Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

10 saker som du önskar att du aldrig gjort dig av med

Har du också insett att den där mattan från farmor inte alls var så ful som du tyckte när du kastade den för tio år sedan?

Hur porslinet du skänkte bort i dag är värt en hel massa pengar?

Eller kanske hur snyggt det är med makramé – framför allt den mamma gjorde på 70-talet.

Här är 10 saker vi grämer oss över att vi gjort oss av med. 

Andra har också läst

Foto: Karin Johansson

1. Farfars gamla drinkvagn

Din farfar hade en superfin drinkvagn. Den hamnade någon i second hand-butik när ni rensade ut hans gamla hus. 
Och nu håller du på att bli galen för att du inte kan hitta en till ditt hem – ingen lika snygg som du har råd med i alla fall.
I dag är den flådiga drinkvagnen en eftertraktad detalj i de art-decó-inspirerade hemmen. Men för en sådär 20 år sedan kändes den kanske mest gammeldags och fick åka till tippen. Därför känns det minst sagt lite trist att behöva söka med ljus och lykta för att lägga vantarna på en ny serveringsvagn.

LÄS MER: Här är Muminmuggarna som kan göra dig rik

”Amalia” från kollektionen ”ABC-flickorna” säljs begagnad på Wigerdals värld för 2 500 kronor.

Foto: Wigerdals värld

2. Lisa Larson-figurer

Lisa Larson-figuriner är nog för flera ett tydligt minne från mormor och morfars prydnadshylla. Under 60 år har hon kommit att blivit en av Sveriges mest folkkära designer.
Men sedan när du fick ärva en katt eller kanske ABC-flickorna låg de inte rätt i tiden så du gjorde dig av de dem.
När du hör detta kommer du nog gräma dig för att du sålde prydnaderna: Den feministiska figuren "Samhällsdebatten", där en dam håller en man på sträckta armar ovanför sitt huvud, har enligt Tradera gått loss på 45 000 kronor i begagnat skick.
45 tusen kronor!
Sedan är det ju affektionsvärdet – och det faktum att de är fina som gör det tråkigt att de är borta, så klart.

LÄS MER: Kolla om du har dyrgripar i ditt köksskåp

Foto: Bukowski

3. Äkta mattor

Kanske vi var trötta på mönstret eller tyckte de såg slitna ut. Men så här i efterhand är det lätt att dra sig i håret av frustration över att den där äkta handknutna mattan som kunde stått några år i källaren istället kastades.
I alla fall när man insett tre viktiga saker:
1. Mattor är rätt dyra.
2. Äkta mattor är ännu dyrare.
3. En äkta handknuten matta är finare än alla andra och skulle passa jättebra på mitt golv.

Foto: STOCKHOLMS AUKTIONSVERK

4. Stig Lindberg-porslin

Porslinsprylar stiger i värde ju mer omtyckt formgivaren blir. Stig Lindberg är en av Sveriges hot shots. Vissa av hans allra mest populära modeller har tagits upp i nyproduktion. Men det är det som inte nyproduceras som blir riktigt dyrbart.
Den som har en servis i fint skick från 1950- eller 60-talet kan nog räkna med att den är värd ett par tusenlappar. Servisen "Tahiti" – på bilden ovan – är en av de mer exklusiva, där folk är villiga att lägga en penning för att få ha hemma i hyllan.
En servis i 22 delar såldes för 11 000 kronor på Stockholms auktionsverk, Formgivaren är avgörande när det kommer till vad porslinet är värt. Andra namn på formgivare som vore tråkigt att ha gjort sig av med är: Gustavsberg, Rörstrand, Uppsala Ekeby, särskilt Marianne Westman, Bibi Breger och Eugen Trost.

LÄS MER: Ditt släktporslin kan vara värt tusenlappar

Foto: Getty images/iStockphoto

5. Makramé från 70-talet 

Du eller din mamma knöt definitivt makramé på 70-talet. Genom att knyta och fläta snörena kan man göra allt från spännande mönster att hänga upp på väggen till krukhållare.
Och det är framför allt makramén som du kan sätta krukor i och hänga upp som en ampel som är det vi ångrar att vi inte har kvar från förr, nu när den bohemiska trenden hänger över oss.
Absolut, det går att knyta en spännande ampel själv, eller köpa lite här och där i dag, men det är ju så mycket roligare om man kunde säga att det är vintage!
Om du, precis som vi, blivit av med makramén från förr – så här knyter du din egen makramé!

Foto: Bukowskis

6. Den gamla dalahästen i sommarstugan

Det blir inte mer svenskt än en dalahäst i trä på hyllan. Men det brydde väl inte du på när du rensade sommarstugan och hivade den gamla kusen för en herrans massa år sedan.
Och du visste inte att dalahästar kan vara värda flera tusen kronor.
Oftast är de vita, gröna eller blåa från tidigt 1900-tal. Nyligen gick en sådan häst för 52 000 kronor. De bör vara lite större och gärna med signatur.
I antikrundan förra året värderades en väldigt speciell dalahäst från slutet av 1800-talet till mellan 80 000 och 100 000 kronor.
Ojdå. Vad kunde den du slängde egentligen ha varit värd tänker du nu.
 
LÄS MER: Dalahästen utrotningshotad – brist på täljare

Foto: Bukowskis

7. Dina gamla leksaker

Vi var snabba att byta till moderna Playstations och X-box när de var nya och spännande. Men att få spela Mariocart på Nintendo känns i dag så mycket mer lockande.
Synd då att den åkte i elektronikåtervinningen när du flyttade hemifrån.
Saker vi lekt med genom tiderna är inte bara kära minnen. De är ju också kul i dag!
Nintendo, Lego, Barbie, Star Wars-figurer och exklusiva gosedjur är exempel på leksaker som faktiskt vore roliga att ha kvar. Och de kan också vara värda några kronor.
Häromåret gick en Barbiedocka under klubban för i runda slängar 100 000 kronor. Också: Tänk vad bra för miljön om vi slutat köpa nytt!

LÄS MER: Så mycket kan din Barbiedocka vara värd

Foto: Stockholms Auktionsverk

8. Mormor och mammas fina väskor

Hur härligt är det inte varit att få en komplimang över sin snygga väska och kunna säga att det är vintage?
Tänk då att också kunna berätta om hur ytterfacket alltid brukade vara full med Werthers-kolor - när din farmor hade den.
Nu ångrar du att du sålde den på loppis när du skulle skrapa ihop pengar till en chraterresa med kompisarna i gymnasiet.
Kvalitén från förr var som vi vet också oftast så mycket bättre. Är det pengar du vill gräma dig över så var det framför allt äldre väskor från de klassiska märkena, Hermés, Louis Vuitton, Mulberry och Chanel som man kan räkna med att sälja dyrt.

LÄS MER: Din vintageväska kan vara värd tusenlappar

Foto: Växjö auktionskammare

9. Dina gamla tidningssamlingar

Efter mer än 30 år kan värdet på gamla serietidningar skjuta i höjden. Enligt Tradera skulle vi inte gjort oss av med serietidningen "Nakke" – på finska.
En samling från 1983, som innehåller nummer 1 till 52 värderas av säljaren till 5 000 kronor.
Kanske inte något så många av oss någonsin ägt Nakke på finska. Däremot Kalle Anka-tidningar. En Kalle-tidning från oktober 1948 såldes i år för hela 125 000 kronor.
Okej, nu måste du starta en prenumeration till ungarna. De ska ta mig tusan inte göra samma misstag som du!

Foto: Bukowskis

10. Farmors gamla möbler 

Man kan såklart inte spara på alla gamla möbler som ärvs eller skänks till en. Men det finns nog några som så här i efterhand hade varit roligt att ha kvar. Eller som i dag skulle vara värda några kronor.
Som Bruno Mathssons flätade fåtöljer, som inte direkt är billiga i dag heller. Eller Carl Malmstens pinnstolar lilla Åland.
När vi var yngre kände vi kanske helt enkelt inte till, eller förstod, hur mycket möbler kan vara värda – eller vad som är snyggt och hållbart. Det får man skylla på, okej?

LÄS MER: 10 saker från förr som vi inte vill kännas vid (fram med skämskudden – de här sakerna var nog TUR att du gjorde dig av med ;)

L
ÄS MER: 5 tips för att tjäna pengar på det du inte använder längre