Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

10 saker från förr som vi inte vill kännas vid

Vi har alla saker som vi haft och gjort ”förr” som är svåra att förstå i dag, kanske till och med helt obegripliga. Man blir påmind, plockar fram skämskudden och frågar sig själv ”hur tänkte jag då”?

Här är 10 saker som vi hade och gjorde förut och helst inte vill komma ihåg i dag. Vilka känner du igen?

Andra har också läst

Foto: Stergios Kastoris

1. Sjungande fisken


Detta kan vara den märkligaste företeelsen av dem alla... När vi hade fest eller kompisar hemma åkte den fram, den sjungande fisken Mouth Billy Bass som sjöng "Don't worry, be happy". Och, den inte bara sjöng, den rörde på sig också – otäckt! Fisken i läbbigt gummimaterial satt fast på en träplanka. Men den gick hem. Och killarna som hade en sådan hade alltid en flock med tjejer runtomkring sig.


LÄS MER: Lägg ägg! Så här snabbt har du aldrig skalat förr 

Foto: Magmos / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

2. Svampmålade väggar


Kommer du ihåg när alla, precis alla, skulle ha svampmålade väggar i ockra, terrakotta eller blått där hemma?! Att måla med svamp var det absolut hetaste man kunde göra i sitt boende, alla hade minst ett rum på det sättet. En del la till och med i struktursand i färgen. I dag kanske man skulle komma undan med det i ett barnrum... men näe...


Foto: Dino Geromella / GETTY IMAGES ISTOCK EDITORIAL

3. Dåliga väsk-kopior


Det är inte så jättemånga år sedan som designer-handväskboomen kom även till "vanligt folk". Vi läste om och såg bilder på alla kändisar med exklusiva handväskor av dyra märken och drömde oss bort – de var ju allt för dyra (på den tiden var det ingen som ens tänkte tanken att lägga en månadslön på en handväska). Men så åkte vi till Thailand och upptäckte överlyckligt att de fanns där som billiga piratkopior, och trodde att absolut INGEN skulle se skillnaden... Inte nog med att de gick sönder, de hade ju dessutom "fel" mönster och detaljer, vilket så klart något proffs påpekade när man försökte intyga att man visst hade köpt den i den där svindyra affären...


4. Idolposters och godistavlor


Först hade vi posters på våra idoler på väggarna, ofta utrivna direkt ur idoltidningar, uppsatta med häftmassa som lyste igenom och "fettade" ned bilden, och tyckte vi var coolast. Vi blev lite äldre och skrattade åt det, men vad hände då i stället? När vi tyckte vi var vuxna gick vi och handlade "tavlor" med bilder på godis som till exempel tablettaskarna Pim Pim, Salta katter och Zoo... Vad var egentligen grejen med det – det var ju varken snyggt eller roligt?!


Foto: Colourbox

5. Noppade sönder ögonbryn och översolade solarium


Det kom en tid när smala och noppade ögonbryn var det hetaste man kunde ha. Det tillsammans med solariesolandet kan nog ha varit de dummaste trender som någonsin "uppfanns". Finns inte en tjej i dag som inte ångrar det – ingen talade om för oss att bortnoppade ögonbryn tyvärr aldrig växer tillbaka... Och att sola solarium flera gånger i veckan för att se sönderbränd ut året om, varken snyggt eller hälsosamt - usch! De solarierna var dessutom tusen gånger farligare än de som finns i dag.


Foto: Roligaprylar.se

6. Konstiga telefoner


Innan mobiltelefonernas tid var det fast telefon i hemmet som gällde. Betänk då att det bara fanns de vanliga (oftast gråa) med snurrplatta på så kan du föreställa dig boomen när importerade plasttelefoner (från Taiwan) i form av frukter, hamburgare, munnar och annat dök upp på marknaden. Att de fungerade halvkackigt, ibland inte alls, gjorde inte så mycket när man kunde ligga i sängen och prata i timmar med bästisen via en "högklackad sko".


Foto: Leeds Metropolitan University / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

7. Plastfrukt och torkade blommor


I en tid när vi pratar om plastbantning, ekologiskt och äkthet är det obegripligt hur vi kunde pryda våra fruktskålar med fejk-frukt i plast. Men det gjorde vi och tyckte det var jättesnyggt dessutom. Det var plastfrukter och det var tovade frukter – det viktiga verkade vara att de inte var äkta, otroligt märkligt. Dessutom riktiga dammsamlare. Och alla dessa torkade rosor som vi hängde på väggarna, i en tråd på en spik, eller la på bokhyllan... De bleknade och trasades sönder men skulle alltjämt vara kvar och hänga med vid varje flytt.


Foto: Ma-Syanya / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

8. Plast- och pälsramar


Åter igen plast och konstgjorda material... Vi satte våra pappersfoton bakom konstiga ramar av både konstgjord päls och uppblåsbar plast (man blåste upp den manuellt). Otroligt märklig trend. Det fanns också spegelramar som skulle blåsas upp. Varken snyggt eller coolt, och något man absolut inte vill bli påmind om i dag.


Foto: Wikipedia.org

9. Vattensängen


Det bästa var att de gick att värma upp via en termostat och formade sig efter kroppen. När den skvalpande vattensängen blev stor i slutet på 1980-talet var det drömmöbeln som alla ville ha. Men den var mycket dyr och absolut inget för åksjuka personer; kraftiga rörelser i sängen skapade nämligen vågeffekter i madrassen som tog tid innan de försvann. Så här gällde det att inte röra på sig för mycket. Det läskiga var att de kunde börja läcka och att det gick rykten om att folk drunknat i sina vattensängar. Och varje gång man skulle flytta var man tvungen att tömma sängen på allt vatten – inte helt enkelt. De var inte ens sköna att sova i och snygga var det sista de var.


Foto: Ryanjlane / GETTY IMAGES/VETTA VETTA

10. Enorma bergsprängare


Visst, tekniken utvecklas, så det i sig är kanske inte så konstigt att de mycket stora apparaterna blivit mycket mindre med åren. Men vad var det här med att man skulle släpa runt på dem överallt, på fester, picknickar och stan... utan hörlurar! Hade man en "bergsprängare" som de stora kassettspelarna kallades ansågs man vara cool – ju större desto bättre. Folk gick med dem på axeln, bar i handen, och hade till och med kärror där de drog dem... och musiken påslagen – hjälp!

LÄS MER: Fiffigt! Därför ska du dammsuga med en toarulle