre så kallade Dalslandsstugan, en timrad enkelstuga i två våningar, en timrad bod samt ett utedass – alla av stort kulturhistoriskt värde enligt Länsstyrelsen.

Pris: 100 000 kronor.

 

 

 

Foto: Svensk Fastighetsförmedling Kalmar

10. Gammal tågstation med torn

Trekanten, Kalmar. Det här är en gammal övergiven järnvägsstation från 1882 som man nu kan köpa. En fantastisk byggnad som är uppförd i tegel med putsad fasad och med en area på 219 kvadratmeter och tomt på 935 kvadrat. Redan 1902 lät man bygga till fastigheten och stationen erhöll i huvudsak sitt nuvarande yttre.

LÄS OCKSÅ: Övergivna spökstaden utanför Stockholm

Byggnaden försågs då med ett hörntorn, varifrån man i dag når lägenheten på övre plan. Bottenplanet är i stort sett intakt sedan järnvägsstationen lades ner 1968. Fastigheten är Q-märkt. Behov av renovering, senaste större renovering skedde 1960-61.

Pris: 375 000 kronor.