1 AV 3
Märkning. Båtmotorer, cyklar, gräsklippare och andra värdesaker kan vara värda att stöldskyddsmärka.
Foto: Shutterstock
2 AV 3
Fönsterlås är en effektiv skyddsåtgärd.
Foto: Jan Düsing
3 AV 3
Vägen in. De flest inbrott i fritidshus sker genom fönster eller altandörr.
Foto: iStock

10 smarta tips för att skydda ditt fritidshus

Inbrott, brand och elfel. Eller en frysskada på vintern som kan ge riktigt svåra vattenskador. Riskerna med hus kan vara många. Men hur mycket ska man gardera sig? Som med allt i livet gäller det att hitta rätt nivå.

LEVA&BO Redaktionen

När det gäller att förhindra inbrott finns det många nya tekniska lösningar, allt från inbrottssäkra dörrar till larm och kameror som är uppkopplade mot bevakningsföretag. Att göra vad man kan för att skydda sig är förstås viktigt. Men oron för exempelvis inbrott kan ibland ta för stor plats. De som vill sälja säkerhet har alltid just oron som försäljningsargument.

 

LÄS OCKSÅ: Bygg ditt eget drömhus – guide till 16 modeller

 

Så innan du satsar dina tusenlappar bör du göra en grov analys. Det kan vara bra att veta att inbrott i bostäder är 13-14 gånger vanligare än i fritidshus. Varje år polisanmäls cirka 6 000 inbrott i fritidshus, men det finns närmare 700 000 fritidshus i landet. Mest utsatta är de fritidshus som är lätta att nå, ligger nära stora vägar och där en bil kan komma nära.

 

Lyxigare. Standarden i fritidshus närmar sig permanent­husen. Påkostade vitvaror är begärligt stöldgods. Foto: André De Loisted

 

Vitvaror och hemelektronik i fritidshus

Fritidshusen har tidigare inte haft så mycket stöldbegärligt innehåll, men standarden närmar sig allt mer permanenthusens. Påkostade vitvaror, datorer och musikanläggningar blir vanligare. En ganska vanlig typ av inbrott handlar om vitvaror som körs utomlands och säljs där.

Av detta kan man dra slutsatsen att fritidshus som signalerar ett värdefullt inre, är lättillgängliga och dessutom ger en tjuv möjlighet att operera ostört är de som är mest i riskzonen. Om ditt hus är av den typen, ja då ska du tänka på säkerheten. Om det är av annat slag kan du rimligen ta det lite lugnare. Larm och uppkopplade kameror i ett hus som ligger långt in i fäbodskogen är överdrivet. Men man ska i alla lägen göra de där enkla åtgärderna som inte kostar så mycket, men försvårar ett angrepp.

Anmäl inbrott till polisen

Erik Arvidsson, skade­förebyggare på försäkringsbolaget Folksam

Erik Arvidsson, skade­förebyggare på försäkringsbolaget Folksam, berättar att många av inbrotten i fritidshus inte gäller så stora värden men att de kan ge svåra följdskador. Fönster och dörrar kan bli stående öppna en längre tid innan skadan upptäcks, vilket kan ge skador från regn och blåst. Inbrott som gjorts långt innan de upptäcks kan också vara svåra att bevisa.

Om olyckan ändå är framme är det viktigt att anmäla inbrottet till polisen, det kräver försäkringsbolagen.

På Konsumenternas försäkringsbyrå berättar man om två komplikationer vid skaderegleringar. Inte sällan är det svårt att fastställa när ett inbrott ägde rum. Då kan försäkringsbolaget backa ur. En annan svårighet kan uppstå när huset delas av flera ägare. Ofta står bara en av del­ägarna som försäkringstagare. Ibland blir då övriga delägarna missnöjda med hur skadan reglerats. Vissa bolag har därför börjat införa regler som tydliggör ansvarsfördelningen vid sådana fall.

Lås in verktyg och redskap

Lotta Mauritzson, rådgivare på SSF, Stöldskyddsföreningen. Foto: Mats Aasman / MATS ÅSMAN

- Ett första tips är att se till att huset ser bebott ut. Lämna vattenslangen ute, ställ ett par träskor på verandan, ha en skottkärra framme.

Det säger Lotta Mauritzson som är rådgivare på SSF, Stöldskyddsföreningen. Hon betonar att fritidshus ofta är obevakade, tjuven kan ta god tid på sig. Så det gäller att försvåra för tjuven så mycket man kan. Skydda inte för mycket mot insyn. Kan man se in på tomten avskräcker det tjuven.

- Se också till att ha verktyg och redskap väl inlåsta. Det tänker man ofta inte på men redskap kan användas för att slå sig in i huset eller i ett grannhus. Stegar bör vara fastlåsta.

Lotta Mauritzson poängterar vikten av att människor rör sig bland husen. Det är ett av de bästa skydden också för fritidshus. Satsa på att bli kompis med de permanentboende, de kan kasta ett öga på huset. I stug­områden bör man ordna grannsamverkan.

Och göm inte nycklarna nära huset på ställen som man kan ana sig till.

 

LÄS OCKSÅ: Sköna spabad och badtunnor – 13 härliga tips  

 

Foto: Shutterstock

 

10 smarta tips för att skydda ditt fritidshus

1. Entrédörren – Sällan vägen in för tjuvarna

Tjuven tar sig inte särskilt ofta in genom entrédörren. De flesta inbrott i fritidshus sker faktiskt genom fönster eller altandörr. Försäkrings­bolagen har sällan särskilda krav på entrédörrens lås. Kravet som ställs är att dörren ska vara låst. Men om försäkringen gäller ett högt lösöresbelopp kan låskraven öka. Kolla vad villkoren i ditt försäkringsbolag säger om den saken. Givetvis är det bra att ett lås är svårt att forcera. Certifierade lås uppfyller specifika krav.

2. Fönster & altandörrar – Effektivt med fönsterlås

2. Det är främst här man ska sätta in sina resurser om man vill försvåra för tjuven. Med ett slag av en spade eller liknande kan glaset krossas, en hand kan haka av hakarna eller låsvred och sedan öppna fönstret. Lås på fönsterstängningen är en effektiv skyddsåtgärd. Ingen vill kliva in genom en krossad ruta och riskera skärskador. Vid höga lösöresbelopp kan fönsterlås vara ett krav i fritidshusförsäkringen.

3. Låsta bodar – Skydda dina verktyg

Förse bodar och förråd med rejäla hänglås. Det gör det svårare att komma åt verktyg.

 

Foto: Fotolia

4. Rörelsestyrd utebelysning – Överraska tjuven

Utebelysning som går i gång när någon rör sig nära huset är avskräckande. Att montera en rörelsedetektor är enkelt.

5. Larm via kamera – Ta hjälp med bevakningen

Larm som är kopplade till ett larmföretag kan vara klokt i vissa sammanhang. Dagens larm innehåller ofta såväl kamera­övervakning som larm för brand- och vattenskador. Till kameraövervakning hör också att den skyltas, och skylten är en effektiv avskräckare. Det vanliga är att man anlitar ett bevakningsföretag och betalar för ett abonnemang. Skulle larmet gå är det företaget som bedömer vad som ska göras. Sådana larm ger ofta rabatt på fritidshusförsäkringen.

6. Egen kamera – Fundera över resultatet

Det är också möjligt att själv installera en kamera och koppla upp den till nätet för egen koll. Men man ska inte tro att kameran ger full säkerhet. Lotta Mauritzson tycker att man ska fundera över nyttan, vad ska man göra vid ett larm? I många fall har kameror inte hjälpt mycket, medan de visat sig vara effektiva i andra fall, som på exempelvis parkeringsplatser. Det har också ofta visat sig vara svårt att använda kamerabilder som bevis vid inbrott.

7. Dokumentskåp – Håll nycklar i säkert förvar

Ett litet låst dokumentskåp kan vara bra för säkerheten. Nycklar till bodar eller till båtar bör vara i säkert förvar, det gäller även plånbok och andra värdesaker.

8. Märkning – Bra för cyklar & båtmotorer

Att märka sina värde­saker är avskräckande. I dag finns det märkningssatser att köpa med så kallad DNA-märkning eller mikropunkter. Du duttar en limliknande vätska på dina värdeförmål och märker dem också med en dekal. Hittas föremålen kan polisen spåra dem med hjälp av den inbyggda koden i vätskan. Bra för båt­motorer, cyklar, gräsklippare och mycket annat. En märksats från Stöldskyddsföreningen kostar knappt en tusenlapp.

9. Brandvarnare – Skydda huset mot brand

Brandvarnare borde vara obligatoriska i ett fritidshus där man ofta eldar i kaminer och öppna spisar. Till brand­skyddet hör också brandsläckare och brandfilt.

 

10. Åskskydd – Låt elektriker göra jobbet

Hus som ligger i utsatta lägen kan behöva ett åskskydd som gäller hela huset. För att installera ett sådant krävs som regel en behörig elektriker. Det är en kostsam åtgärd. Enskilda datorer och apparater kan man skydda med ett överspänningsskydd som sätts in i eluttaget för apparaten.

 

Här är fler bra tips hur du skyddar ditt hem mot tjuven

 

LÄS OCKSÅ:

* 5 krukväxter som får dig att sova bättre

* Skadedjur hemma – så blir du av med dem

* 9 tips för att alltid ha ett välstädat hem